19 Αυγ 2012

Πώς να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό μας, ενώ ψάχνουμε για δουλειά

Η ζωή είναι ένας τροχός, ο οποίος «γυρνά» όχι μόνο προς τις θετικές επαγγελματικές κινήσεις αλλά και προς τις αναπόφευκτες μικρές αποτυχίες. Ακόμα και αν νιώθουμε άγχος και πίεση στην καθημερινή αναζήτηση εργασίας δεν πρέπει να οδηγούμαστε στην απελπισία και τις αρνητικές σκέψεις, καθώς η ελπίδα παραμονεύει πάντα και παντού!
 
Ακόμα και αν το κυνήγι εργασίας έχει καταντήσει κουραστικό, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορούμε να αναλάβουμε τον έλεγχο της κατάστασης, κατευθύνοντας τους εαυτούς μας σε πράγματα που διατηρούν ακμαίο το πνεύμα μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια αναζήτηση εργασίας μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη ζωή μας, να επανεξετάσουμε τους στόχους σταδιοδρομίας μας, και γιατί όχι… να ανακαλύψουμε ξανά τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Οι παρακάτω συμβουλές μας βοηθούν να διατηρήσουμε υψηλά το ηθικό μας σε τέτοιες καταστάσεις:
 
Η ισορροπία στη ζωή μας 

Η αναζήτηση εργασίας αποτελεί ένα κομμάτι του κάθε ανέργου, που όμως ολοκληρώνεται αποτελεσματικά όταν είμαστε συναισθηματικά και σωματικά πλήρεις. Η διασκέδαση και η χαλάρωση είναι δύο συστατικά που μπορούν να μετατρέψουν τις σκέψεις μας σε πιο θετικές και χαρούμενες. Παράλληλα, μεγάλη διέξοδος από το άγχος της εύρεσης εργασίας αποτελεί η τακτική άσκηση και η αφθονία ύπνου. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης και 7 ώρες ύπνου μπορούν να ισορροπήσουν την ενέργεια και τα επίπεδα ανησυχίας μας. Τέλος, μπορούμε να γεμίσουμε ηρεμία μέσα από τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η γιόγκα, που αποτελούν ένα ισχυρό αντίδοτο στο στρες.
 
Θετικές σκέψεις κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας

Μένοντας θετικοί κατά τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αντιστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Όταν όλος ο κόσμος μοιάζει να καταρρέει στα μάτια μας, είναι καλό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν απολύτως τίποτα. Μια τέτοια σύγκριση θα μας οδηγήσει σε ένα πιο καθαρό και θετικό μυαλό, το οποίο θα μας επιτρέψει να σταματήσουμε την συνεχή πίεση προς τον εαυτό μας.
 
Το καθημερινό πρόγραμμα και ο εθελοντισμός

Όταν δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά, τότε μπορούμε εύκολα να χάσουμε τα κίνητρα και να αλλοιώσουμε τα όνειρα μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την έρευνα εργασίας σαν μια δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς έχει αρχή, μέση και τέλος. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα είμαστε πιο παραγωγικοί στην όλη διαδικασία, αλλά δεν θα γεμίζουμε με άγχος και απαισιοδοξία. Ταυτόχρονα, μια άλλη λύση είναι η συμμετοχή σε ομάδες εθελοντισμού, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ξανά την αυτοεκτίμηση μας και τη διάθεση της προσφοράς, ενώ θα μας προσφέρουν ευκαιρίες δικτύωσης και κοινωνικής υποστήριξης.
 
Επαγγελματική και Κοινωνική δικτύωση

Η χρησιμοποίηση για παράδειγμα του LinkedIn είναι σε θέση να μας δημιουργήσει επαφές και να μας αναδείξει ότι δεν είμαστε μόνοι μας στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Επικοινωνώντας με επαγγελματίες, ανθρώπους σε εταιρίες αλλά και άλλους ανέργους, θα αυξηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία μας μέσα από τις συμβουλές και τις προτάσεις τους. Ας μην μας φαίνεται παράξενο ότι πολλές φορές οι διαδικτυακές επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να μας ανατροφοδοτήσουν και να μας υποστηρίξουν στο έπακρον.
 
Αποδοχή της πραγματικότητας

Όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε την τωρινή μας κατάσταση και αποφύγουμε το άγχος, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις για το επαγγελματικό μας μέλλον. Άλλωστε η ανεργία αποτελεί μια εμπειρία που περνά μηνύματα και μας οδηγεί στην κατανόηση των λάθος κινήσεών μας ακόμα και σε προηγούμενες δουλειές. Αν είμαστε προσγειωμένοι θα έχουμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τα όνειρά μας και να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες της καριέρας μας.
 
Η υποστήριξη των δικών μας ανθρώπων

Η οικογένεια και οι φίλοι μας είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας και μας υποστηρίζουν σε κάθε δύσκολη στιγμή. Πολλές φορές τα λόγια συμπάθειας και η ενθάρρυνση είναι ικανά να ανεβάσουν την ψυχολογία μας σε πολύ υψηλά επίπεδα και να μας ωθήσουν προς την ελπίδα. Είναι καλό να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας και να αποφύγουμε την απομόνωσή μας. Παράλληλα, η συμμετοχή μας σε μια λέσχη εργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει αναγκαία πηγή στήριξης, η οποία είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει τα κίνητρα εργασίας μας και να βοηθήσει στο να κρατήσουμε μια σταθερή τροχιά σε όλη τη διάρκεια της αναζήτησης.
 
Τι άλλο θα προτείνατε να κάνει κάποιος για να διατηρήσει υψηλό το ηθικό του, κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας;

http://www.flowmagazine.gr