6 Απρ 2012

Πέρασε τελικά η ευνοϊκή ρύθμιση για τα αυθαίρετα της μειονότητας - και στην ούγια να γράφει λαϊκισμός


Μετά από έντονο παρασκήνιο και αντιπαραθέσεις που έφθασαν στο σημείο εκτόξευσης ανοίκειων χαρακτηρισμών από την πλευρά των βουλευτών του ΛΑΟΣ προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, απεσύρθη τελικώς η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που πήγε να προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο για τον νέο ΓΟΚ,
σύμφωνα με την οποία και οι χριστιανοί κάτοικοι των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, πέραν των μουσουλμάνων θα τύγχαναν της ευνοϊκής πρόνοιας απαλλαγής από το πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων που θα έφθανε το 80% του συνολικού ποσού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ζήτησε από τον Υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη να αποσύρει την τροπολογία, καθώς με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση επί της ουσίας αλλαγή και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη ρύθμιση μπορεί να την καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.

Μετά από αυτά, το νομοσχέδιο πέρασε μόνο με την διάταξη που αφορά την απαλλαγή των πολιτών της μειονότητας από την καταβολή προστίμου νομιμοποίησης κατά 80% στο συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει ο καθένας. Αποκαλυπτικός ωστόσο για το παρασκήνιο και την προεργασία που προηγήθηκε μέχρι να φθάσουμε στο χθεσινό φιάσκο Σηφουνάκη με την τροπολογία που θα ενέτασσε όλους τους κατοίκους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης σε μια χαριστική όσο και εξωφρενική ταυτόχρονα ρύθμιση, ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή, χαρακτηρίζει αφενός μεν ως ισοπεδωτική την απαλλαγή του 80% και αφετέρου καυτηριάζει το γεγονός ότι τελικώς η ρύθμιση που το ΤΕΕ πρότεινε να ισχύσει για τους κατοίκους του ορεινού όγκου του νομού Ροδόπης που αποδειγμένα δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, επεκτάθηκε εφ όλων των πολιτών της μειονότητας ανεξαρτήτως χρόνου ανέγερσης του ακινήτου τους, όπως απαράδεκτη χαρακτήρισε και την προηγούμενη απόφαση για την ίδια απαλλαγή και για όλους τους εν Ελλάδι διαβιούντες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Πρόταση του ΤΕΕ οι κάτοικοι της Ορεινής Ροδόπης ανεξαρτήτως θρησκεύματος να ενταχθούν με ένα μειωτικό συντελεστή στο νόμο

