25 Ιαν 2013

Πότε η συμμετοχή σε παράνομη απεργία κρίνεται ως οικειοθελής αποχώρηση του μισθωτού


Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι εργοδότες προσφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου αυτά να αποφανθούν για τη νομιμότητα μιας απεργιακής κινητοποίησης του προσωπικού που εργάζεται στην επιχείρησή τους.


Εφόσον το δικαστήριο κρίνει την απεργία παράνομη, τότε η συνέχιση της συμμετοχής του μισθωτού στην απεργία αποτελεί αυθαίρετη αποχή από τη εργασία.

Βεβαίως η συμμετοχή στην απεργία που κρίνεται παράνομη δεν συνιστά πρόθεση παραίτησης του μισθωτού από την εργασία του, ούτε σιωπηρή καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ωστόσο δεν αποκλείεται από τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η αποχή από την εργασία, από την χρονική διάρκεια, τα κίνητρά της και από την ενδεχόμενη πλάνη των απεργών σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα της απεργίας, να προκύπτει κατ’ αντικειμενική κρίση, ότι η συμμετοχή σε παράνομη απεργία να ισοδυναμεί με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου.

Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως οικειοθελής αποχώρηση η συνέχιση αποχής του μισθωτού από την εργασία του, ενώ έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία ως παράνομη. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης ενημερώνει τους απεργούς για το παράνομο της απεργίας και δίνει προθεσμία επανόδου στην εργασία. Εφόσον η προθεσμία αυτή δεν γίνει αποδεκτή από τον εργαζόμενο συνιστά και σοβαρό λόγο καταγγελίας της σύμβασης.

Τις τελευταίες μέρες διαδραματίζονται σχετικά γεγονότα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία των εργαζομένων στο Χαλυβουργείο Ασπροπύργου και την πρόθεση του εργοδότη να προβεί τόσο στην καταγγελία όλων των συμβάσεων εργασίας όσο και στο κλείσιμο της επιχείρησης.