29 Οκτ 2011

Συμπλοκές και ξυλο στην Παρέλαση της Ξάνθης .


Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη. Δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, των δημοτικών υπαλλήλων, της ΕΛΜΕ και άλλους πολίτες που παρακολούθησαν την παρέλαση από τον άνω κόμβο της Πλατείας Ελευθερίας.

Αρκετά τμήματα γυμνασίων έστρεψαν την κεφαλή τους αντίθετα από την εξέδρα των επισήμων, χειροκροτούμενοι από το πλήθος. Όλα τα τμήματα αγοριών των λυκείων – πλην του 2ου ΓΕΛ- αποχώρησαν πριν τους επίσημους υπό τις επευφημίες του πλήθους.
Ο αριθμός των μαθητών που παρέλασαν ήταν πολύ περιορισμένος ενώ όλη η τελετή διεξήχθη υπό τους ήχους συνεχών συνθημάτων από τους συγκεντρωμένους. Χωρίς προβλήματα κύλησε μόνο η παρέλαση τμημάτων του Στρατού, που ήταν περιορισμένα σε αριθμό.


Συμπλοκές δημιουργήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Ιδιαίτερα στην αποχώρηση ενός ουλαμού αγοριών που επιχειρήθηκε να συγκρατηθεί από τις δυνάμεις της αστυνομίας (υπήρξε διάσταση μεταξύ της συνοδού και των διαδηλωτών σύμφωνα με κάποιους μάρτυρες), προκλήθηκε μεγάλη ένταση και συμπλοκή μεταξύ συγκεντρωμένων και δυνάμεων της Αστυνομίας, μέχρι οι μαθητές να διαφύγουν τελικά έξω από την παρέλαση.


Συμπλοκές και πριν την παρέλαση


Η έναρξη της παρέλασης καθυστέρησε λόγω των επεισοδίων που ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές  επιχείρησαν να βρεθούνε στην πρώτη γραμμή ώστε να φαίνεται το πανό τους. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης δέχθηκε αποδοκιμασίες κατά την άφιξη και την αποχώρησή του, όπως και στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου, ενώ στο τέλος φυγαδεύτηκε πίσω από την εξέδρα των επισήμων και αναχώρησε για Καβάλα. Όλοι οι πολιτικοί αποχώρησαν εσπευσμένα αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης για τη Λέσχη Αξιωματικών.


Οι διαδηλωτές – περίπου 400 άτομα- απαίτησαν και κατάφεραν να παρελάσουν μετά το τελευταίο τμήμα ενώ κατευθύνθηκαν στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου συγκεντρώθηκαν και φώναξαν συνθήματα πριν διαλυθούν.


Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Η παρέλαση διεξήχθη υπό την παρουσία αστυνομικής δύναμης. Οι διαδηλωτές είχαν φτάσει από νωρίς και πήραν θέση λίγο δίπλα στο περίπτερο , καταλαμβάνοντας τα δύο ρεύματα της ανόδου. Όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους, πριν την παρέλαση οι συνδικαλιστές, πρόθεσή τους ήταν να κάνουν μια ειρηνική διαμαρτυρία, να μην διακόψουν την πορεία της παρέλασης, αλλά να ακουστούν από τον κόσμο και τους πολιτικούς. 






Ακολουθούν video:








Πηγή:xanthipress


Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις της Ξάνθης