ΠτΘ: κ. Παπαθανασίου από το Φεβρουάριο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα με αφορμή την κάθοδό σας στην Αθήνα με φορείς της περιοχής και φθάσαμε μια εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα να ψηφίζεται στις δώδεκα το βράδυ μια τροπολογία που ξεσήκωσε το σύμπαν. Τι συνέβη και ποιο είναι το πραγματικό νόημα της όλης υπόθεσης;
Ν.Π.: Κατ’ αρχήν να αναφέρω το ιστορικό της παρέμβασης του ΤΕΕ που θεωρώ ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί τόλμησε να κάνει μια παρέμβαση για να επιλύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή. Πριν την παρέμβαση του ΤΕΕ όλοι είχαμε διαπιστώσει ότι γινόταν μια πολιτική εκμετάλλευση της ύπαρξης αυθαιρέτων προς τη μειονότητα με καταγγελίες προς την ελληνική πολιτεία, εν πάση περιπτώσει θέματα που δεν μας άγγιζαν. Ήρθε ο κ. Χατζηοσμάν θεσμικός παράγοντας της περιοχής μας και με βάση την υποχρέωση του ΤΕΕ να στηρίζει το έργο της πολιτείας και τους εκπροσώπους της όταν ζητούν την συμβολή του λειτουργήσαμε θεσμικά και με την διαπίστωση ότι υπήρξε ένας νόμος για τα αυθαίρετα τον οποίο όλος ο τεχνικός κόσμος τον έχει καταγγείλει ως εισπρακτικό και ακόμη παραπέρα με διατάξεις που φθάνουν να είναι από ευεργετικές να είναι χαριστικές για τους πολίτες αυτούς που εντάσσονται στα αυθαίρετα και αντί η πολιτεία να προασπίζεται το περιβάλλον και τη νομιμότητα επιτρέπει στους παρανομούντες και παραβάτες με χαριστικές διατάξεις να τα νομιμοποιούν θεωρήσαμε ότι κάποιες περιπτώσεις στην περιοχή μας που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο θα μπορούσε με μια τεχνική τεκμηρίωση που υφίστατο και βεβαίως όχι πλασματική να ενταχθούν και αυτοί οι συμπολίτες μας. Αυτά ήταν τα κίνητρά μας. Κατά την εξέταση του θέματος διαπίστωσή μας ήταν ότι η Ορεινή Ροδόπη και μόνον ανεξαρτήτως θρησκεύματος είχε υψηλές αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και αυτό φαινόταν από το ρυθμό των μεταβιβάσεων και δεύτερον, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τουλάχιστον όσοι ζουν στην περιοχή, ότι το εισόδημα των κατοίκων είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Ο ίδιος ο νόμος από την αρχή επέτρεπε με μειωτικό συντελεστή να εντάσσονται κάποιες ομάδες. Η πρόταση του ΤΕΕ με την τεκμηρίωση πού προανέφερα ήταν οι κάτοικοι της Ορεινής Ροδόπης ανεξαρτήτως θρησκεύματος να ενταχθούν με ένα μειωτικό συντελεστή στο νόμο. Η κατεύθυνση αυτή φάνηκε και προηγουμένως με τη ρύθμιση για τους παλιννοστούντες. Στη συνέχεια διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες πέρα από το εισπρακτικό του νόμου ότι η κυβέρνηση αυτή κινείται και εν όψει της προεκλογικής περιόδου και σε καθαρά ψηφοθηρικές κατευθύνσεις.

Μας αιφνιδίασε η ένταξη όλων των παλιννοστούντων στην ισοπεδωτική ρύθμιση του 20%

ΠτΘ: Για τους παλιννοστούντες έχει κατοχυρωθεί αυτό;
Ν.Π.: Βεβαίως με ένα ισοπεδωτικό 20% και βεβαίως χωρίς να μπορούν όλοι οι παλιννοστούντες- και για αυτό υπήρξαν αντιδράσεις- να υπαχθούν σε μια ενιαία ομάδα ανεξαρτήτως αν μένουν στο Νομό Ροδόπης ή αν κατοικούν σε άλλες περιοχές και όντως υπήρξε μια οριζόντια απόφαση και όλοι εντάχθηκαν στο 20%, κάτι που όλους μας αιφνιδίασε και αντιληφθήκαμε ότι δεν ανταποκρίνονταν σε υγιή αντιμετώπιση.

ΠτΘ: Αυτό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ώστε η μειονότητα να πει ότι θέλει ακριβώς την ίδια ρύθμιση;
Ν.Π.: Και στην Αθήνα που πήγαμε να υποστηρίξουμε την πρότασή μας πάλι με πρόσκληση του κ. Χατζηοσμάν σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμασταν ότι θα υπήρξαν τέτοιες αντιμετωπίσεις. Κατ’ αρχήν δεν πιστεύαμε ότι θα έφθαναν στο 20% των παλιννοστούντων από εκεί και πέρα όμως το θέμα το πήρε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και μας αιφνιδίασε με το 20% που έθεσε αναφερόμενη μόνο στους μειονοτικούς κάτι που δεν ήταν μέσα στην πρότασή μας και για όλη την Θράκη ανεξάρτητα περιοχής.

ΠτΘ: Εσείς μιλούσατε για την Ορεινή Ροδόπη μόνο;
Ν.Π.: Αυστηρά μόνο για αυτή και δεν προσδιορίζαμε χριστιανούς ή μουσουλμάνους.

