4 Μαΐ 2012

Γνωρίστε τους υποψηφίους - Συνέντευξη στο Drama-tika : Σταύρος Νταγλής - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

- Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Δράμας;

Η κρίση που περνά η χώρα μας εδώ και 2.5 χρόνια , κρίση οικονομική, πολιτική αλλά και  θεσμική που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, βάζει σε κίνδυνο την ίδια την δημοκρατία δίνοντας ευκαιρία να αναπτυχτούν ακραίες απόψεις και ιδεολογίες που μόνο να ζημιώσουν μπορούν τον τόπο μας. 


Ως ευαισθητοποιημένος πολίτης, θεωρώ χρέος μου τη συμμετοχή. Στα πλαίσια αυτά, η  φρεσκάδα που φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο πολιτικό σκηνικό με τον λόγο και τις προτάσεις τους δεν με άφησαν απαθή και έτσι χωρίς δισταγμό αποφάσισα να συμμετέχω πιο ενεργά στις κρίσιμες εκλογές της 6ης  Μαΐου. 

Θεωρώ λοιπόν ότι με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις των Οικολόγων πράσινων μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής των Δραμινων με γνώμονα πάντα την αειφόρο ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

- Πού στρέφετε τα βέλη για τη σημερινή κρίση; Οι πολίτες έχουν την ίδια ευθύνη; Το πελατειακό πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη;

Την μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κρίση φέρουν τα δυο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία όλα αυτά τα χρόνια από την Μεταπολίτευση και μετα, κυρίως γιατί μας έκαναν να ξεχάσουμε να μιλάμε πολιτικά, μας έκαναν πελάτες του πολιτικού τους συστήματος και τελικά μας οδήγησαν στον καναπέ της απάθειας και της αδιαφορίας.

Ως εκ τούτου, είναι προφανές πως πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα μέσω ενός πραγματικού πολιτικού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων.

- Όλοι οι Νομοί έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για το νομό Δράμας ποια πιστεύεται ότι είναι και πώς θα τα αξιοποιούσατε; Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η ανεργία στο Νομό Δράμας ... αντιμετωπίζεται και πως;

Ο νομός μας εδώ και πολλά χρόνια - ακόμα και πριν την κρίσης που έχει πλήξει όλη την χώρα - ήταν πρωταθλητής σε ποσοστό ανεργίας. Οι πολιτικές που ασκούνται δημιουργούν καινούριες γενιές μετανάστευσης αποθαρρύνοντας τους νέους μας να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο γέννησης τους.

Τα τελευταία χρόνια με στρεβλές προτάσεις ανάπτυξης και ανούσιες διεκδικήσεις όπως την  δημιουργία ΤΕΙ, Πανεπιστήμιων, Εφετείου ή στρατοπέδων, κάποιοι πίστεψαν πως μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Παράλληλα, ο πρωτογενής πλούτος της περιοχής μας, όπως τα γεωργικά/βιολογικά προϊόντα, η υλοτομία και η κτηνοτροφία υποβαθμιζόταν σημαντικά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι το θέμα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με μαγικό ραβδί πάρα μόνο εφαρμόζοντας πολιτικές που θα δίνουν ευκαιρίες στους νέους να ασχοληθούν με την δημιουργία πρότυπων ποιοτικών βιολογικών προϊόντων (γεωργικά-κτηνοτροφικα), με τον εκσυγχρονισμό της υλοτομίας και με την ορθολογική και σωστή ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας στην περιοχή μας.

Στην προσπάθεια αυτή νέες θέσεις εργασίας επίσης μπορούν να προκύψουν εάν βάλουμε μπροστά τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης ως ατμομηχανή με στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού  στρέφοντας τον Νομό σε μια θετική ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη.

- Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς προσωπικά, το φαινόμενο των μη νόμιμων μεταναστών; Τι προτείνεται;

Είναι σαφές πως οι συντηρητικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος και της χώρας έχουν βαλθεί να αναγάγουν σε πρώτο θέμα της πολιτικής ατζέντας τους μετανάστες, προβάλλοντας τους ως τον μεγαλύτερο εσωτερικό εχθρό, αποπροσανατολίζοντας τον λαό από τα πραγματικά του προβλήματα.

Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιουνται εύκολα είναι πως ως κοινωνική ομάδα, βρίσκονται στη χαμηλότερη κοινωνική κλίμακα, ανίσχυροι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης δε λύνεται αποσπασματικά και σίγουρα δεν λύνεται με την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας ανθρωπισμού. (στρατόπεδα «φιλοξενίας»).

Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου οφείλουν να θέσουν το ζήτημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πιέσουν για συγκεντρωτική λύση, καθώς η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες του Ευρ. Νότου αποτελούν το εξωτερικό όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε να μη ξεχνάμε πως το θέλγητρο για την προσέλκυση τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι περισσότερο ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, που με τον κανονισμό του «Δουβλίνου 2» κάνουν τα στραβά μάτια στις ευθύνες τους.


Σταυρος Νταγλης
6973319091 2521038780