18 Απρ 2012

Πασχαλινά περισσεύματα


Το Πασχαλινό τραπέζι είναι συνήθως υπερβολικά φορτωμένο, με αποτέλεσμα να περισσεύουν πολλά φαγώσιμα. Τι κάνεις, λοιπόν, με τα περισσεύματα; Η λύση είναι να τα χρησιμοποιήσουμε με κάποιον άλλο τρόπο! Ορίστε μερικές καλές ιδέες:


Τσουρέκι: Το κόβεις σε φέτες κομμάτια και το απλώνεις σε ένα ταψάκι ή πιάτο. Σε ένα μπεν μαρί λιώνεις τα σοκολατένια αβγά και κουνέλια που έχουν περισσέψει και ντύνεις το τσουρέκι σοκολατένιο. Με το που ρίξεις λιωμένη σοκολάτα πασπαλίζεις ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή μερικά φουντούκια. Πρόκειται για μία διατροφική βόμβα αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερη απόλαυση. Μπορείς να φας λίγο ή να χαρίσεις σε άπορους της γειτονιάς σου ως πασχαλιάτικο κέρασμα! Μία άλλη ιδέα για το τσουρέκι είναι να βάλεις μισή φέτα στο blender μαζί με μία μπανάνα, κακάο και γάλα (κατά προτίμηση φυτικό). Χτυπάς και έχεις ένα σούπερ Tsourek-Smoothie!

Πατάτες Φούρνου. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις με τις πατάτες φούρνου. Μία ιδέα είναι να τις λιώσεις με πιρούνι και να τις σερβίρεις σαν πουρέ. Ακόμα καλύτερα, ανακατεύεις μαζί ψιλοκομμένη ντομάτα και φτιάχνεις την περίφημη ντοματοπατάτα.

Σαλάτα. Μία χωριάτικη σαλάτα μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό ελαφρύ γεύμα αν την ανακατέψεις με ζυμαρικά.

Αβγά. Τα βραστά αβγά μπορούν να αποτελέσουν καλές προσθήκες σε σαλάτες ή σε σάντουιτς. Αν έχουν περισσέψει πολλά καλό είναι να τρως λίγους κρόκους, (το πολύ 4-5 μέσα σε μία εβδομάδα) και περισσότερα ασπράδια. Μπορείς να κόψεις τα αβγά στα 2 οριζόντια, να βγάλεις τον κρόκο και να τα γεμίσεις με κάποια ωραία φυτική κρέμα.

Μαγειρίτσα. Λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις με τη Μαγειρίτσα επειδή έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Aν όμως έχεις φτιάξει μία ελαφριά μαγειρίτσα με μανιτάρια ή κοτόπουλο μπορείς να την πήξεις με λίγο “κορν φλαουρ” και να την κάνεις μία ξεχωριστή σάλτσα ζυμαρικών.

Αρνί και Κατσίκι. Το κρέας είναι αυτό που συνήθως πάντα περισσεύει μετά από το γιορτινό τραπέζι. Μία καλή ιδέα είναι να το ξεκοκαλίσεις και να το βάλεις στην κατάψυξη, έτσι ώστε να το φας μετά από 1-2 εβδομάδες και να μην επιβαρύνεις με περισσότερο κρέας τον οργανισμό σου τις μέρες μετά το Πασχαλινό φαγοπότι. Το ψαχνό κρέας μπορείς να το κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Μερικές ιδέες: Γέμιση σε κρύο σάντουιτς με μουστάρδα και μαρούλι, Γέμιση για πίτα, μακαρονάδα, Παστίτσιο (στη θέση του κιμά βάζεις το ψιλοκομμένο κρέας που έχεις σοτάρει με λίγη σάλτσα ντομάτας).

Ευτύχης Μπλέτσας
Πηγή: cookingeconomy.gr