ΠτΘ: Άρα η πρώτη στρέβλωση είναι ότι περνά αυτή η τροπολογία μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Και βέβαια οργιάζει η προπαγάνδα έξω, είτε ότι ο κ. Χατζηοσμάν είτε η κ. Μπακογιάννη είναι εκείνοι που πέρασαν την συγκεκριμένη διάταξη.
Ν.Π.: Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και να πάψει η αμοιβαία καχυποψία.

Είναι ένας νόμος που έγινε πρόχειρα και μόνο για εισπρακτικούς λόγους εις βάρος των νομοταγών πολιτών

ΠτΘ: Τελικά δικαιολογείται ο κ. Σηφουνάκης να εντάσσει όλους τους κατοίκους της Ροδόπης και της Ξάνθης στην συγκεκριμένη ρύθμιση;
Ν.Π.: Έχουμε δύο στάδια της συμπεριφοράς των πολιτικών. Πρώτον το 20% που το θεωρώ ανεπίτρεπτο, ήδη οι διατάξεις επαναλαμβάνω της ρύθμισης αυθαιρέτων είναι χαριστικές αν φανταστούμε ότι υπάρχει και ένα 20% με την καταβολή εφάπαξ του προστίμου, το δεύτερο είναι ότι το περιόρισε μόνο στους μουσουλμάνους, τρίτον το επέκτεινε σε όλη τη γεωγραφική επιφάνεια της Θράκης και όχι μόνο στην ορεινή Ροδόπη και στο τέλος προσπάθησε να το επεκτείνει σε όλη τη Ροδόπη ακόμη και στους χριστιανούς.

Αντιλαμβάνεσθε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πρόταση του ΤΕΕ. Σε κάποια σεμινάρια που κάναμε για τα αυθαίρετα κατέθεσα την διαπίστωση για ένα νόμο που έγινε πρόχειρα και επαναλαμβάνω μόνο για εισπρακτικούς λόγους εις βάρος των νομοταγών πολιτών ο οποίος και εν όψει της προεκλογικής περιόδου έχει καταντήσει και ψηφοθηρικός.

Στις ίντριγκες των πολιτικών δεν μπορώ να μπω και προφανώς δεν τις προκαλώ!

ΠτΘ: Η κάθοδός σας στην Αθήνα υπήρξε επεισοδιακή υπό την έννοια ότι δεν είδατε τον κ. Σηφουνάκη γιατί είχε δουλειά στη βουλή και εν συνεχεία ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε δημοσίως την δυσφορία του για το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούσαν χρησιμοποιώντας το ΤΕΕ να ψηφοθηρίσουν κάνοντας πολιτική στη μειονότητα. Από την αρχή η υπόθεση αυτή εξελίχθηκε υπό το βάρος πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ν.Π.: Στις ίντριγκες των πολιτικών δεν μπορώ να μπω και προφανώς δεν τις προκαλώ. Το μόνο που μπορώ να πω ότι είχαν διαβεβαιώσει ότι στη σύσκεψη ήταν όλοι οι βουλευτές της Ροδόπης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, προφανώς με την παρουσία του Σηφουνάκη. Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν παραβρέθηκαν δεν μπορώ να τους γνωρίζω και τελικά κατέληξε να είναι μόνο οι δύο βουλευτές της Θράκης, ο Τσετίν Μάντατζη και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν και κανείς χριστιανός βουλευτής.

ΠτΘ: Όλα δείχνουν ότι η τροπολογία τελικά αποσύρθηκε. Εσείς επιμένετε στη σκοπιμότητα του να υπάρξει μια ρύθμιση που θα αφορά την Ορεινή περιοχή ώστε να αποκατασταθούν αδικίες;
Ν.Π.: Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια ορθολογιστική αντιμετώπιση και για αυτό υπήρξε και η παρέμβαση ανεξάρτητα με τη διάσταση που πήρε και την επίθεση που δέχτηκε το ΤΕΕ και μετά την μετέτρεψαν σε προσωπική επίθεση σε ερμηνεία δηλώσεών μου που δεν αποτελούσε θέση του ΤΕΕ σε μια προσπάθεια να συμμαζέψουμε αυτό το θέμα τα αυθαίρετα και τα αυθαίρετα της μειονότητας. Για πρώτη φορά θα πω ότι στην Αθήνα ειπώθηκε ότι η πολιτεία δεν έδινε οικοδομικές άδειες στους μουσουλμάνους και ζήτησα διαχωρίζοντας τη θέση μου να μην αναζητήσουμε τους αίτιους.

