8 Φεβ 2012

Βραδιές γνωριμίας με το ρεμπέτικο τραγούδι

¨Κάθε Πέμπτη θα σε περιμένω…¨ βραδιές γνωριμίας με το ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του ..ένατος κύκλος συναντήσεων

ΔΕΚΠΟΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
Τι ακριβώς είναι αυτές οι συναντήσεις και ποιος είναι ο στόχος τους;
Όπως υπάρχουν και λειτουργούν λέσχες ανάγνωσης αποτελούμενες από φίλους του βιβλίου, ας φανταστούμε μια «λέσχη ακρόασης», στην οποία ακούγονται και σχολιάζονται ρεμπέτικα τραγούδια, από φίλους του είδους. Ο όρος λέσχη δεν σημαίνει πως πρόκειται για κάποιο κλειστό κλαμπ, απεναντίας, οι συναντήσεις αυτές είναι ανοικτές για όποιον επιθυμεί, αρκεί φυσικά να το έχει δηλώσει στη ΔΕΚΠΟΤΑ και να έχει εγγραφεί.
Στόχος των συναντήσεων αυτών, τις οποίες συντονίζει ο δάσκαλος Δημήτρης Καζάκης, είναι η διερεύνηση των λόγων που συνηγορούν στην ανάδειξη του ρεμπέτικου τραγουδιού ως σημαντικού στοιχείου του λαϊκού μας πολιτισμού.

Πότε αρχίζουν οι συναντήσεις και μέχρι πότε θα διαρκέσουν;
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από την προσεχή Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, και κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 8 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ.

Πού γίνονται οι συναντήσεις;
Στη βιβλιοθήκη του 1ου Λυκείου Δράμας, δηλαδή στο Γυμνάσιο Αρρένων, όπου υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, και ο κατάλληλος χώρος. Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 1ου Λυκείου, για την παραχώρηση της βιβλιοθήκης και του οπτικοακουστικού εξοπλισμού της, χάρη στον οποίο μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις με άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, αλλά και κάθε άνεση για τους συμμετέχοντες.

Πώς μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει;
Μπορεί, οποιοσδήποτε, αρκεί να δηλώσει συμμετοχής στα τηλέφωνα της ΔΕΚΠΟΤΑ 25210 48304 και 25210 48305. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι επειδή οι συναντήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα σεμιναρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, γι’ αυτό, αν χρειαστεί, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που επιθυμεί να παρακολουθήσει;
Δεν είναι απαραίτητο να έχει έρθει στις προηγούμενες συναντήσεις, ούτε φυσικά απαιτούνται τίποτε ειδικές γνώσεις. Κάθε κύκλος είναι αυτόνομος και απαιτείται μόνο η συνέπεια εκείνων που εγγράφονται, για να μη στερήσουν τη θέση από άλλους ενδιαφερόμενους. Αν χρειάζεται κάτι είναι η αγάπη για το ρεμπέτικο τραγούδι και η διάθεση να μοιραστεί κάποιος αυτή την αγάπη με άλλους.

Τι θα περιλαμβάνει ο φετινός κύκλος;
Φέτος, συνεχίζοντας το περσινό μας θέμα, και θα μιλήσουμε για τον τρόπο καταγραφής της μουσικής. Θα ξεκινήσουμε από τα προεπαναστατικά ακόμη χρόνια και πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, τις περιγραφές διαφόρων μελετητών και αργότερα τα διάφορα έντυπα που περιείχαν στίχους και μουσική αγαπημένων στο κοινό τραγουδιών.
Θα ασχοληθούμε και πάλι, εκτενέστερα, με τον τρόπο με τον οποίο ηχογραφούνταν οι δίσκοι γραμμοφώνου και ιδιαίτερα θα αναφερθούμε στην ιστορία των εταιριών his master’s voice και columbia.  Θα διανύσουμε σχεδόν έναν αιώνα, από τις πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις σε Αμερική και Γαλλία, μέχρι το τέλος των δίσκων 18 στροφών.
Στη διάρκεια των συναντήσεων θα εξετάσουμε τις μεταβολές που επέφερε η τεχνολογία της ηχογράφησης σε μια μουσική προφορική παράδοση αιώνων. Επιπλέον θα μιλήσουμε για το τεράστιο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και πώς αυτό επηρέασε τη δημιουργία και τους δημιουργούς.

Απολογισμός τού μέχρι τώρα έργου:
Στους 8 μέχρι τώρα κύκλους συναντήσεων έχουν προβληθεί περίπου 4700 διαφάνειες με εικόνες και κείμενα, περισσότερα από 50 videos με αποσπάσματα από ταινίες ή ντοκιμαντέρ για την εποχή που εξετάζουμε, και έχουν ακουστεί 563 διαφορετικά -το τονίζουμε, διαφορετικά- τραγούδια σε αυθεντικές εκτελέσεις. Σ’ αυτό τον αριθμό είμαστε ακριβείς διότι γίνεται προσπάθεια να μην ακούγεται δυο φορές το ίδιο τραγούδι, εκτός αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.
Επιπλέον έχουν δοθεί περισσότερες από 140 σελίδες σημειώσεων με βιογραφικά, ιστορικά, στατιστικά ή άλλα στοιχεία, καθώς και κείμενα σχετικά με το αστικό λαϊκό τραγούδι.