3 Μαΐ 2012

Ποιος είναι ο Στέφανος Μάνος - Βιογραφικό


"Δεν θα ασχολιόμουν πια με την πολιτική, δεν θα εξακολουθούσα να αγωνίζομαι, αν δεν είχα πίστη στο τι πραγματικά σημαίνει Ελλάδα και στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες".


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Δεν θα ασχολιόμουν πια με την πολιτική, δεν θα εξακολουθούσα να αγωνίζομαι, αν δεν είχα πίστη στο τι πραγματικά σημαίνει Ελλάδα και στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες.

Πιστεύω ακλόνητα στις τεράστιες συλλογικές δυνατότητες των Ελλήνων και του απανταχού Ελληνισμού και γι' αυτό εξοργίζομαι, όταν διαπιστώνω με πόση επιπολαιότητα, με πόση αμεριμνησία αδικούμε μόνοι μας τον εαυτό μας.

Όταν ιδρύσαμε τη Δράση πριν τρία χρόνια, δήλωσα ότι η κύρια αποστολή μου θα είναι η αναζήτηση νέων σωστών ανθρώπων - που δεν έχουν προηγουμένως μολυνθεί από την κομματική ζωή - για να δημιουργηθεί η μαγιά του καινούργιου πολιτικού σκηνικού. Είμαστε στα μισά του δρόμου.

Πολλοί σχολιάζουν την ηλικία μου. Είμαι 72 ετών. Με καθησυχάζει όμως η σκέψη ότι πολλά τεράστια πολιτικά επιτεύγματα οφείλονται σε πολιτικούς μεγάλης ηλικίας με τους οποίους ίσως να έχω ένα κοινό παρονομαστή: αγωνίζομαι για όσα πιστεύω με το σθένος και το όραμα ενός νέου. Με εμπνέετε εσείς που πιστεύετε στις δυνάμεις σας, που θέλετε να έχουμε μια Ελλάδα που να μας κάνει περήφανους.

Διαβάστε τι λέμε, τι προτείνουμε για τα πραγματικά προβλήματα και διαβάστε ποιοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τι είναι το σωστό. Μη διστάσετε να κάνετε αυτό που η καρδιά σας υποδεικνύει. Κάντε το σωστό. Ψηφίστε σοβαρά και όλα θα πάνε καλά.

Βιογραφικό

Ο Στέφανος Μάνος είναι ο γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός. Στα τριάντα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας ανέλαβε διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Ράλλη και Μητσοτάκη.

Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Ζυρίχης και MBA του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1977 στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία, μετά από 11-ετή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Το 1998 ο Κ. Καραμανλής (ο νεώτερος) τον διέγραψε οριστικά από τη Νέα Δημοκρατία επειδή ο Στέφανος Μάνος αρνήθηκε να τηρήσει την κομματική γραμμή.

Από τότε παραμένει ανεξάρτητος. Σήμερα ηγείται της ΔΡΑΣΗΣ.

Ιστορική Αναδρομή σημαντικών έργων Στέφανου Μάνου

1977: Από τις επιχειρήσεις στην πολιτική

1978-1979

Μικρότεροι συντελεστές δόμησης εναντίον των τσιμεντουπόλεων για καλύτερες συνθήκες ζωής
Ο πρώτος πεζόδρομος στην Ελλάδα-Βουκουρεστίου-Βαλαωρίτου
Πεζοδρόμηση και αναβάθμιση της Πλάκας
Μεταφορά συντελεστή δόμησης για να σωθούν τα διατηρητέα, Ν.880
Οι πρώτοι (186) παιδότοποι στην Ελλάδα
Πρόγραμμα διοικητικής αποκέντρωσης. Αντίπαλες πόλεις
Προστασία των παραδοσιακών οικισμών- 400 οικισμοί
Γκαράζ σε όλα τα νέα κτίρια, Ν.960
Ρυθμιστικό σχέδιο – μετρό, αεροδρόμιο, λεωφόρος Σταυρού-Ελευσίνας (Αττική Οδός)
Νέος οικιστικός νόμος, Ν.947

