12 Μαρ 2012

Κομοτηνή : Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης


Λιγότερα απορρίμματα κατά 12% θα κατέληγαν στους ΧΥΤΑ κάθε χρόνο αν εφαρμοζόταν η οικιακή κομποστοποίηση, όπως προκύπτει από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στην Κομοτηνή για πάνω από ένα χρόνο.


Το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, που είχε και την ευθύνη για την παρακολούθηση του προγράμματος, γεωπόνος, Κώστας Παπάζογλου, τόνισε ότι διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος πως μια τυπική τετραμελής οικογένεια, παρήγαγε κατά μέσο όρο 620 γραμμάρια οργανικών απορριμμάτων την ημέρα.

Με αναγωγή στο σύνολο των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για χρονικό διάστημα 365 ημερών, η ποσότητα των απορριμμάτων που θα μπορούσε να εκτραπεί από τους ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 6.000 τόνους ή ποσοστό 12% του συνόλου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ κάθε έτος.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου έγινε προμήθεια συνολικά 500 κάδων οικιακής κομποστοποίησης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, με πόρους της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ.

Στην Ροδόπη διανεμήθηκαν 100 κάδοι και ανατέθηκε στην Οικολογική Ομάδα η παρακολούθηση της λειτουργίας τους, με την επί τόπου επίσκεψη Τα νοικοκυριά που συμμετείχαν εθελοντικά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο.

Από τους 100 κάδους εγκαταστάθηκαν, τελικά, οι 70 και έγινε χρήση από τον Μάιο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011. Από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι οι περισσότεροι χρήστες ήταν συνεπείς μια και πάνω από το 75% των κάδων που εγκαταστάθηκαν τροφοδοτούνταν καθημερινά.

Χρησιμοποίησαν κατάλληλα απορρίμματα για κομποστοποίηση και κυρίως υπολείμματα λαχανικών, φρούτων και υπολείμματα κηποτεχνίας.

Σε ποσοστό 57,7% οι κάδοι περιείχαν απορρίμματα σε σωστή αναλογία και κατ' επέκταση η διαδικασία ζύμωσης των οργανικών συστατικών είχε τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Σε ποσοστό 65,7% υπήρξε τελική παραγωγή κομπόστ.

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των κάδων (98,5%) δεν υπήρξε όχληση από τη μυρωδιά. Η ομάδα εργασίας κατά την ενημέρωση που παρείχε στους συμμετέχοντες είχε φροντίσει να παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες (αποφυγή ακατάλληλων απορριμμάτων, ανάδευση του περιεχομένου του κάδου κλπ).

Όπως δήλωσε ο κ. Παπάζογλου, το σημαντικό δεν είναι αν υπήρξε παραγωγή μεγάλης ποσότητας ή καλή ποιότητας κομπόστ, αλλά ότι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο ανθρώπων, που άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα και τα παιδιά τους θα θεωρούν αυτονόητο ότι υπάρχει στο σπίτι κάδος κομποστοποίησης.