4 Απρ 2012

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού παραδίδεται άνευ όρων!

Για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε;

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στοιχεία, τα οποία  έχουν περιέλθει στα χέρια μου, και έχουν να κάνουν τόσο με το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, όσο  και με την όλη προσπάθεια για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στο Νομό Δράμας.


Σειρά εγγράφων και γεγονότων καταδεικνύουν έλλειψη οργάνωσης και πολιτικής βούλησης από αυτούς  που έχουν την ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου  μας.

Συγκεκριμένα, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011 υπεβλήθη αίτημα προς τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» για παραχώρηση της έκτασης στην «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ Α.Ε- Ο.Τ.Α». Η απάντηση στις 15-12-2011 ήταν θετική, ενώ στις 30-1-2012 ζητείται η ανάκληση της παραχώρησης, η οποία και γίνεται δεκτή από το Υπουργείο Τουρισμού

Το γεγονός καταδεικνύει άγνοια της νομοθεσίας από τους υπεύθυνους, κάτι  που αποδεικνύεται και από τις ενέργειες από ακολούθησαν. Στις 10-02-2012 ο Περιφερειάρχης  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απευθυνόμενος με επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ζητεί  να προστεθεί σε νομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν από την Ελληνική Βουλή, μεταξύ άλλων «…και η παραχώρηση εδαφικής έκτασης μαζί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 732,576,50 τ.μ.…» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η οποία έκταση ανήκει στην Ε.Τ. Α (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων); Τελικά, ο  Νόμος 4049/23-02-2012, στην παράγραφο 5 του άρθρου 36, αναφέρει ότι επιτρέπεται η παραχώρηση σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού περιουσιακών στοιχείων της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ».

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δια του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία κονδύλιο ύψους 300.000 ευρώ για έργα  ανάπτυξης στο  Χιονοδρομικό Κέντρο. Η Επίτροπος, όμως, του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό Ροδόπης, δεν ενέκρινε την απόφαση αυτή, διότι η οικονομοτεχνική μελέτη δεν ήταν σωστή και δεν έδινε περαιτέρω εξηγήσεις για την «αναπτυξιακή σκέψη» του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επίσης, ακόμα και σήμερα δεν έχει υπογραφεί από τον εξουσιοδοτημένο Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της εταιρείας «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ Α.Ε- Ο.Τ.Α», προκειμένου να παραχωρηθεί ο μηχανικός εξοπλισμός και να αποτελέσει πάγιο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας;

Την ίδια στιγμή, οκτώ Περιφέρειες που διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα, μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος ως μέσου αύξησης της ελκυστικότητας της Χώρας και των Περιφερειών ως τουριστικού προορισμού», και ειλικρικά αναρωτιέμαι αν  ο νομός μας θα υποβάλει πρόταση για το πρόγραμμα αυτό.

Οι συνολικές οφειλές που καταγράφονται από την προηγούμενη διοίκηση ήταν περίπου 710.000 ευρώ και μετά την λήξη της φετινής, λειτουργίας του Φαλακρού, κυμαίνονται περι  τις 850.000 ευρώ. Οι οφειλές στην Δ.Ο.Υ ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ και στο Ι.Κ.Α τις 70.000 ευρώ.. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών τον Οκτώβριο του 2011 κατέγραφε υποχρεώσεις προς πιστωτές ύψους 162.000 συν προσαυξήσεις.

Ποιος θα απολογηθεί για όλα αυτά στην Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την Μ. Τετάρτη, και ποιος θα απολογηθεί για όλα αυτά και άλλα πολλά στους Δραμινούς;

Είναι αλήθεια ότι σχεδιάζεται η παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς και η ευθύνη λειτουργίας του Χιονοδρομικού, στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας Ανώνυμος Εταιρεία», η οποία είναι η μοναδική εταιρεία με συμμετοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. με ποσοστό στο κεφάλαιο 90%;

Τα στοιχεία και τα γεγονότα συνηγορούν στην έλλειψη γνώσης, τεχνογνωσίας, οργάνωσης, αλλά, κυρίως, οράματος για την ανάπτυξη του τόπου μέσα από την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Κάποιος θα πρέπει να απολογηθεί, κάποια στιγμή, για όλα αυτά, στο Δραμινό λαό.

 
ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΪΛΑΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ- ΜΕΛΟΣ Ν.Δ.