20 Δεκ 2013

36 εκατομμύρια ευρώ έργο υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τη χορήγηση 36 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των αποφάσεών της για κρατικές ενισχύσεις.


Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω βελτίωσης της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρατική αυτή ενίσχυση θα προωθήσει τους βασικούς ενεργειακούς στόχους και τις κύριες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, χωρίς να προκαλέσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.


Το συνολικό επενδυτικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση, ύψους 36 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, θα διατεθεί κυρίως για την επέκταση μιας γραμμής μεταφοράς 400 kV στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και για την κατασκευή ενός επιπλέον υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή. 

Αυτό θα διευκολύνει την προβλεπόμενη πρόσθετη διασύνδεση με τη Βουλγαρία και θα συμβάλει στη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο σύστημα της Τουρκίας, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση της ΕΕ με την Ασία μέσω της Ελλάδας.