3 Δεκ 2013

Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα «Πάρε.. Δώσε..»

Η ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Δράμας συμμετέχει στα δρώμενα της Ονειρούπολης 2013, εφαρμόζοντας αρχές της Κοινωνικής...


...Οικονομίας για την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και αγαθών σε όφελος του συνόλου των ανθρώπων.

Μέσα από διαχρονικές αξίες, αναπτύσσει τη δράση για παιδιά «Πάρε.. Δώσε..» με στόχο την ανταλλαγή παιχνιδιών και βιβλίων. Απώτερος σκοπός είναι η ψυχαγωγία μέσω της κοινωνικής οικονομίας, η αξιοποίηση των πόρων, η χρησιμότητα, η χρηστικότητα, η αλληλεγγύη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανάδειξη του ενεργού πολίτη.

Η ιδέα της ανταλλαγής των αγαθών έχει πολιτισμικό χαρακτήρα και είναι διαχρονική, καταρρίπτοντας νοοτροπίες και προκαταλήψεις για την ανταλλαγή αγαθών τύπου «δεν θέλω πράγματα από δεύτερο ή τρίτο χέρι». Είναι οικονομία αφού κάθε αγαθό είναι και πόρος ενώ χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος θα αποκτηθούν νέα αγαθά.

Είναι αλληλεγγύη γιατί δίνει δύναμη στους ανθρώπους. Κυρίως είναι αγάπη για όσα έχουμε ζήσει μ’ αυτά και ενώ δεν θέλουμε ούτε να τα παραγκωνίσουμε, ούτε να τα πετάξουμε ανταλλάσοντας συνεχίζουμε να δίνουμε και να παίρνουμε ζωή και χαρά μέσα από αυτά. Σε αυτό το πνεύμα γεννήθηκε η ιδέα του «Πάρε.. Δώσε..», της ανταλλαγής των παιχνιδιών και των βιβλίων με πρωταγωνιστές τα παιδιά ηλικίας 2 έως 15 ετών.

Αρωγούς στην προσπάθεια αυτή θα θέλαμε όλους και ιδιαίτερα τους δασκάλους - εκπαιδευτικούς που βρίσκονται κοντά στα παιδιά για να αναδείξουν την έννοια, την φιλοσοφία, τους σκοπούς, τα χαρακτηριστικά, τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας στην κοινωνική συνοχή, απασχόληση, τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, προσεγγίζοντας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα. Να ενθαρρύνετε την επίσκεψη των μαθητών στο σπιτάκι «Πάρε.. Δώσε..» του Κ.Δ.Β.Μ. Δήμου Δράμας στις 9, 10, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2013 και με ένα παιχνίδι ή βιβλίο να γίνουν συμμέτοχοι της χαράς, της ανταλλαγής, της ψυχαγωγίας και της επικοινωνίας.

Στην ομάδα συμμετέχουν ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας Δημοτικού Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Δράμας Ερμόλαος Ψαριανός, ο Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ζιούτης και οι Εκπαιδευόμενοιι Έφη Γουδάκη, Αικατερίνη Παπαδάκη, Ευγνωσία Παστιάδου, Αλεξάνδρα Θεοδώρου, Αθανάσιος Λατσίνογλου, Ελευθερία Κοκκίνη, Μαρία Μαυρίδου, Μαρία Παπουτσιδάκη, Νικόλαος Θωμαίδης, Χριστίνα Ρουσσομουστακάκη.
         


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