4 Μαΐ 2012

Τί ψηφίζει το Drama-tika.blogspot.com ...

Εκλογές και επόμενη μέρα... Θα πιάσει τόπο η ψήφος μας; Θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; 

Γιατί δεν το βλέπουμε διαφορετικά; Ανεξαρτήτως επόμενης μέρας και επόμενων ή ίδιων προσώπων και κομμάτων...

Είναι το σύνηθες τα τελευταία χρόνια στη Δράμα να συζητούμε όλο και περισσότερο από τη μια για το θέμα της ανεργίας και από την άλλη για το θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας από εμάς στον εργασιακό του χώρο. 

Η ανεργία καλπάζει και οι δυσκολίες στον ιδιωτικό τομέα φαντάζουν απροσπέλαστες καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησής του. Ο δημόσιος τομέας έπαψε “επιτέλους” να αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του εμπορικού συστήματος και αυτό επιδεινώνει το υπάρχων μικροοικονομικό τέλμα  που διανύουμε.

Σύμφωνα με όσα ακούμε στη Δράμα το ζητούμενο για τους περισσότερους από εμάς είναι να ανακαλύψουμε ποίοι φταίνε και να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση για να ανακτήσουμε ένα ευοίωνο βιοτικό “καταναλωτικό” επίπεδο. 

Αναρωτιόμαστε όμως με πικρία και θλίψη, “γιατί δεν εξετάζουμε στην πλειοψηφία μας τους τρόπους που θα μπορέσουμε να ελιχτούμε και αντιμετωπίσουμε την “οικονομική” κρίση κατάματα. 



Γιατί δεν αναλογιζόμαστε τρόπους εξωστρέφειας και αύξησης της παραγωγικότητάς μας σε τομείς καινοτόμους και αποδοτικότερου αποτελέσματος; 

Υπάρχουν τέτοιες ιδέες και αν ναι, τότε γιατί δεν εκφράζονται δημόσια?

Αν δούμε ιστορικά τη οικονομική πορεία του τόπου μας ίσως να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματά μας και να πορευθούμε σύμφωνα με τη σημερινή ζήτηση στο ευρύτερο εμπορικό χώρο. Το εμπόριο δεν έχει σύνορα και όσο δεν έχουμε γενικευμένη οικονομική κρίση οι ευκαιρίες θα υπάρχουν για τους γνωστικούς και τολμηρούς. Όταν η Δράμα στηριζόταν σε παραγωγικές διαδικασίες που λάμβαναν χώρα στα όρια του νομού της, τότε άκμαζε οικονομικά οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.

Ποιές ήταν όμως από το παρελθόν οι κύριες παραγωγικές δυνάμεις του νομού;

Πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σήμερα τα πράγματα μέσα από την υπάρχουσα παγκόσμια ζήτηση έτσι ώστε να ξαναμπούν σωστά οι βάσεις για μακροχρόνιες αλλαγές που θα μπορέσουν αποτελεσματικά να μειώσουν την ανεργία και να αποδώσουν καρπούς στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου; 



Οι αγροτικές καλλιέργειες όπως καπνά, σιτηρά, πατάτες και η αμπελουργία αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας στην εποχή των παππούδων μας. Η υφαντουργία, η μεταποίηση προϊόντων ένδυσης αλλά και η βιομηχανική μονάδα χάρτου, υπήρξε αρωγός και σωτήρια λύση για πολλές οικογένειες στην εποχή των γονέων μας.

Τώρα όμως είναι η δική μας εποχή και πολλές από τις παραγωγικές διαδικασίες που αναφέρθηκαν δεν υφίστανται πλέον όχι μόνο στο νομό μας αλλά και στην ευρύτερη Ελλάδα

Πώς θα μπορέσει να κινηθεί η νέα γενιά για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν και τις καταστροφικές αλλαγές που έγιναν στο νομό μας;  



Όσα γράφονται παρακάτω είναι αποκλειστικά προσωπικές σκέψεις και γράφονται με σκοπό να αποτελέσουν τον τροφοδότη για έναν ευρύτερο σχολιασμό αλλά και πιθανές προτάσεις αναγνωστών του Drama-tika.blogspot.com. 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία φιλοδοξούμε να πετύχουμε την επικοινωνία πολιτών και επιχειρηματιών για την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος ή/και ενεργειών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ακόμα όμως και αν δεν πραγματοποιηθεί  καμία από τις σκέψεις που θα καταγραφούν, σημαντικό επίτευγμα θα είναι η απλή επικοινωνία μας και η κινητοποίησή μας για ένα καλύτερο αύριο. 

Πιθανές προτάσεις.

1. Τα πλεονεκτήματα του νομού μας είναι δεδομένα από άποψη γεωπολιτικής θέσης και υποδομών. Η διασύνδεση του νομού μας με τη γείτονα χώρα Βουλγαρία μας επιτρέπει τη ταχεία διέλευση προϊόντων από τον νομό μας με προορισμό τα Βαλκάνια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. 

Η χρήση του όρου logistics αποτελεί άγνωστη έννοια για τους περισσότερους από εμάς αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις πλέον παραγωγικές λύσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας από τους  μεγαλύτερους σταθμούς αποθήκευσης και μεταφόρτωσης προϊόντων παγκοσμίως είναι στο Dubai. Η επένδυση αυτή υπήρξε στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής και έχει οδηγήσει σε αύξηση επενδύσεων σε συναφείς δραστηριότητες στον ευρύτερο εμπορικό χώρο του Dubai. 



