17 Ιουλ 2012

Εκδηλώσεις για την εορτή της Αγίας Μακρίνας Κυργίων


Στις 18 (εσπερινός) και 19 Ιουλίου 2012 εορτάζεται με λαμπρότητα, στα Κύργια Δράμας η μνήμη της Αγίας Μακρίνας εκ Καππαδοκίας, στο εξωκκλήσι της.


Στο πλαίσιο της εορτής, στις 18 Ιουλίου, αμέσως μετά τον Εσπερινό, στον προαύλιο χώρο του Ναού, έχει προσκληθεί να ομιλήσει ο κ. Κων/νος Νίγδελης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και υπεύθυνος του Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως με θέμα:
«Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΝΑΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Προσκαλούνται όλοι οι φιλέορτοι.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τιμητικά καλούνται οι φιλέορτοι και φιλακόλουθοι ευσεβείς χριστιανοί, δωρητές, αφιερωτές και ευλαβείς προσκυνητές του ιερού ναού της Αγίας Μακρίνας, να τιμήσουν µε την παρουσία τους τις ακόλουθες λατρευτικές συνάξεις:

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012
Παραμονή της εορτής, στις 7:00μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός  Εσπερινός, παρακλητικός Κανόνας, Αρτοκλασία και ευλογία εδεσμάτων. Αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού και την Προσφορά Εδεσμάτων (περίπου 8:30 µ.µ.) θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπαιδευτικό και  συγγραφέα Κωνσταντίνο Νίγδελη µε θέμα «Η Καππαδοκία στον αέναο κύκλο του χρόνου».

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012
Ανήμερα της εορτής, 07.00 - 10.00 π.µ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μακρίνας. Στη συνέχεια θα προσφερθούν τα καθιερωμένα κεράσματα και θα διεξαχθεί η κλήρωση της Λαχειοφόρου Αγοράς.


Λίγα λόγια για το Σωµατείo
Μέλη του Συλλόγου μπορούν να αποτελέσουν: όλοι οι κάτοικοι οι καταγόμενοι από τα Κύργια καθώς και οι φίλοι αυτών, Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, διακρινόμενοι για την αγάπη τους προς τα Κύργια και την πίστη τους στις αξίες του Ελληνισμού.

Σκοποί και στόχοι:
           Ο προγραμματισμός και η τέλεση ιεροτελεστιών και πανηγύρεων κατά την εορτή της Αγίας Μακρίνας και όποτε άλλοτε παραστεί ανάγκη
           Η καλλιέργεια οικολογικής συνειδήσεως για την προστασία του περιβάλλοντος
           Η διοργάνωση και πραγματοποίηση πάσης φύσεως μορφωτικών ευκαιριών, κυρίως διαλέξεων και ομιλιών επί θεμάτων θρησκευτικών, εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών.
           Η οργάνωση και πραγματοποίηση μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδρομών στις Αλησμόνητες Πατρίδες της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Ιωνίας και εν γένει της Μικράς Ασίας και όπου αλλού αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός καθώς επίσης και σε διάφορες ιστορικές και οικολογικά ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας κ.α.