13 Μαρ 2012

Λειτουργία Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας

Ερώτηση : Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Θέμα: «Λειτουργία Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας»


Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας (Κ.Γ.Β.Ζ.Δ.) είναι αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής, σύμφωνα με την αριθμ. 281691/2007 Υ.Α., και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος. Υπάρχουν πέντε (5) Κ.Γ.Β.Ζ.Δ. σε όλη τη χώρα ως ακολούθως:


1. Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθηνών,

2. Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης,

3. Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας,

4. Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας,

5. Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων.

Το Κ.Γ.Β.Ζ.Δ. είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο γεωτεχνικό προσωπικό (Γεωπόνοι-Ζωοτέχνες κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων) και με μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο της Γενετικής Βελτίωσης.

Οι αρμοδιότητες και δράσεις του Κ.Γ.Β.Ζ.Δ. είναι:

1. Η τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων των φυλών αγροτικών ζώων, σύμφωνα με την εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, και η έκδοση γενεαλογικών πιστοποιητικών.

2. Η εφαρμογή και παρακολούθηση των παρακάτω Προγραμμάτων:
- Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης στα αγροτικά ζώα (Δράση 3.4. «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία», Μέτρο 214 του ΠΑΑ 2007-2013).
Όλα τα παράγωγα των Προγραμμάτων συνοδεύονται από Γενεαλογικά Πιστοποιητικά και χαρακτηρίζονται ως προς την κληρονομική τους αξία.
- Πρόγραμμα Διάσωσης - Διατήρησης Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
- Πρόγραμμα για τη δημιουργία ζώων με ανθεκτικούς γονότυπους έναντι των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στα πρόβατα.

3. Μέσω των παραπάνω Προγραμμάτων αυξάνονται οι αποδόσεις και η προστιθέμενη αξία των παραγόμενων ζώων και μειώνονται οι εισαγωγές ζώων, γεγονός που αντανακλά στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

4. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εκτροφής των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων και η προώθηση τους στην παραγωγική διαδικασία.

5. Η πιστοποίηση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων - φυλής αγροτικών ζώων και έκδοση βεβαιώσεων για:
- Την εγγραφή του χαρακτηρισμού της φυλής των ζώων στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.
- Τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ποιοτικού παρακρατήματος αιγοπρόβειου γάλακτος και βοείου κρέατος.
- Την κατανομή ποσοτήτων αναφοράς αγελαδινού γάλακτος.
- Τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε Προγράμματα νέων αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.

6. Η πιστοποίηση εισαγωγής και διατήρησης ζώων αναπαραγωγής και κατεψυγμένου σπέρματος απογονικά ελεγμένων ταύρων και ωαρίων/εμβρύων από τρίτες χώρες.

7. Η άμεση επιτόπου παροχή υπηρεσιών τεχνικής και επιστημονικής στήριξης στους κτηνοτρόφους για τη διαχείριση, βελτίωση, αναπαραγωγή και διατροφή του ζωικού κεφαλαίου τους.

Η κατάργηση του Κ.Γ.Β.Ζ. Δράμας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Τμήμα Υποστήριξης Αγροτικής Παραγωγής με έδρα την Κομοτηνή, σύμφωνα με το υπό σχεδίαση νέο οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, είναι αντίθετη στη λογική της αποκέντρωσης των υπηρεσιών και θα έχει ως συνέπειες την περαιτέρω απαξίωση και εγκατάλειψη της περιφερειακής ενότητας Δράμας και σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας γιατί:

1. ο μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτρόφων ενταγμένων στο Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης αγροτικών ζώων (Δράση 3.4. «Διατήρηση γενετικών πόρων στην Κτηνοτροφία», Μέτρο 214 του ΠΑΑ 2007-2013) βρίσκονται στην περιοχή της Δράμας και
 
2. οι ποιοτικές αναλύσεις δειγμάτων γάλακτος του Προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης αγροτικών ζώων διεξάγονται στο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.) της Δράμας, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει στην Κομοτηνή.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

Προτίθεται το Υπουργείο σας να καταργήσει το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας και να το μεταφέρει στην Κομοτηνή;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μαργαρίτης Τζίμας
Ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Δράμας