18 Μαρ 2012

«Έρχεται» η Σχολή Μοριακής Ιατρικής


Θα δεχθεί τους πρώτους της φοιτητές τον προσεχή Σεπτέμβριο - Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ θα μπορούν να κατανοήσουν και να εργαστούν για την έρευνα προς την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.


Η μεγαλύτερη ίσως εξέλιξη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι η ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, που θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές της τον ερχόμενο Σεμπτέβριο. Η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Σχολή (Cyprus School of Molecular Medicine) είναι το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπως δήλωσε κατά την ανακοίνωση της δημιουργίας της σχολής, και την έναρξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων MSc και PhD στους κλάδους της Ιατρικής Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, ο Δρ Φίλιππος Πατσαλής, διευθυντής της Σχολής.

«Τον προσεχή Σεπτέμβριο, η Σχολή θα δεχτεί τους πρώτους της φοιτητές σε δύο προγράμματα: Της Ιατρικής Γενετικής και της Μοριακής Ιατρικής για Μάστερ και Διδακτορικούς τίτλους. Η μεταπτυχιακή σχολή θα ενδυναμώσει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Ινστιτούτου στην Κύπρο αλλά και διεθνώς», ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Αναβάθμιση της βιοϊατρικής
Με την ίδρυση της σχολής, σημείωσε, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζεται ως το πιο ανεπτυγμένο ακαδημαϊκό κέντρο στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, θα αναβαθμιστεί στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας με τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα. «Η παρουσία μιας τέτοιας σχολής στην Κύπρο θα λειτουργήσει θετικά προς την προσέλκυση Κυπρίων, αλλά και ξένων φοιτητών, που θα προωθήσουν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό», επεσήμανε ο Διευθυντής της Μοριακής Σχολής.

Ιδιαίτερα, τόνισε, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η έρευνα στις ιατρικές επιστήμες στη χώρα μας και ειδικότερα στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα από τις διατριβές των φοιτητών θα συμβάλουν στην κατανόηση της παθογένειας των ασθενειών και στη δημιουργία καινούργιων προσεγγίσεων για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους.

Καινοτόμα προγράμματα
Ο κοσμήτορας της σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Λεωνίδας Φυλακτού, επεσήμανε ότι η Σχολή έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για σπουδές στο επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό, στους τομείς των βιοϊατρικών επιστημών. «Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις βιοϊατρικές και κλινικές επιστήμες. Στοχεύει, δε, στον συνδυασμό του τρίπτυχου έρευνας, εκπαίδευσης και υπηρεσιών με μοναδικό τρόπο, για να δημιουργήσει καινούργια γνώση στη βιολογία του ανθρώπου, στις ασθένειες και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», όπως ανέφερε.

Το πρώτα προγράμματα της Σχολής είναι το πρόγραμμα της Ιατρικής Γενετικής και το πρόγραμμα της Μοριακής Ιατρικής. Είναι δύο τομείς οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που πάνω σε αυτούς είναι βασισμένη η σύγχρονη ιατρική. Είναι, επίσης, δυο τομείς πάνω στους οποίους αναμένεται να δημιουργηθεί καινούργια γνώση για την παθογένεια πολλών ασθενειών και να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Τα καινοτόμα αυτά προγράμματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από ενδιαφέρουσες πτυχές αυτών των επιστημών.

Είναι δομημένα έτσι ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν θεωρητικές εξειδικευμένες γνώσεις μέσω των μαθημάτων, και να εκπονούν τις ερευνητικές τους διατριβές μέσα στα άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Τέλος, ο μοναδικός συνδυασμός στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου της έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της πάνω στους ασθενείς δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους μελλοντικούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, που θα μπορούν να κατανοήσουν και να εργαστούν για την έρευνα προς την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Υποτροφίες για τα δίδακτρα των διδακτορικών φοιτητών
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ στην Ιατρική Γενετική και Μοριακή Ιατρική χαρακτηρίζονται ως εντατικά με διάρκεια 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών, οι φοιτητές θα ενσωματώνονται αμέσως στις ερευνητικές ομάδες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και, παράλληλα, θα παρακολουθούν διαλέξεις μαθημάτων κοινού κορμού και μαθημάτων επιλογής.

Υπάρχει, επίσης, η ευχέρεια για κάποιους φοιτητές να εισχωρήσουν στη Σχολή ως φοιτητές μερικής φοίτησης και να αποφοιτήσουν στα δύο χρόνια με το πτυχίο Μάστερ. Οι διδακτορικοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα του τομέα του κάθε προγράμματος, όπως επίσης και μαθήματα επιλογής. Ο στόχος είναι να προσκομίσουν τη θεωρητική γνώση του προγράμματος που επέλεξαν πριν να προχωρήσουν στο ερευνητικό τους πρόγραμμα. Η ερευνητική διατριβή των διδακτορικών φοιτητών θα εκπονηθεί στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Η διάρκεια της διδακτορικής φοίτησης θα είναι τέσσερα χρόνια. Στοχεύοντας στην προσέλκυση άριστων φοιτητών, όπως τόνισε ο Δρ Λεωνίδας Φυλακτού, θα δίνονται υποτροφίες για τα δίδακτρα των διδακτορικών φοιτητών, όπως επίσης και ορισμένες πλήρεις υποτροφίες γι' αυτούς που ξεχωρίζουν με την επίδοσή τους. Τα προγράμματα της Ιατρικής Γενετικής και της Μοριακής Ιατρικής θα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, με στόχο την προσέλκυση και μη ελληνόφωνων και ξένων φοιτητών από το εξωτερικό, και τη δημιουργία μιας Σχολής με διεθνή εμβέλεια.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής στο www.cing.ac.cy/csmm μέχρι τις 6 Απριλίου. Η αριστεία είναι το μοναδικό ζητούμενο στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Η επέκταση της οικογένειας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με άριστους φοιτητές θα είναι υποβοηθητική στη διεκπεραίωση των στόχων του Ιδρύματος και στην προσφορά προς την πολιτεία. Τα μοναδικά προγράμματα σπουδών που θα προσφέρονται στοχεύουν στο να δημιουργήσουν τους επιστήμονες των βιοϊατρικών επιστημών της νέας γενιάς.

Πηγή:
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/471532