13 Μαρ 2012

Λιγότερα χρήματα στα ταμεία των δήμων: απροειδοποίητη μείωση στους ΚΑΠ


Κατά 15% μειώθηκε και μάλιστα εντελώς απροειδοποίητα η μηνιαία επιχορήγηση των ΚΑΠ των δήμων για τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα πολλοί αιρετοί να αρχίσουν πλέον να προβληματίζονται σοβαρά.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει την πληροφορία που υπάρχει πως πέρα τον επίσημων και θεσμοθετημένων μειώσεων, θα «κουρευτεί» και η επιχορήγηση των δήμων για το 2012 από τα 2,4 δις ευρώ στο 1,6 δις, ποσό που όπως όλα δείχνουν δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες της μισθοδοσίας!

Κατά 15% μειώθηκε και μάλιστα εντελώς απροειδοποίητα η μηνιαία επιχορήγηση των ΚΑΠ των δήμων για τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα πολλοί αιρετοί να αρχίσουν πλέον να προβληματίζονται σοβαρά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει την πληροφορία που υπάρχει πως πέρα τον επίσημων και θεσμοθετημένων μειώσεων, θα «κουρευτεί» και η επιχορήγηση των δήμων για το 2012 από τα 2,4 δις ευρώ στο 1,6 δις, ποσό που όπως όλα δείχνουν δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες της μισθοδοσίας!

Όλα αυτά βέβαια την στιγμή που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τύχη των 450 εκ. ευρώ που εδώ και καιρό βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφού από …λάθος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναγράφηκαν στον προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η μαύρη τρύπα στα οικονομικά των δήμων να ανοίγει αντί να κλείνει, παρά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Το θέμα όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την περασμένη Παρασκευή όπου οι δήμαρχοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς βρίσκονται ενώπιον συνεχών μειώσεων, που τους οδηγούν σε κατάρρευση αλλά και σε πλήρη απραξία αφού στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων …δεν κινείται φύλλο!

«Η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ ιδιαίτερα δύσκολη» είναι ο τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης ο οποίος πρότεινε εντός της εβδομάδος να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί πραγματική λύση. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν, όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί τέλος ότι, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δε ρυθμιστεί το πρόβλημα οι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα, στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος θέρμανσης των σχολείων…

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