11 Φεβ 2012

Μαύρη τρύπα 2 δις το χρόνο από το παρεμπόριο στην Β. Ελλάδα



Πληγή για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί το θέμα του παρεμπορίου. Την Τετάρτη το βράδυ στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αποφασίσθηκε τα μέλη τους να αντιδράσουν δυναμικά, αρχής γενομένης από την Τετάρτη όπου και θα παρασταθούν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. –Θ.


Για το θέμα αυτό και για τις συνέπειες που έχει στον τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραϊτης.

Παράσταση των Επιμελητηρίων στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΠτΘ: Γιατί συναντηθήκατε οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στην Ξάνθη;
Σ.Μ: Επειδή το πρόβλημα του παρεμπορίου έχει ενταθεί και επειδή οι ελεγκτικοί Καλλικρατικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν παντελώς, το επιμελητήριο Ξάνθης πήρε την απόφαση αυτή πρόσφατα. Το εντονότατο πρόβλημα του παρεμπορίου, λαθρεμπορίου και εγκληματικότητας στο νομό Ξάνθης, μάς οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση να κλείσουμε το συνοριακό πέρασμα Αγίου Κωνσταντίνου που άνοιξε πέρσι στα βόρεια σύνορα του νομού. Ήρθα σε επικοινωνία με όλα τα επιμελητήρια και διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους νομούς υπάρχει έντονο πρόβλημα. Έτσι αποφασίσθηκε η σύσκεψη.

ΠτΘ: Τι αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της;
Σ.Μ.: Επειδή ο νόμος όσον αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τροποποιήθηκε και ο έλεγχος πέρασε από τη διοικητική περιφέρεια στην αιρετή, δηλαδή οι μηχανισμοί ουσιαστικά θα δρομολογούνται από την περιφέρεια, αποφασίσαμε να δώσουμε μια παράταση στο θέμα της απόφασης που πήραμε για να κλείσει ο δρόμος του Αγίου Κωνσταντίνου και να κάνουμε μια παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου, μια παράσταση για να καταθέσουμε ένα υπόμνημα στους περιφερειακούς συμβούλους και να τους πούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, να κλείσουμε τα βόρεια σύνορά μας. Δίνουμε μια παράταση, διότι το κράτος δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί επειδή τροποποιούνται οι νόμοι και βεβαίως δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στην αιρετή περιφέρεια. Άλλωστε, πιστεύουμε ότι για καλό μας έγινε αυτή η τροποποίηση, προκειμένου να υπάρξει εγκυρότερος και καλύτερος και πιο αξιόπιστος έλεγχος. Δίνουμε μια παράταση ώστε να οργανωθεί η αιρετή περιφέρεια και αν δεν δούμε αποτελέσματα θα έχουμε κλιμακούμενες ενέργειες.

Από το παρεμπόριο η ΕΕ χάνει το χρόνο 76 δις ευρώ

ΠτΘ: Πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη από το παρεμπόριο;
Σ.Μ.: Το θέμα έχει δύο διαστάσεις. Από νόμιμα παραστατικά που έρχονται στην Ξάνθη κάθε μέρα φεύγουν μόνο για ξύλα, επειδή υπάρχει έλλειψη, 180.000 ευρώ περίπου. Νομίμως με παραστατικά. Ό,τι κινείται παράνομα παράτυπα και παρεμπορικά δεν τα γνωρίζουμε, είναι πάρα πολλά, γιατί βλέπουμε συνέχεια αυτοκίνητα να φέρνουν ξύλα και να ξεφορτώνουν και να φεύγουν.

ΠτΘ: Είστε υπέρ αυτών των εισαγωγών;
Σ.Μ.: Δεν είμαστε κατά των νόμιμων εισαγωγών ξυλείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κοινοτικούς νόμους και δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι από το παρεμπόριο η ΕΕ χάνει το χρόνο 76 δις ευρώ. Μόνο στη χώρα μας από τα βόρεια σύνορά μας χάνονται 1.600.000.000 έως 2 δις το χρόνο, που σημαίνει ότι ο ανυποψίαστος πολίτης λόγω ανέχειας, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά μας για το καταναλωτικό κοινό και για τους πολίτες, αγοράζει ένα κιλό κρέας με 3,5 ευρώ αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, πάει να πάρει μια σόμπα με 130 ευρώ αντί για 200, χωρίς φόρους και χαρτιά.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κερδίσει κάποια χρήματα που θα πήγαιναν στον εθνικό κορβανά, όμως έρχεται μετά από τρεις μήνες η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, και ζητά μέσω έκτακτης εισφοράς χαράτσια και αντί να γλυτώσει πέντε ευρώ καλείται να πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα. Αυτό είναι δώρο άδωρον. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο, και η εγκληματικότητα είναι μόνο εις βάρος των κοινωνιών μας και πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί προκειμένου αφενός να έχουμε έσοδα, σύννομη λειτουργικότητα, υγιές εμπόριο και αφετέρου να υπάρχουν έσοδα στο κράτος για να απεγκλωβιστούμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

