6 Απρ 2012

Και οι ΒΙ.ΠΕ. της Θράκης στις Οικονομικές Ζώνες


Τα «νεκροταφεία» βιομηχανιών στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, όπου υφίστανται περίπου 80 έως 90 «κουφάρια» επιχειρήσεων και στη ΒΙ.ΠΕ. της Αλεξανδρούπολης, στην οποία λειτουργούν πλέον μόλις 3-4 μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβάνονται στους επενδυτικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.


Η μελέτη για την ΕΟΖ θα είναι έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως επισήμανε στην «Η» ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, θα καταγραφούν στο πλαίσιο της υπό κατάρτιση μελέτης για τη δημιουργία ΕΟΖ όλα τα ανενεργά και εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά συγκροτήματα.

Για τα τελευταία θα εξεταστεί (κατόπιν και σχετικής ιδέας του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης) κατά πόσον μπορούν να ενταχθούν στο σχεδιασμό για τη λειτουργία ΕΟΖ στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η τοπική απασχόληση και ανάπτυξη.

Η μελέτη για την ΕΟΖ, κατά τον κ. Γιαννακίδη, θα είναι έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα παρουσιαστεί στο αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο, που έχει συγκροτηθεί και βέβαια στους παραγωγικούς φορείς και στα επιμελητήρια της περιφέρειας. Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έχει προβάδισμα για την υλοποίηση ΕΟΖ στο έδαφος της, έναντι άλλων περιφερειών της χώρας με ίδια στόχευση. 

Όσον αφορά στις ενδοπεριφερειακές αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν, ο περιφερειάρχης είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια σύγκλισης και προσέγγισης κυρίως για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ φορέων από την Καβάλα, Δράμα και από τη Θράκη.

Πιλότος
«Η προσπάθεια για σύσταση ΕΟΖ στην περιοχή μας θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες σε χώρες με ανάλογα οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Γιαννακίδης.

Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, την οποία υλοποιεί εταιρεία συμβούλων από τη Θεσσαλονίκη, θα υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προετοιμάζει και το απαραίτητο θεσμικό - νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ΕΟΖ στη χώρα μας, θα χρειαστεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι στιγμής διάκειται θετικά, όπως έχει κάνει γνωστό και ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν.

Πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Δημήτρης Διαμαντίδης)