21 Μαρ 2014

Ο πόλεμος του γάλακτος και η καταστροφικότητά του στην ελληνική οικονομία

Του Μάνδαλου Παναγιώτη,
Κάθε κριτική δεκτή και φυσικά μπορούμε να την αξιολογήσουμε. Να πούμε ναι ή αν δεν μας συμφέρει, όχι. Να την δεχτούμε ή να την απορρίψουμε. Τι γίνεται όταν όμως λέμε, ναι, πάντα και ο αφέντης μας έχει πάρει τα πάνω του, όπως λέμε; Αυτό ακριβώς. Όταν αφήνεις συνεχώς δικαιώματα, χωρίς να διεκδικείς, τότε είσαι έρμαιο των καιροσκόπων και των κυκλωμάτων που αναλαμβάνουν την ευθύνη πια της διακυβέρνησης. 


Και αφού περάσανε διάφορους νόμους, όπως η αγρανάπαυση και οι ποσοστώσεις γάλατος, που στις χώρες του Νότου της Ε.Ε. είναι από τις μικρότερες δυνατά εφικτές, ήρθε και η σειρά της χαριστικής  βολής, στην Ελληνική παραγωγή. Και μιλάμε στον τελευταίο εναπομείναντα θύλακα παραγωγής αυτόν της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Το Ελληνικό γάλα, ίσως είναι η τελευταία παραγωγική δραστηριότητα της παραγωγής Ελλάδος. Και αν δούμε, ότι τίποτα δεν παράγουμε ενώ κάποτε ήμασταν αυτόνομοι σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με την απελευθέρωση των αγορών και τις αθρόες εισαγωγές διαφόρων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, δεν είδαμε τίποτα το καλύτερο. Μας λέγανε ότι τα Ελληνικά προϊόντα είναι ακριβά και οι εισαγωγές από Κίνα και άλλες χώρες θα έριχναν τις τιμές. Στο τέλος,  φορέσαμε Κινέζικα ρούχα..κάθε τόσο βγάζουν και κάτι καρκινογόνες ουσίες στις βαβές, φάγαμε κινέζικα σκόρδα και πατάτες Αιγύπτου που δεν τρώγονται, φάγαμε άλογά που ήταν για πέταμα για μοσχάρι, κλπ….

Το μόνο που καταφέραμε είναι να καταστρέψουμε την παραγωγή μας, που έγινε ασύμφορη αφού ο Κινέζος παίρνει 10 ευρώ τον μήνα χωρίς ασφάλιση και 15 ώρες εργασίας. Και μας είπαν για την ανταγωνιστικότητα, ρίξτε τους μισθούς σας. Και όμως χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία κλπ, με τριπλάσιους μισθούς ήτανε και είναι ανταγωνιστικές.

Έτσι οι δικές μας μεταποιητικές βιομηχανίες αφού περιήλθαν και σε χέρια λαμογιών που αδρά επιδοτήθηκαν, έκλεισαν, αφού έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε πρώτη ύλη..

Οι μισθοί έπεσαν, η αγοραστική αξία στο ναδίρ..τρώμε κινέζικα και Βουλγάρικα προϊόντα. Κατακλειστήκαμε από την ευλογιά στα πρόβατα, που δεν υπήρχε για δεκαετίες στον Έβρο ….και σιγά-σιγά τέλος.

Τα είχαμε όλα, ήρθε και η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. Επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλατος. Γιατί; Την μια τους έφταιγε το μεταφορικό κόστος..και μάλιστα αδούλευτος βουλευτής καλής και βαρονονικής Κρητικής πολιτικής οικογένειας, είχε κάνει αυτήν την θεωρία σημαία του. Και όμως όταν κατέπεσε το επιχείρημα αυτό με την ερώτηση …γιατί το μεταφερόμενο γάλα από Γερμανία και Γαλλία είναι φτηνότερο και μάλιστα όταν προέρχεται από χώρες που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Γιατί το γάλα μακράς διαρκείας και υψηλής παστερίωσης των ιδίων βιομηχανιών που κάθεται μήνες στο ράφι, είναι ποιο ακριβό; Γιατί η τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων  των ίδιων αυτών βιομηχανιών είναι χαμηλότερη στην Αμερική και στην Ευρώπη; Το ερώτημα αναπάντητο και φυσικά η επόμενη κίνηση και δικαιολογία.

