17 Ιουλ 2012

Δημήτρης Κυριαζίδης: Συνεργασία όλων μας στον στρατηγικό σχεδιασμό στήριξης & προώθησης του αμπελοοινικού τομέα


Συνεργασία όλων μας στον στρατηγικό σχεδιασμό στήριξης & προώθησης του αμπελοοινικού τομέα

Σύμφωνα με εκτελεστικό κανονισμό - τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε τέλη Ιουνίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρομολογούνται αλλαγές στα προγράμματα προώθησης κρασιού για τα οικονομικά έτη 2014 έως 2018. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα κράτη μέλη να υποβάλλουν τα σχέδια προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Μαρτίου 2013.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τον εκτελεστικό κανονισμό με αριθ.568/2012 (http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:169:0013:0040:EL:PDF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2012, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 555/2008 όσον αφορά την υποβολή των προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, συγκεκριμένα αφορά:
           την προετοιμασία της δεύτερης υποβολής των σχεδίων προγραμμάτων στήριξης για τα οικονομικά έτη 2014 έως 2018,
           καθορίζει το πλαίσιο και τις ειδικές απαιτήσεις για τη νέα περίοδο,
           την προθεσμία για τη δεύτερη υποβολή των σχεδίων προγραμμάτων στήριξης,
Επίσης, καθορίζει την προθεσμία για τα κράτη μέλη που επιθυμούν να μεταφέρουν, από το 2014, ποσά από τα εθνικά κονδύλιά τους στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 103ιε του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και δίδεται η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από τα προγράμματα προώθησης στη στρεμματική ενίσχυση των αμπελουργών .
Ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα και ενόψει της εκ νέου κοινής συνάντησης στις αρχές του επόμενου μήνα Βουλευτών και Αντιπεριφερειάρχη, ώστε να καταρτισθεί ένα κοινό πλαίσιο προώθησης και αντιμετώπισης των θεμάτων-ζητημάτων-προβλημάτων κλπ. που αντιμετωπίζει ο τόπος μας με τη συνεργασία των παραγωγικών και λοιπών αντιπροσωπευτικών φορέων του Νομού, καλώ τους αμπελουργούς και παραγωγούς κρασιού της Δράμας, ώστε να θέσουμε από κοινού τη δική μας πρόταση στη δημιουργική πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου στήριξης και προώθησης του αμπελοοινικού μας τομέα. 
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το κρασί μας ως οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό μοχλό ανάπτυξης της Δραμινής κοινωνίας. Ο αμπελοοινικός τομέας είναι είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που μπορούν να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια του Νομού μας. Η μέγιστη και ταυτόχρονα η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αγροτοδιατροφικού μας δυναμικού και της ποιότητας του αποτελεί μονόδρομο για τη Δραμινή οικονομία».