Το παρεμπόριο από τα Βόρεια σύνορα έχει γονατίσει το εμπόριο της Ξάνθης. Καθημερινά κλείνουν δεκάδες καταστήματα όχι μόνο εμπορικά, με αποτέλεσμα να φεύγουν στην ανεργία, αφενός οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, αφετέρου οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και πρέπει να επισημάνουμε ότι αν ένας επιχειρηματίας βγει στην ανεργία και κλείσει την επιχείρησή του πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται ένα πακτωλό χρημάτων για να απεγκλωβιστεί για να την κλείσει, γιατί χρειάζεται φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική, έχει και το πρόβλημα ότι μένει ξεκρέμαστος, γιατί δεν έχει ούτε για μια ημέρα εισόδημα, όπως οι απλοί εργαζόμενοι έχουν από το επίδομα ανεργίας, αλλά δεν έχει ούτε για μια ημέρα ούτε για αυτόν ούτε για οικογένειά του ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Και στο παζάρι υπάρχει πρόβλημα

ΠτΘ: Στο παζάρι της Ξάνθης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα, έχετε εντοπίσει αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δήμου ή η δημοτική αστυνομία η διεύθυνση εμπορίου κάνουν ελέγχους ώστε να αποφεύγει το παρεμπόριο;
Σ.Μ.: Υπάρχει και εκεί πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες διότι ο δήμος Ξάνθης έχει δύο αστυνομικούς με τους οποίούς παλεύει και έχει κάποια αποτελέσματα.

Προσπαθούν. Ουσιαστικά όμως πρέπει να λειτουργήσουν τα περίφημα ΚΕΛΑΥΕ, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που έχουν μεταφερθεί με τον Καλλικράτη στις κρατικές περιφέρειες. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι και να μην χάνονται έσοδα, πρέπει να υπάρξει νομιμότητα, πρέπει να υπάρξει ηρεμία για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσει μας. Έχουν τα προβλήματα οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις ας μην έχουν τουλάχιστον αυτό.

Στο θέμα της ΕΟΖ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

ΠτΘ: Ποια η εικόνα που αποκομίσατε από την ΕΟΖ στο Τσόρλου;
Σ.Μ.: Είδαμε μια ΕΟΖ με κάποια θετικά στοιχεία για την Τουρκία. Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον όλη αυτή την κίνηση από το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης αλλά και το νόμο που ψηφίστηκε για τη δημιουργία Ελεύθερων Ζωνών στη χώρα μας.

Όμως είμαστε προσεκτικοί, ο τόπος μας έχε ευαισθησίες από κάθε άποψη, είναι μεταξύ δύο χωρών που έχουν φορολογικά τεράστια κίνητρα, Βουλγαρία και Τουρκία, η μια είναι συνδεδεμένη με την ΕΕ η άλλη μέλος και είμαστε προβληματισμένοι. Θα δούμε ποια είναι τα θετικά θα αξιολογήσουμε κάποια πράγματα και θα τοποθετηθούμε με ευθύνη.

Πληγή η φυγή επιχειρήσεων σε Βουλγαρία και Σκόπια

ΠτΘ: Συνεχίζεται το φαινόμενο στην Ξάνθη της φυγής επιχειρήσεων προς Βουλγαρία αλλά και Σκόπια όπου υπάρχουν φορολογικά καθεστώτα πολύ ευνοϊκότερα από ότι στη χώρα μας;
Σ.Μ.: Ναι, πράγματι, υπάρχει όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή τη μεταφορά την κάνουν Αυτό για εμάς είναι μεγάλη πληγή, όμως πρέπει να τακτοποιηθεί σύντομα το θέμα και πρέπει να δοθούν τέτοια φορολογικά κίνητρα και τέτοια κίνητρα προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναπνεύσουν και να μην μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες.

Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα γενικά σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, ειδικότερα όμως στην περιοχή μας, διότι είμαστε μεταξύ δύο χωρών με μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει

ΠτΘ: Χθες διέρρευσαν τα νέα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να μπει στη νέα δανειοδότηση και να μην χρεοκοπήσει. Θεωρείτε μετά και από αυτό η αγορά χάνει κάθε προοπτική ανάκαμψης;
Σ.Μ: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ με ευθύνη αν δεν δω όλα τα μέτρα. Είδα κάποιες θέσεις δεν είδα ολόκληρο το σχέδιο. Ας τα δούμε πρώτα, αλλά θεωρώ ότι η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει. Ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι δαιμόνιος, έξυπνος, είμαστε άτομα που θα ψαχθούμε και θα βρούμε λύσεις αρκεί να μας βοηθήσει το κράτος.

Θεωρώ ότι πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα που παίρνονται το ύψος της ανεργίας. Ποτέ η χώρα μας, η περιοχή μας, δεν είχε τόσο μεγάλο βαθμό δείκτη ανεργίας. Στην Ξάνθη έχουμε 16000 μέχρι τις 31/12 ανέργους εγγεγραμμένους. Το νούμερο είναι τεράστιο. Αυτά τα νούμερα πρέπει να τα δει η πολιτεία και να βρει τρόπους να καλυφθούν. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να γίνουν γρήγορες μεταρρυθμίσεις, να χαμηλώσουν οι φορολογικοί συντελεστές, να χαμηλώσουν οι συντελεστές ΦΠΑ. Είναι απαράδεκτο σήμερα να υπάρχουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων και αυτοί που έρχονται με γκρουπ στα ξενοδοχεία να τρώνε με 6%, με 13% και με 23% οι ντόπιοι διακινούμενοι που θέλουν να κάνουν εσωτερικό τουρισμό. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, δεν μπορείς να διαχωρίζεις τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Για αυτό πρέπει να επανέλθουν και να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις γιατί είναι θέμα ψυχολογίας. Τα έχουμε δει επανειλημμένως. Όταν αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές αντί το κράτος να εισπράξει περισσότερα χρήματα λόγω της ψυχολογίας και της ανόδου των τιμών όχι μόνο δεν πήρε αυτά που ήθελε αλλά πήρε πολύ λιγότερα.


Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου: «Στα ορεινά χωριά μπαίνουν γιατροί και εξετάζουν ασθενείς»

Την άποψη ότι η υπόθεση με το παρεμπόριο έχει ξεφύγει τελείως εξέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. «Το πράγμα έχει ξεφύγει μπαίνουν ανεξέλεγκτα προϊόντα από τη Βουλγαρία. Έχει στηθεί ένας χορός όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Τα λεγόμενα ελεγκτικά κλιμάκια που θα έκαναν τους ελέγχους και θα τα είχε συστήσει η Περιφέρεια δεν έχουν γίνει, με αποτέλεσμα από τη Βουλγαρία να μπαίνει στη χώρα μας ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Στα δε χωριά του Ορεινού Όγκου μπαίνουν γιατροί και εξετάζουν τους ασθενείς. Είπα στην πίτα του Επιμελητηρίου ότι ο δρόμος της Νυμφαίας από ευλογία μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα. Ευλογία είναι όταν είσαι σοβαρό κράτος και μπορείς να ελέγξεις τα δικαιώματά σου. Εμείς αντί να πάρουμε από αυτή την διάνοιξη χάνουμε και αυτά που έχουμε, γιατί είμαστε διαλυμένοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Με το αθηνοκεντρικό κράτος δεν μπορείς σε αυτό το θέμα να βρεις λύση.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει το πρόβλημα. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Περιφερειάρχη και είπαμε ότι στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα είμαστε μέσα. Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι δυναμικές. Θα δείτε πολλά αν δεν πάρουμε απάντηση για τα κλιμάκια ελέγχων. Όποιος έρχεται από τη Βουλγαρία πάνω από 150 ευρώ πρέπει να κουβαλά τιμολόγιο. Δεν μπορεί να μην υπάρχει έλεγχος. Δεν πάει άλλο. Από το παρεμπόριο κλείνουν επιχειρήσεις. Χθες υπογράφηκε το ΦΕΚ για τα κλιμάκια αυτά και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε λύση. Δεν σταματάμε».


Συντάκτης: Δάμωνας Δαμιανός