Το ρίξανε στην τιμή παραγωγού. Τι άλλο θα ακούσουμε και πως θέλουν να καταβαραθρώσουν ότι έχει απομείνει. Και λέμε ότι έχει απομείνει, γιατί δεν θα απομείνει ούτε αυτό και θα δανειζόμαστε για να ξεπληρώσουμε και να πάρουμε τα πάντα και να ξαναδανειστούμε. Οι τιμές ως τώρα δεν έπεσαν, οι όροι ανεβαίνουν η παραγωγή στο ναδίρ, το χρέος στο ζενίθ, και το σαξες στόρι προ των πυλών …..ίσως το σαξές στόρι ενός καταρρακωμένου λαού ..που η μόνη διέξοδος είναι η χρεοκοπία..και μάλιστα ανεξέλεγκτη..μετά από τόσες θυσίες.

Με την επιμήκυνση της ημερομηνίας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εισάγουνε, οι εισαγωγείς γάλα από όπου θεωρούν φτηνότερο, να έχουμε γάλα από Κίνα, Ουγκάντα, Κατμαντού, κλπ …και να γίνουμε μαύροι από την πείνα..οι τιμές θα μείνουν όπως έχουν έως τώρα και εκεί που είναι ..και οι μαυραγορίτες να θησαυρίζουν περισσότερο ….εις βάρος της ποιότητας, της υγείας, αλλά και της τσέπης των καταναλωτών αλλά βασικά στην εξολόθρευση των παραγωγικών δομών της χώρας και της τελικής άλωσης της..που θα είναι πολύ ποιο επώδυνη γιατί είναι η οικονομική εξολόθρευση.

Και φυσικά ποτέ δεν είπαν τις αιτίες. Γιατί η χώρα με τους ποιο χαμηλούς μισθούς, έχει τις ποιο ακριβές ζωοτροφές..και ποιος ευθύνεται για αυτό. Δεν είπαν για τα καρτέλ της αγοράς που έχουν ομογενοποιήσει τις τιμές ……απλώς είπαν ..μην παράγεται..για να σας κάνουμε δούλους και να δουλεύεται όπως στον Μεσαίωνα για να πληρώνεται τα κεφαλικά χαράτσια που σας επιβάλουμε ….και εδώ η Ελληνική Κυβέρνηση..έγινε …………………δικιά τους..ίσως και κάτι χειρότερο από τον 41-45..εκεί τουλάχιστον είχες το όπλο στον κρόταφο ……τώρα απλώς ξεπουλάμε όσο-όσο,  για να έχουμε τα πάντα από τους πατρώνους (αφεντικά) μας και ιδίως να διατηρήσουμε την διαλυμένη εξουσία μας…. Απλώς τώρα δεν χρειάζεται ούτε να σκεφτούμε..τις αποτυχημένες συνταγές τις παίρνουμε κατευθείαν από έξω..εμείς απλώς προσπαθούμε να αποτύχουν ακόμα ποιο πολύ. 

Αν δεν περάσει και η τιμή του παραγωγού στο γάλα σίγουρα θα έχουνε τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών ,..και πάει λέγοντας μέχρι να πετύχουν την καταστροφή…

Υ.Γ. Ποτέ δεν θα πούμε όμως ότι φταίνε τα πραγματικά αίτια, όπως τα καρτέλ των βιομηχανιών, τα διπλά και τριπλά χαράτσια σε κάθε τι που πάει να γίνει, ο ΦΠΑ που είναι αποτρεπτικός για κάθε καταναλωτή, παντελής  έλλειψη ελέγχων, η υπερφορολόγηση των πάντων, οι υψηλές εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς και η ανεξέλεγκτη φοροεισφοροδιαφυγή, κλπ… μόνο αυτά που ίσως τους συμφέρουν και είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που προαναφέραμε ….αλλά είπαμε ο στόχος είναι ακριβώς να πετύχουμε την χρεοκοπία.. και που θα πάει θα τα καταφέρουνε …….να γίνουμε οι Αφρικανοί δούλοι της πολιτισμένης Ηπείρου μας.

e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Υπ. Δημοτικός σύμβουλος, ΑΝΑ.Σ.Α., για την Αλεξανδρούπολη.