Το μέγιστο μέρος αυτών των περιπτώσεων υπάγεται σε ευθύνες τοπικών παραγόντων κατά την άποψή μας και τα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα τα οποία δεν είχαν συγκεκριμένες δυνατότητες οικοδόμησης σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις. Από εκεί και πέρα όποιος έχει αποδείξεις ότι δεν δίνονταν οικοδομικές άδειες από μια στείρα άρνηση της πολιτείας και από μια διαφορετική αντιμετώπιση της μειονότητας μπορεί να τις καταθέσει και να το αποδείξει.

Ήμουν υπέρ μειωτικού συντελεστή έως και 50% και όχι 80%

ΠτΘ: Και το 20% θεωρείτε ότι είναι ισοπεδωτικό;
Ν.Π.: Βεβαίως. Για να ισχυροποιήσω την άποψή μου θα σας πω ότι όταν εμείς κάναμε την παρέμβασή μας δεν ήταν τυχαία αλλά ήταν προϊόν επεξεργασίας. Υπήρχε από την αρχική διαμόρφωση του νόμου μειωτικός συντελεστής που ισχύει για άλλες ομάδες όπως για παράδειγμα για τα ΑΜΕΑ που ήταν στο 50%. Συζητούσαμε με ποιο μειοωτικό συντελεστή θα υπαγόταν εάν γινόταν αποδεκτό το αίτημά μας.

Κατ’ αρχήν οι παράγοντες του υπουργείου που συναντήσαμε ήταν κάθετα αντίθετοι ότι δεν μπορούσε να περάσει λόγω χρόνου και λόγω εξάντλησης της προθεσμίας υποβολής των αυθαιρέτων θεωρώντας ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση κάτι για το οποίο αντέδρασα λέγοντας ότι αυτό ήταν αδύνατο και ότι θα δοθεί και άλλη παράταση και ότι δεν θα περνούσε αυτή η τροπολογία. Από εκεί και πέρα ήταν πάρα πολύ σοβαρό να μιλήσουμε για τον μειωτικό συντελεστή.

Υπήρχε όμως μειωτικός συντελεστής μέσα στο 50% και εκτίμησή μου ήταν ότι το Υποργείο θα δεχόταν τη μείωση μεταξύ της μονάδος και του 0,50 όχι όμως του ισοπεδωτικού 20%. Αυτό έχει σημασία γιατί την ώρα που περνούσε η ρύθμιση για τους παλιννοστούντες μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει η τροπολογία.

ΠτΘ: Δεν είχατε ιδέα ότι προωθούνταν ρύθμιση για τους παλιννοστούντες;
Ν.Π.: Όχι βέβαια και θα μπορούσαμε να το ισχυρισθούμε ως επιχείρημα την τροπολογία για τους παλιννοστούντες να γίνει και για την ορεινή Ροδόπη. Δεν το είχαμε υπόψη μας. Όταν γυρίσαμε πίσω στην Κομοτηνή τότε το μάθαμε. Πιστεύω ότι ήταν στην πολύ σωστή κατεύθυνση η παρέμβαση του ΤΕΕ με ένα εξορθολογισμό που αφορά δύο θέματα καταρχήν ανεξαρτήτως θρησκεύματος για την ορεινή Ροδόπη και βεβαίως με ένα ορθολογικό συντελεστή και όχι το 20%. Αυτό το τελευταίο προσωπική μου άποψη.

Συντάκτης:Δάμωνας Δαμιανός