21 Μαΐ 2012

G8: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων


Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεών της τάχθηκε η Σύνοδος της G8, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ. Με το ελληνικό ζήτημα να κυριαρχεί στην ατζέντα, οι 8 ηγέτες παρέμειναν διαιρεμένοι ανάμεσα σε ανάπτυξη και λιτότητα, της οποίας υπέρμαχοι είναι οι Άγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον. Πάντως, η κοινή δήλωση των ηγετών αναφέρεται στην επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, κάτι που τόνισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Σαφής αναφορά στην Ελλάδα

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, η σύντομη ανακοίνωση μετά το πέρα της συνόδου G8 έκανε για πρώτη ίσως φορά σαφή αναφορά σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη βούληση των ηγετών να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη, μέσω της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της ανάπτυξης.

H παγκόσμια οικονομία απειλείται από την σοβαρή κρίση στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ επισήμανε ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελέσουν την κορυφαία προτεραιότητα. Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε τις οδυνηρές θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Χωρίς να δώσουν καμία συγκεκριμένη συνταγή για την επίλυση της κρίσης στην Αθήνα, οι 8 ηγέτες υποστήριξαν τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος της ΕΕ πέρα από τη λιτότητα, θεωρώντας προτεραιότητες την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο της συνόδου, Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν πως η ευρωζώνη δεν πρέπει να άρει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενισχύοντας όμως παράλληλα την ανάπτυξη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει πως η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως «όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι οι δύο αυτοί στόχοι αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα».

«Σχετικά με την Ελλάδα, συμφωνήσαμε όλοι και πάλι ότι όλα τα μέλη της G8 θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με το μνημόνιο θα τηρηθούν», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

«Το μήνυμα που εγώ θέλω να στείλω το οποίο θα επαναλάβω την Τρίτη με την Άγκελα Μέρκελ είναι η ευχή η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αλλά και να υποστηριχθεί από την Ευρώπη για την προώθηση της ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.

Μεταξύ των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο Γάλλος πρόεδρος στην επικείμενη άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, είναι η θέσπιση ευρωομολόγου και, όπως είπε, έλαβε διαβεβαιώσεις από τη σύνοδο ότι δεν θα είναι ο μόνος που θα το προτείνει. Ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε παράλληλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Άγκελα Μέρκελ απομονώθηκε, και υποστήριξε και ο ίδιος ότι ανάπτυξη και περιορισμός ελλειμμάτων είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ωστόσο, μετά την πρωινή γυμναστική του με τον πρόεδρο Ομπάμα, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για κάθε ενδεχόμενο: «Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας και χρειάζεται να αναληφθεί δράση και σχέδια για κάθε ενδεχόμενο πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή».

Υπέρ της ανάπτυξης τάχθηκε από την πλευρά του και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σημειώνοντας ότι αυτή δε θα προκύψει από τη μείωση των ελλειμμάτων.

Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης Μέρκελ-Ολάντ-Μόντι θα έχουν συνάντηση στη Ρώμη πριν από τις βουλευτικές εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα.

Είναι βέβαιο, ότι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλοι όπως Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία,  επανέλαβε στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι.


Πηγή: www.ert.gr