Άραγε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για τον τόπο μια μεταβολή επενδύσεων σε παραγωγικότερους τομείς όπως είναι η αποθήκευση, η μεταφόρτωση και γιατί όχι η μεταποίηση προϊόντων (3PL);

2. Σε παρελθοντικούς χρόνους ο νομός Δράμας είχε ως χαρακτηριστικό του στοιχείο την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων. Κύριο αγροτικό προϊόν αποτέλεσε για τη Δράμα η παραγωγή των καπνών. Από τότε μέχρι σήμερα το μόνο που μένει για να θυμίζει τα φημισμένα καπνά στη Δράμα, είναι οι εγκαταλελειμμένες καπναποθήκες στο κέντρο της πόλης. 

Οι καπναποθήκες έχουν αρχίσει βέβαια να αλλάζουν και αναδιαμορφώνονται σε τουριστικές ή άλλες επιχειρήσεις αλλά με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγο της γραφειοκρατίας. Στη δεδομένη οικονομική φάση που διανύουμε τα προϊόντα που έχουν μεγάλη δυναμική στη Δράμα είναι κυρίως; το κρασί, τα ρόδια, το μύρτιλο, το ιπποφαές και γενικότερα οι πιο εναλλακτικές και αποδοτικές καλλιέργειες. 

Ας μην ξεχνάμε πως ούτε τα καπνά αλλά ούτε οι πατάτες καλλιεργούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων στο νομό μας. Σύμφωνα με τις καλλιέργειες που αναπτύσσει ο κάθε τόπος έχει ανάλογες οι περιφερειακές εμπορικές ή άλλες οικονομικές δραστηριότητες. 



Η Δράμα βρίσκεται στους δρόμους του κρασιού έχοντας ανεπτυγμένη δραστηριότητα στην παραγωγή και εξαγωγή κρασιού. Ενώ λοιπόν στη Σαντορίνη υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις τουριστικές με αποκλειστική δραστηριότητα τον οίνο-τουρισμό, στη Δράμα μας διαφεύγει ένα σοβαρό πιθανό έσοδο από μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να απασχολεί έναν εύλογο αριθμό εργαζομένων και χωρίς περιορισμό δραστηριότητας κάποια συγκεκριμένη εποχή. 

Μαζί λοιπόν με τις νέες αγροτικές καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες μορφές αγρο-δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν σχέση με την μεταποίηση των προϊόντων, την εμπορευσιμότητα τους, τη διακίνηση τους αλλά και την προβολή τους μέσο τουριστικών πακέτων αγροτουριστικού τύπου.

3. Τα τοπικά προϊόντα αποφέρουν στη Δράμα μοναχά ένα μικρό μέρος της εμπορικής τους αξίας. Σε περίπτωση μεταποίησής τους και μετέπειτα πώλησης τους η τιμή του εκάστοτε προϊόντος μπορεί να ανέβει και να οδηγήσει σε αποδοτικότερα αποτελέσματα. Είναι ακριβώς όπως έχει λειτουργήσει με την οινοποιία η περίπτωση της εμφιάλωσης και των κρασιών. 



Η ποιότητα των τελικών προϊόντων αναβαθμίζεται αυτόματα και αποκτά τη θέση που του πρέπει μέσα στην αγορά. Σε αυτό το χώρο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους έτσι ώστε να συσκευάζονται όλα τα τοπικά προϊόντα.


Η δημιουργία εταιρειών κοινωνικής βάσης μέσα από το θεσμό της πολυμετοχικότητας θα μπορέσει να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη τις μικρότερες κοινωνίες και να αναβαθμίσει το βιοτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο τους. Οι τοπικές γιορτές και τα θρησκευτικά πανηγύρια μπορούν να αποτελέσουν σε συνεργασία με τα τοπικά μέσα την ζωντανή διαφήμιση του. 

Οι νέοι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτές τις κοινωνίες θα μπορέσουν να βρουν διεξόδους για μια πιο ποιοτική διαβίωση και να οραματιστούν διαφορετικά το μέλλον τους και των επομένων γενεών.



Σε γενικές γραμμές η Δράμα έχει δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από διάφορες μορφές παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών οι οποίες θα μπορούσαν να εμπνεύσουν και επενδύσεις μεγαλύτερων κεφαλαίων. Για να έρθουν όμως κάποιοι ξένοι να επενδύσουν στην πατρίδα μας θα πρέπει πρώτα να τους αποδείξουμε πως μπορούμε να παράγουμε πλούτο και μόνοι μας. 

Αν γίνουμε εμείς πρωτοπόροι τότε θα διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στο μέλλον και θα ανατροφοδοτούμε την αγορά με επενδύσεις οι οποίες θα έχουν πάντα ως γνώμονα τον κοινωνικό χαρακτήρα και θα ενδυναμώνονται με την παρουσία των Δραμινών στον εμπορικό κύκλο εργασιών.

Αυτό περιμένουμε σήμερα είναι μια ανοιχτή διαβούλευση των ιδεών και των προβληματισμό των Δραμινών για την υλοποίηση των διαφόρων πιθανών επενδυτικών πλάνων. 

Μέσα από την ελεύθερη έκφραση σχεδίων και ιδεών ίσως να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τα ανήσυχα μυαλά της Δράμας και να δημιουργήσουμε αυτό που λείπει από τον τόπο μας

Η πίστη στις δικιές μας δυνάμεις!




2 ΣΧΟΛΙΑ:

+/- είπε...

-Είναι κανείς εδω;
Σιωπή!...
Η Δράμα θα κοιμάται ακόμα για πολύ.

Ανώνυμος είπε...

κριμα και αδικο ειναι, εκει που εχει ερημο να δημιουργουνε παραδεισους και στον παραδεισο επι γης να ερημοποιουμε τα παντα. Στο προβλημα πρεπει να ψαχνουμε τη λυση και όχι μονο τι τη δημιουργησε.