3 Μαΐ 2012

Πού κατανέμονται οι έδρες σε Δράμα και ΑΜ-Θ;

Στις 12 τριεδρικές (Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Άρτα, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία) το εκλογικό μέτρο είναι 33,3%. Άρα για να πάρει 2 έδρες ένα κόμμα, πρέπει να ξεπεράσει το 38-40%, κάτι που δεν προκύπτει για καμία τριεδρική περιφέρεια, από τις δημοσκοπήσεις. 


Άρα θα πάρουν από μια έδρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ακόμη και αν δεν πιάσουν το μέτρο) και την τρίτη θα την πάρει όποιο από τα υπόλοιπα κόμματα έρθει τρίτο σε ψήφους στους νομούς αυτούς. 

Με βάση τις δημοσκοπήσεις την τρίτη θέση στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες διεκδικούν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμένου. 

Η πιθανότητα να διεκδικήσει την τρίτη έδρα σε αυτές τις περιφέρειες ο ΛΑΟΣ ή η Χρυσή Αυγή, είναι μεν υπαρκτή, αλλά πολύ μικρή. Σε κάθε περίπτωση καμία έδρα δεν χάνεται διότι έτσι και αλλιώς όλα τα κόμματα θα λάβουν πανελλαδικά όλες τις έδρες που προαναφέραμε. Κάναμε λοιπόν μια παραδοχή, ότι τις 12 έδρες που αντιστοιχούν στο τρίτο κόμμα στις τριεδρικές Περιφέρειες θα τις καταλάβουν ανά τρεις τα τέσσερα  κόμματα που προαναφέραμε (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Αυτό σημαίνει ότι στις εκλογικές περιφέρειες της ΑΜΘ (Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα), η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πάρουν από μία έδρα, ενώ την τρίτη θα την καρπωθεί κάποιο από το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Στις οκτώ τετραεδρικές περιφέρειες, άρα και  στον Έβρο και τη Καβάλα , το ΠΑΣΟΚ εάν δεν «πιάσει» το μέτρο του 25% στους νομούς αυτούς, κινδυνεύει να μην  πάρει ούτε μια έδρα. Το ερώτημα είναι ποια κόμματα θα καταλάβουν τις υπόλοιπες (εκτός της ΝΔ) τρεις από τις τέσσερις έδρες του  Έβρου και της Καβάλας. 

Για να έχουν πιθανότητα κάποια από τα μικρότερα κόμματα να πάρουν μια από τις έδρες των τετραεδρικών περιφερειών, θα πρέπει να βρίσκονται πολύ ψηλά σε αριθμό ψήφων, ώστε να προηγηθούν στην κατάταξη από τις ψήφους που θα λάβει το κόμμα αυτό σε άλλους νομούς της χώρας.   

Για παράδειγμα για να πάρει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων μια έδρα στον Έβρο, από τις 13 που δικαιούται στη Β’ κατανομή,  θα πρέπει η δύναμή του σε ψήφους να  βρίσκεται μεταξύ των 13 νομών στους οποίους το κόμμα αυτό πήρε τις περισσότερες ψήφους, εκτός βέβαια από αυτούς στους οποίους πήρε έδρες στην Α’ κατανομή (μονοεδρικές, διεδρικές, τριεδρικές, Α’ Αθήνας, Αττική, Β’ Αθήνας, Α’ Θεσ/νίκης).  

Με βάση την προϊστορία , κάτι τέτοιο είναι μάλλον  απίθανο να συμβεί για τα κόμματα της Αριστεράς στον Έβρο, όπου δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δύναμη σε σχέση με άλλους μεγαλύτερους νομούς με παράδοση σε «αριστερές» ψήφους. Αντίθετα είναι πιθανόν να συμβεί με κάποιο κόμμα της Δεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή). 

Εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να λάβει στον  Έβρο τόσες ψήφους ώστε να δικαιούται μια έδρα από την Β’ κατανομή,  τότε είναι πιθανόν η Ν.Δ. να καταλάβει και τις τέσσερις έδρες του Νομού. Το ίδιο θα συμβεί και στην Καβάλα, όπου όμως υπάρχει η (μικρή) πιθανότητα να καταλάβουν έδρες ένα ή περισσότερα κόμματα της Αριστεράς.


Περισσότερα στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