11 Φεβ 2012

Κρανίου τόπος η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, αναμένει το 12% - Μόνο 20 επιχειρήσεις της Ροδόπης πήραν μέρος των χρημάτων


Στα 20 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το συνολικό ποσό που οφείλεται στην αγορά της Θράκης.

Στα μέσα του Ιανουαρίου, έλεγαν ακόμα και τοπικοί βουλευτές και υπουργοί ότι επρόκειτο να καταβληθεί στις επιχειρήσεις της Θράκης, η επιδότηση του κόστους εργασίας, το γνωστό 12%. Ο Γιώργος Νικολαΐδης πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών - Βιοτεχνιών Ροδόπης εκτιμά το ποσό αυτό, στα 20 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη Θράκη. Αντίστοιχα υπερδιπλάσια είναι τα ποσά για το 2009 και το 2010, τα οποία επίσης οφείλονται. 


Πρόκειται για χρήματα πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις για να προσλάβουν εργαζόμενους, χρήματα τα οποία συμπεριέλαβαν στους ισολογισμούς τους, πλήρωσαν το φόρο πους τους αντιστοιχεί αλλά ποτέ δεν εισέπραξαν. Ποσά τεράστια τα οποία ζητά απεγνωσμένα σήμερα η αγορά, για να καλύψει τρύπες που άφησε ανοιχτούς το από χρόνια ετοιμόρροπο ελληνικό κράτος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, μέσα στις  γιορτές των Χριστουγέννων, ότι τα χρήματα αυτά θα είναι στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων εντός του Ιανουαρίου,  οι έμποροι της Θράκης είδαν ελάχιστα. Ο Έβρος, δεν πήρε το παραμικρό, περίπου 20 επιχειρήσεις της Ροδόπης πήραν ψίχουλα, ενώ σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να βρίσκεται η Ξάνθη, που σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, φαίνεται να πήρε τα περισσότερα μέχρι στιγμής.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η εκταμίευση προσκολλά στη γραφειοκρατία, αφού σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

Το αθάνατο ελληνικό τέρας,  φαίνεται να εμποδίζει τη διαδικασία, με τους ανθρώπους της αγοράς να ακούν σχεδόν καθημερινά, ότι μετατίθεται από τη μία μέρα στην άλλη η εκταμίευση των πολύτιμων αυτών χρημάτων.

Αποτέλεσμα της δυσοίωνης αυτής κατάστασης, είναι σήμερα σχεδόν η συνολική απογύμνωση της βιομηχανικής περιοχής, που σε συνδυασμό με πολλά άλλα προβλήματα, αλλά και αστοχίες των ίδιων των επιχειρήσεων τη βουλιάζουν. Έπιασε πάτο, αφού και ο πρόεδρος των βιομηχάνων παραδέχθηκε ότι μόλις 10 επιχειρήσεις προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν όρθιες, συνεχίζοντας τη δράση τους, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Εκεί όπου, πριν όχι πολλά χρόνια επικρατούσε κομφούζιο από τα αυτοκίνητα που πηγαινοέφερναν εργαζόμενους και εμπορεύματα. 

ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Από τις  λίγες επιχειρήσεις που πήραν έστω μέρος της δεύτερης δόσης του 2008, είναι αυτή του κ. Νικολαΐδη, ενώ άλλες δεν πήραν ούτε ευρώ, δήλωσε στο «Χ». Ο ίδιος έχει πάρει το 50% του ποσού του οφείλει το δημόσιο για τη δεύτερη δόση του 2008. Χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση, είπε πως δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα συναδέρφων του, που περιμένουν την εκταμίευση των χρημάτων, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει ξεκάθαρη πληροφόρηση ούτε από τα αρμόδια όργανα. Το συνολικό  δε ποσό της δεύτερης δόσης του 2008, εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ.

«Δραματική κατάσταση. Ανοίγεις το παράθυρο σου και κοιτάζεις έξω και δεν βλέπεις απολύτως καμία κίνηση, είναι τρομερό αυτό το οποίο συμβαίνει στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Περίπου 10 επιχειρήσεις μείναμε και αυτές στα όρια της επιβίωσης. Τα αίτια είναι γνωστά, όρια τραπεζών δεν υπάρχουν, χρηματοδοτήσεις ούτε καν να τις σκεφτούμε, οι πολιτικοί μας είναι ανύπαρκτοι, κατά συνέπεια οδηγούμεθα εκεί που είναι σήμερα και άλλες επιχειρήσεις, δεν ξέρω τι άλλο χειρότερο μπορεί να προκύψει αργότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, σε ορισμένες επιχειρήσεις έχουν σφραγιστεί ακόμα και ακάλυπτες επιταγές. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε περικοπές, απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η λύση όμως δεν είναι αυτή ανέφερε ο επιχειρηματίας, γιατί τα μέτρα αυτά, μειώνουν και την παραγωγή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν παραγγελίες, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες, λόγω έλλειψης ρευστότητας, που εμποδίζει οποιαδήποτε συναλλαγή. Γι΄αυτό ευθύνονται οι τράπεζες που έχουν κλείσει εδώ και δύο χρόνια τις στρόφιγγες, ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου. «Το πρόβλημα μας καθαρά είναι οι Τράπεζες. Επιχείρηση χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς όρια συναλλαγών δεν μπορεί να επιβιώσει. Θέλω να κάνω εξαγωγές, έχω ζήτηση πολύ μεγαλύτερη από αυτή, στα 6 εκ. που είμαι σήμερα μπορώ να τα κάνω 12 εκ. αύριο. Μπορώ να δουλέψω, αρκεί να έχω πρώτες ύλες, αρκεί να έχω όρια από τις Τράπεζες, που δεν τα έχω, δυστυχώς. Κατά συνέπεια στην ίδια μοίρα βρίσκονται και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Θράκης και γενικότερα της Ελλάδας»…

«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ» ΖΗΤΑ  Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αμφισβητώντας αν τελικά, το 12% ενισχύει την παραγωγικότητα και προσφέρει θέσεις εργασίας, ο δημιουργός της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. Δημήτρης Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι η πολιτεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Αν θα συνεχίσει να καταβάλει την ενίσχυση θα πρέπει να πληρώνεται, εάν όμως όχι «καλό είναι να μας πουν τι σκέφτονται να κάνουν».

Το 12% είναι ένα καλό μέτρο και αποτελεί μια ενίσχυση για την παραγωγή της περιοχής αν και εφόσον εξυπηρετείται, σημείωσε. Άλλωστε εγγράφεται στους ισολογισμούς των εταιριών, αλλάζοντας το αποτέλεσμα χωρίς να έχει πληρωθεί, ανέφερε. Στο ερώτημα για το αν αποτελεί στοιχείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας ο κ. Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι, το μισθολογικό κόστος που το μειώνει το 12%, ενισχύει υποθετικά την απασχόληση. Ο ίδιος εξήγησε ότι, η απασχόληση ενισχύεται από πραγματικούς λόγους, από λόγους αναγκαιότητας παραγωγής, και αν δεν παράγουμε στην Ελλάδα, το 12% δεν θα αλλάξει τίποτα. 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Αναφερόμενος στα νέα επώδυνα μέτρα που προβλέπουν, εκτός των άλλων και μειώσεις μισθών, ο κ. Πολιτόπουλος εκτίμησε ότι δε θα υιοθετηθούν από τις υγιείς επιχειρήσεις. Καμία σοβαρή εταιρία δε θα δεχόταν να μειώσει την παραγωγικότητα , μειώνοντας το μισθολογικό κόστος, είπε.  «Αυτό το μέτρο δεν είναι το υποχρεωτικό, είναι το κατώτερο όριο των μισθών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουσες εταιρίες οι οποίες πάνε καλά ή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ότι θα το εφαρμόσουν, δεν είναι υποχρεωτικό, εξαρτάται από την εταιρία. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν πρόβλημα και πιθανώς θα το εφαρμόσουν, εταιρίες οι οποίες το μισθολογικό κόστος δεν συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγική διαδικασία και στην διαμόρφωση του τελικού κοστολογίου, είμαι βέβαιος ότι δεν θα το εφαρμόσουν, διότι εξάλλου η παραγωγή στηρίζεται στην διάθεση των συμμετεχόντων» θα πει υπεραμυνόμενο το έμψυχο δυναμικό των μονάδων που δίνει καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο βραβευμένος πρόσφατα επιχειρηματίας στην Ευρώπη παράλληλα με την Ζυθοποιία Μακεδονίας –Θράκης την μπύρα Βεργίνα περνά στην παραγωγή αναψυκτικών και κυρίως του κρύου τσαγιού σε μεταλλική συσκευασία τονώνοντας και την αγροτική οικονομία αφού ήδη υποστηρίζει την συμβολαιακή γεωργία για την καλλιέργεια και συλλογή του τσάϊ του βουνού, σε όλη την χώρα.

Μελαχροινή Μαρτίδου