1980-1981

Δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ)
Αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη βιομηχανία
Κανονισμοί για ηχορύπανση
Καθιέρωση Leasing στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Έρευνες για πετρέλαιο

1982-1985: Κήρυγμα Ιδιωτικοποιήσεων

1986-1989

Απελευθέρωση ραδιοφωνίας
Μείωση φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, τραπεζικές εργασίες
Καθιέρωση της ταινίας: ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

1990-1991

Αυτοχρηματοδότηση αεροδρομίου, Λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνας (Αττικής Οδού), γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου
Ειδική πρόβλεψη για τη δημιουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου στον άξονα της Αττικής Οδού
Σύμβαση και έναρξη του μετρό της Αθήνας
Απόσυρση ρυπογόνων αυτοκινήτων
Λεωφορειόδρομοι

1992-1993

Πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό
Πέφτει ο πληθωρισμός από 23% σε 10%
Απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων
Απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων
Ξεκινά ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής. Οι πρώτες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, Ν.2084
Κατάργηση μονοπωλίου της ΔΕΗ, Ν.2165
Κινητή τηλεφωνία 100% ιδιωτική
Πρώτες ιδιωτικοποιήσεις: ΑΓΕΤ
Κατάργηση διοικητικών ρυθμίσεων των περιθωρίων κέρδους. Απελευθέρωση τιμών.
Κατάργηση μονοπωλίου ΟΤΕ, Ν.2075 και Ν.2167
Βασικός νόμος για τον Τουρισμό, μαρίνες και καζίνο, Ν.2160
Διευκόλυνση των επιχειρησιακών συγχωνεύσεων, Ν.2166

1993-2012 Σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο, ομιλεί, γράφει, προτείνει, προειδοποιεί, παρεμβαίνει αενάως για μια καλύτερη Ελλάδα.

Το 1998 ο νεώτερος Καραμανλής τον διαγράφει από τη ΝΔ επειδή στήριξε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εκσυγχρονίσει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

Το 1999 ιδρύει τους Ταύρους. Το κόμμα οι Φιλελεύθεροι. Από έλλειψη πόρων αναστέλλεται η λειτουργία του το 2001. Το 2009 ιδρύει τη ΔΡΑΣΗ της οποίας είναι σήμερα πρόεδρος.

Οι παρεμβάσεις του και οι προτάσεις του πάντα σοβαρές, ρεαλιστικές και πρακτικές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων: εξωτερική πολιτική, Κυπριακό, Τουρκία, Πετρέλαια, Περιβαλλοντικά, Πολεοδομικά, Εκκλησία, Κυκλοφοριακά, Οικονομικά, Φορολογικά, Συνταγματικά.

Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει τις εκατοντάδες παρεμβάσεις του θα κατανοήσει χωρίς δυσκολία πόσο διαφορετική και καλύτερη θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν είχε εισακουσθεί.


1993-2012 Σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο, ομιλεί, γράφει, προτείνει, προειδοποιεί, παρεμβαίνει αενάως για μια καλύτερη Ελλάδα.

Το 1998 ο νεώτερος Καραμανλής τον διαγράφει από τη ΝΔ επειδή στήριξε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εκσυγχρονίσει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Το 1999 ιδρύει τους Ταύρους. Το κόμμα οι Φιλελεύθεροι. Από έλλειψη πόρων αναστέλλεται η λειτουργία του το 2001. Το 2009 ιδρύει τη ΔΡΑΣΗ της οποίας είναι σήμερα πρόεδρος.

Οι παρεμβάσεις του και οι προτάσεις του πάντα σοβαρές, ρεαλιστικές και πρακτικές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων: εξωτερική πολιτική, Κυπριακό, Τουρκία, Πετρέλαια, Περιβαλλοντικά, Πολεοδομικά, Εκκλησία, Κυκλοφοριακά, Οικονομικά, Φορολογικά, Συνταγματικά. 


Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει τις εκατοντάδες παρεμβάσεις του θα κατανοήσει χωρίς δυσκολία πόσο διαφορετική και καλύτερη θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν είχε εισακουσθεί.