18 Ιουλ 2012

Αν δεν αντιμετωπίσουμε το μέλλον του τόπου μας με το σύνολο των δυνάμεών μας συντεταγμένο, θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία δίδοντας μια διαιρεμένη μάχη


Αυτές τις ημέρες διάβασα δυο κείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο του συμπολίτη μας κ. Αθανασιάδη και το δεύτερο του πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Σμολοκτού. Το κείμενο του κ. Αθανασιάδη αποτελεί σαφώς ένα βήμα προς την εδραίωση της διαβουλευτικής δημοκρατίας στην κοινωνία μας. Αυτό σημαίνει ενεργή πολιτική και ενεργή εμπιστοσύνη. 


Οι πολίτες δεν πρέπει να σιωπούν και οι πολιτικοί δεν πρέπει να κωφεύουν ή να προσποιούνται ότι κωφεύουν. Ταυτίζομαι σχεδόν απόλυτα με τις απόψεις του κ. Αθανασιάδη και συμφωνώ εν μέρει με το κείμενο του κ. Σμολοκτού, κυρίως με τα προβλήματα που περιγράφει – προβλήματα που αποτελούν την πολιτική κληρονομιά που ήρθε στις 17 Ιουνίου στα χέρια των νεοεκλεγέντων βουλευτών του τόπου μας. Μια πολιτική κληρονομιά ομολογουμένως ιδιαίτερα αρνητική.

Ο τόπος μας, πράγματι, τα προηγούμενα χρόνια έχασε αμαχητί κεκτημένα αλλά και ευκαιρίες που πέρασαν από δίπλα μας αλλά «δεν ακούμπησαν». Θα μπορούσα να πω πολλά για το πριν αλλά ακόμη και αυτό είναι μια καταστροφική εσωστρέφεια. Οι συμπολίτες μας, εξάλλου, έδωσαν την απάντησή τους. Οφείλουμε να απεμπλακούμε από το παρελθόν γιατί όσο μένουμε στο παρελθόν βολευόμαστε και έχουμε μια δικαιολογία για αυτό που είμαστε σήμερα. Δεν έχουμε χρόνο για αυτά. 

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για το Νομό μας και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με προτάσεις και δράση για τον τόπο. Είναι ανάγκη να αγκυροβολήσουμε στο παρόν και να δουλέψουμε σκληρά. Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτητα αλλά και μεθοδικά και συλλογικά προς τα εμπρός. Πρέπει όλοι μαζί να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το μέλλον μας με το σύνολο των δυνάμεών μας συντεταγμένο, θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία δίδοντας μια διαιρεμένη μάχη. Αν δεν ξεπεράσουμε το στενό πολιτικαντισμό, δεν θα ανακαλύψουμε την πραγματική πολιτική που είναι προς όφελος των πολιτών και της ευημερίας του τόπου μας. 

Η συνεργασία δεν είναι ουτοπία. Υπάρχει τόπος για να πραγματοποιηθεί και παράλληλα να διατηρήσει ο καθένας και η καθεμιά το ιδεολογικό πλαίσιο που τον/την εκφράζει. Οι πολιτικοί αυτού του τόπου οφείλουμε να ανοίξουμε τη σκέψη μας και την ψυχή μας, να ξεπεράσουμε τα σκοτεινά σημεία μέσα μας, ώστε να είμαστε πιο αποδοτικοί για τον τόπο μας και όχι για τον εαυτό μας. Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική μου πρόοδος. Με ενδιαφέρει το καλό όλων. Η ευημερία της Δράμας είναι για μένα μια ζωική ορμή που θα την υπερασπίζομαι μέχρι τέλους. 

Τέλος, από τους συμπολίτες μου και από όσους ασχολούνται με τα κοινά δεν περιμένω μόνο κείμενα, περιμένω και συνεργασία. Ο θυμός αλλά και η ελπίδα των συμπολιτών μας για ένα καλύτερο μέλλον δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο έκφρασης ιδεών ή προσωπικής προβολής. Η καθεμία και ο καθένας από εμάς οφείλει να βοηθήσει και στο πραγματικό πεδίο. Ο τόπος χρειάζεται συντεταγμένη δράση. Είμαι στη διάθεση κάθε πολίτη, κάθε πολιτικού και κάθε πολιτευόμενου που επιθυμεί να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια για τον τόπο.

Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας,
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ Δημήτριος