17 Ιουλ 2012

Οι διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης συνεχίζονται με πολλούς επιβάτες!


Οι διαδρομές με πυξίδα τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης  συνεχίστηκαν για δεύτερη εβδομάδα, από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου. Συνολικά, 75 παιδιά παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας δημιουργώντας στη βιβλιοθήκη μια ατμόσφαιρα μαγική. Οι συμμετοχές των παιδιών γίνονται όλο και περισσότερες και μετά από κάθε δράση τα παιδιά, οι εμψυχωτές και το προσωπικό της βιβλιοθήκης ανανεώνουν το ραντεβού τους με χαμόγελα στα χείλη!


Την Τρίτη 10 Ιουλίου ακολουθήσαμε τους ήρωες των παραμυθιών στις διαδρομές τους. 36 παιδιά ήρθαν και άκουσαν την ιστορία της Μαίρης Πινέζας, της Σούλας Μητακίδου και Ευαγγελίας Τρέσσου από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Διαβάσαμε και αναδιηγήθακαμε την ιστορία κοιτάζοντας τις εικόνες και στη συνέχεια, τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν ένα τέλος γι’ αυτή την ιστορία χωρίς τέλος. Είδαμε όλοι μαζί τις ζωγραφιές και κάθε παιδί μας εξηγούσε τη δική του εκδοχή για το τέλος της πινεζοϊστορίας.

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου είχαμε δύο δράσεις. Η πρώτη ήταν το παιχνίδι με τα «ζάρια των ιστοριών». Τα παιδιά έριξαν τα εννέα ζάρια του παιχνιδιού “Story cubes” (ζάρια με εικόνες) και προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν και τις εννέα εικόνες έφτιαξαν μία ιστορία. Παράλληλα, ζωγράφισαν μία ομαδική ζωγραφιά, όπου το κάθε παιδί συμπλήρωνε και κάτι ώστε να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη κι αντιπροσωπευτική εικόνα από την ιστορία. Όταν τελείωσαν μας διάβασαν τις ιστορίες τους και μας έδειξαν την εικονογράφηση που φιλοτέχνησαν.

Στη δεύτερη ακολουθήσαμε τις ιστορίες μια γραμμής. Τα παιδιά έμαθαν φράσεις που εμπεριέχουν τη λέξη «γραμμή» (πρώτη γραμμή, γραμμή του πυρός, άγονη γραμμή κλπ.) με τη βοήθεια μιας παρουσίασης στον υπολογιστή. Αφού βεβαιωθήκαμε ότι τα παιδιά είχαν καταλάβει όλες τις έννοιες, ξεκινήσαμε το παιχνίδι μας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες κι έπρεπε κάθε ομάδα να αναπαραστήσει με παντομίμα και με τη βοήθεια ενός σκοινιού μία από τις φράσεις που έμαθαν προηγουμένως! Τα παιδιά αναπαριστούσαν τους ορισμούς με τρομερή άνεση, αποδεικνύοντας ότι και κατανόησαν τις ιστορίες μιας γραμμής αλλά και ότι μπορούσαν να τις αποδώσουν με τους πιο ευφάνταστους τρόπους! Το πόσο το διασκέδασαν; Δε λέγεται!!!!

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εμψυχωτές των δράσεων αυτών, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν και δίνουν ζωντάνια στη Βιβλιοθήκη και απίστευτη χαρά στους μικρούς της φίλους. Αυτή την εβδομάδα ήταν μαζί μας οι: Σταματία Παπαδοπούλου, Γιώργος Φωτίου, Μένια Κλειτσιώτου, Βασίλης Γαλανός, Μιχαέλα Κεχαγιόγλου και Ιουλία Σιδερά-Σιδέρη.
Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει το Κατάστημα Ελευθερούπολης της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο χορηγός των αναλώσιμων χαρτικών και γραφικών υλικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά δε θα ήταν δυνατά αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία της εταιρείας Future library για την καλοκαιρινή καμπάνια «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» καθώς και η στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πιο πολύ, όμως, ευχαριστούμε τους μικρούς μας φίλους που μας χάρισαν τα χαμόγελα και την ενέργειά τους. Με σύμμαχο αυτή την ενέργεια, συνεχίζουμε τις δράσεις μας και υποσχόμαστε μαγευτικές διαδρομές για όλους τους μικρούς μας φίλους.