29 Ιαν 2012

Φρίντριχ Νίτσε : Τάδε έφη Ζαρατούστρα

Επιμέλεια: Ιωάννα Δούκα

Τάδε έφη Ζαρατούστρα

Συγγραφέας: Φρίντριχ Νίτσε   
Εκδόσεις: ΠΑΝΟΠΤΙΚόΝ

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 
Ω άνθρωπε, πρόσεξε πολύ!
Τι λέει το μεσονύχτι το βαθύ;
''Κοιμόμουν, κοιμόμουν,
Απ' όνειρο βαθύ έχω ξυπνήσει.
Ο κόσμος είναι βαθύς
Και πιο βαθύς απ' όσο η μέρα το 'χει στοχαστεί. Βαθύς ο πόνος του
Μα είν' η χαρά απ' τον πόνο πιο βαθιά!
Ο πόνος κράζει: Να χαθείς!
Κι αιωνιότη λαχταρά κάθε μέρα,
Βαθιά πολύ, βαθιά αιωνιότη λαχταρά!''

Ο Νίτσε σ' αυτό το αλληγορικό έργο φαντάστηκε τον Ζαρατούστρα ν' αποσύρεται από την κοινωνία σ' ένα ορεινό ησυχαστήριο και να επιστρέφει στον κόσμο, για να μοραστεί τις ιδέες του με την ανθρωπότητα. Ο Ζαρατούστρα κηρύσσει αυτό που στην πραγματικότητα ήταν το όραμα του Νίτσε για μια φυσική αριστοκρατία, που θα αποτελείται από πρόσωπα, που μέσω της πνευματικής προσπάθειας και θέλησης, θα ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους ανθρώπους και θα οδηγούσαν την ανθρωπότητα σε μια χρυσή εποχή. Το προϊόν αυτής της εποχής θα ήταν ένας ανώτερος τύπος ανθρώπου, που ο Νίτσε ονομάζει “Υπεράνθρωπο”.

Η κριτική μου: Το βιβλίο “Τάδε έφη Ζαρατούστρα” αποτελεί μια πυκνή και εσωτερική πραγματεία στη φιλοσοφία∙ ένα ασυνήθιστο φαινόμενο που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ άλλοτε σ' ένα βιβλίο φιλοσοφίας (Ο ίδιος ο Νίτσε ισχυρίστηκε ότι είναι το βαθύτερο έργο που έγραψε ποτέ). Το βιβλίο αυτό είναι ένα δημιούργημα φαντασίας, παρόλο που κάποιοι το εξέλαβαν περισσότερο ως πολιτική θεώρηση (Ακόμη και ο ίδιος προέβλεψε ότι τα έργα του θα παρερμηνευτούν και ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποιος που θα τα κατανοήσει σε βάθος. Ο ίδιος θα πει: "Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν").

Στο έργο αυτό βρίσκουμε έκδηλη την περιφρόνηση του συγγραφέως για τα πρόσωπα και τα πράγματα, μια περιφρόνηση που υποτάσσεται στις προσδοκίες του για μια ηθική και διανοητική ανωτερότητα από το ανθρώπινο είδος. Ο Ζαρατούστρα είναι η υπέρβαση του ανθρώπου προς το ανθρωπινότερο και όχι προς το απανθρωπότερο...

Όπως είπε και ο ίδιος ο Νίτσε: "Ένα βιβλίο για όλους και για κανέναν".

foititikizoi.gr