27 Μαΐ 2014

Σάρωσαν στη Δράμα τα κόμματα των Κτηνοτρόφων και των Κυνηγών!

Στη Δράμα σημειώνεται η μεγαλύτερη ιδιοτυπία και ίσως η πιο χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Είναι ο νομός στον οποίο συγκεντρώνουν ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά πολλά μικρά κόμματα.


Στη συγκεκριμένη περιοχή της Μακεδονίας το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών έλαβε 3,49%, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας 3,19% ενώ η Ένωση Κεντρώων πήρε 1,29%. Ποσοστά αξιοζήλευτα για πολλά μεγάλα κόμματα, αφού η ΔΗΜΑΡ έλαβε 2,79%, το ΚΚΕ 3,11 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,45%.

Όμως η «περίπτωση της Δράμας» δεν είναι μόνο η πιο περίεργη αυτών των εκλογών. Το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, που πήρε σε όλη την επικράτεια 1% έναντι 1,26% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, αμέσως μετά τη Δράμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του στον νομό Κυκλάδων όπου έλαβε το επίσης διόλου ευκαταφρόνητο 3,27%, ποσοστό μεγαλύτερο από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΛΑΟΣ.

Εντυπωσιάζει ωστόσο το γεγονός ότι τα μικρότερα ποσοστά των Ελλήνων Κυνηγών, εκτός από την προφανώς λόγω του όγκου της Α' Αθήνας, τα έλαβαν στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, όπου υπάρχουν δεκάδες -σύμφωνα με τα δελτία συμβάντων της Αστυνομίας- λαθροθήρες και οποίοι ίσως δεν θέλουν να εμφανισθούν «επισήμως» ούτε μέσω ψήφου.

Το Παναθηναϊκό Κίνημα των... εκλογέων οπαδών του Παναθηναϊκού δεν πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Α' Αθηνών και στα πέριξ της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπως θα περίμενε κανείς. Εκεί έλαβε ένα πενιχρό 0,93% όταν στο άντρο του αντιπάλου του Ολυμπιακού, στη Β' Πειραιώς, πήρε ανέλπιστα 0,62%. Ωστόσο στην Κεφαλλονιά από πολιτικοποιημένους τριφυλλοφόρους έλαβε 2,01%, στη Λευκάδα 1,71% όπως και στη Ζάκυνθο 1,32%. Εκτός όμως από τα  «πράσινα» Επτάνησα, στα Δωδεκάνησα έλαβε 1,38%, ενώ σε 13 νομούς οι εκτιθέμενοι σε ψήφο οπαδοί του Μάρκους Μπεργκ και του Κώστα Τριανταφυλλόπουλου είχαν ποσοστά άνω του 1%. Τα μικρότερα ποσοστά πιθανόν λόγω του αποτελέσματος στον τελικό με τον ΠΑΟΚ τα πήραν στην Α' και στη Β' Θεσσαλονίκης.

Το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας πήρε με 3,32% το μεγαλύτερο ποσοστό του στη Φωκίδα και ακολούθησε -πέρα από τη Δράμα- και η Λάρισα με 2,30%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Αγροτικό Κόμμα έλαβε 273 ψήφους στα... εύφορα εδάφη του κέντρου της Αθήνας (Α' Αθηνών) και άλλους 1.213 στα γύρω προάστια.

Τέλος, η Ένωση των Ελλήνων Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη υπερδιπλασίασε τις ψήφους της από τις εκλογές του 2012 λαμβάνοντας 36.783 με ποσοστό 0,65%. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2009, μόλις πριν από πέντε χρόνια δηλαδή, η Ένωση Κεντρώων είχε λάβει 0,27% όταν τότε η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 0,29% και είχε λιγότερους ψήφους ακόμη και από τους Έλληνες Οικολόγους του Δημοσθένη Βεργή. Η Ένωση Κεντρώων έλαβε 4.664 ψήφους και 1,52 % στην Α' Θεσσαλονίκης και 1,27% στη Β' Θεσσαλονίκης, που είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά της πανελλαδικώς.. Στη Β' Αθήνας η Ένωση Κεντρώων έμεινε... καθηλωμένη στο 0,70%. Πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου πριν από 22 χρόνια στις συμπληρωματικές εκλογές για την αντικατάσταση του τότε βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Δημήτρη Τσοβόλα -είχε στέρηση των δικαιωμάτων του από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά- το κόμμα του κ. Λεβέντη είχε λάβει -με άτυπη υποστήριξη από την απούσα στους υποψηφίους Νέα Δημοκρατία- 114.942 ψήφους.


Thrakitoday.com


1 ΣΧΟΛΙΑ:

mailxart είπε...

-Νομίζω πως δεν τιμά τον συντάκτη του άρθρου και την αξιόλογη ιστοσελίδα Thrakitoday.com ο χαρακτηρισμός "χαλαρή ψήφος των Δραμινών στα κόμματα των Ελλήνων Κυνηγών και Αγροκτηνοτροφικό κόμμα Ελλάδας". Θεωρώ χαλαρή την ψήφο στα παλαιά και μεγάλα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ή Ελιά...