14 Νοε 2013

Κοινόχρηστα ποδήλατα: Λύσεις για μια πιο βιώσιμη Δράμα

Αγαπητέ Συμπολίτη / Αγαπητή Συμπολίτισσα,

Το κείμενο αυτό αφορά μια προσπάθεια καταγραφής των απόψεων των Δραμινών για τα ποδήλατα και την ποδηλασία γενικότερα και για τα κοινόχρηστα ποδήλατα και την ενδεχόμενη εισαγωγή τους στην πόλη μας ειδικότερα.


Κοινόχρηστα ποδήλατα λέμε εκείνα τα ποδήλατα που μπορεί κανείς να βρει σε διάφορα κομβικά σημεία μιας πόλης σε ειδικά σχεδιασμένους σταθμούς ενοικίασης. Τα ποδήλατα αυτά είναι διαθέσιμα στο κοινό για ολιγόωρη χρήση έναντι ενός ελαχίστου αντιτίμου. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα θεωρούνται από πολλούς σαν ένα οικολογικό, εύχρηστο και ευέλικτο μέσο μεταφοράς για διαδρομές εντός της πόλης και αποτελούν θεσμό για πολλές πόλεις παγκοσμίως.

To ερωτηματολόγιο στο οποίο καλείσαι να απαντήσεις αποτελεί κομμάτι ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Chalmers της Σουηδίας. Είναι μια έρευνα που θα επεκταθεί παράλληλα και στις πόλεις του Γκέτεμποργκ και της Σαγκάης. Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; ότι η Δράμα θα γίνει βασικό κομμάτι σε μια έρευνα παγκόσμιας απήχησης που θα εξετάσει το θέμα κοινόχρηστα ποδήλατα: υιοθέτηση/αποδοχή/εξέλιξη τους σε μικροκλίμακα (Δράμα), μεσοκλίμακα (Γκέτεμποργκ) και μεγακλίμακα (Σαγκάη) με βάση το πλυθησμιακό κριτήριο. Το ειδικό βάρος των δυο άλλων πόλεων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι ώστε η πόλη μας να ξεφύγει από τα όρια μιας εσωστρεφούς νοοτροπίας και να ανοίξει νέους ενδεχομένως δρόμους που θα την προβάλουν και θα την αναδείξουν.

Η συμπαράσταση του Δήμου Δράμας στο εγχείρημα αυτό είναι σπουδαία και τον κάνει ουσιαστικά συνδημιουργό αυτής της  προσπάθειας  που απώτερο σκοπό έχει να υποστηρίξει την εγκαθίδρυση μιας φιλοσοφίας σχεδιασμού για την Δράμα διαφορετικής από την παρωχημένη.  Μιας φιλοσοφίας που θα αγκαλιάζει τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη, που δεν θέλει να είναι εγκλωβισμένος αποκλειστικά στην χρήση του αυτοκινήτου του, αλλά απαιτεί περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές μετακίνησης.

Όποιος φίλος ή φίλη θέλει να συμβάλλει με το δικό του λιθαράκι, στο να υπάρξει μια τέτοια φιλοσοφία σχεδιασμού για την Δράμα, που θα πηγάζει μάλιστα από τον ίδιο τον πολίτη, θα παρακαλούσα να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:


Παράλληλα με την δράση του ηλεκτρονικου ερωτηματολογίου θα υπάρξει και η διανομή έντυπων ερωτηματολογίων. Πιο συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο, μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., θα μπει στις αμέσως επόμενες βδομάδες σε 5000 Δραμινά σπίτια σε έντυπη μορφή. Οι πολίτες που θα συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο στην έντυπη μορφή του θα μπορούν να το επιστρέφουν είτε στην Δ.Ε.Υ.Α.Δ. όταν πληρώνουν τον λογαριασμό τους, είτε να το καταθέτουν στον χώρο υποδοχής του Δημαρχείου, του Κ.Ε.Π. και του Εργατικου Κεντρου σε ειδικά κουτιά τοποθετημένα γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να σημειωθεί οτι στους χώρους αυτούς μπορεί να βρει κάποιος πολίτης έντυπα ερωτηματολόγια για να συμπληρώσει τις απόψεις του.

Κάθε συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο θα αντιστοιχεί και σε μια συμμετοχή για την κλήρωση ενός ποδηλάτου και κάποιων δωροεπιταγών που θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Chalmers για να επιβραβεύσει την συμβολή των Δραμινών σε αυτή την έρευνα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας.

Με Εκτίμηση,

Δρ Αλέξανδρος Νικήτας

Επ. Σύμβουλος του Σουηδικού Κυβερνητικού Κέντρου για τον Σχεδιασμό του Αστικού Μέλλοντος
Ερευνητής Πανεπιστήμιου Chalmers
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας