1 Οκτ 2012

Η μαρτυρική γη της Δράμας θυμάται την ιστορία της


Εβδομήντα  ένα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της σφαγής της Δράμας κατά τα οποία έχασαν την ζωή τους εκατοντάδες Δραμινοί από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής,  η ιστορική  μνήμη του τόπου μας παραμένει ζωντανή. 


Με μια σειρά εκδηλώσεων την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Δράμας και οι κοινότητες του,  κατέθεσαν  φόρο τιμής στους αδικοχαμένους προγόνους μας. Στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κορυλόβου και αμέσως μετά στο μνημείο των αδελφών Ζαχαροποούλου, Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη. Στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διάλεξη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου,  από  τον Σπυρίδωνα Σφέτα αναπληρωτή καθηγητή Βαλκανικής ιστορίας του ΑΠΘ με θέμα: «Η εξέγερση της Δράμας σύμφωνα με τα Βουλγαρικά στρατιωτικά αρχεία».




Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε,  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο. Αμέσως μετά στο μνημείο του πρώην Δημάρχου Δράμας Θ. Αθανασιάδη  κατατέθηκε στεφάνι από τον Δήμαρχο Δράμας Κυριάκο Χαρακίδη και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της  συμβολής  των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου.




Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των θυμάτων στη Χωριστή, στο Νικοτσάρα, στο Μυλοπόταμο, στον Καλό Αγρό και στα Κουδούνια.
                  
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