5 Μαρ 2012

Καβάλα : "Εξαφανίστηκαν" σε λίγα λεπτά, 6 τόνοι πατάτες!


Μέσα σε ελάχιστα λεπτά 6 τόνοι πατάτες που έφεραν παραγωγοί του Νευροκοπίου, εξαφανίστηκαν.
Δεκάδες ήταν οι πολίτες της Καβάλας που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας, για να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη στους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, αλλά και για να αγοράσουν φθηνά, χωρίς τα μεγάλα «καπέλα» των μεσαζόντων...


Μέσα σε ελάχιστα λεπτά 6 τόνοι πατάτες που έφεραν παραγωγοί του Νευροκοπίου, εξαφανίστηκαν. Δεκάδες ήταν οι  πολίτες της Καβάλας που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας, για να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη στους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, αλλά και για να αγοράσουν φθηνά, χωρίς τα μεγάλα «καπέλα» των μεσαζόντων. 

Το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε από το Δήμο Πιερίας, εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές περιοχές της χώρας και έφτασε και στη Καβάλα. Νέα διανομή πατάτας ετοιμάζεται για την επόμενη βδομάδα.

Εδώ και καιρό τόσο ο δήμος Νευροκοπίου, όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί, είχαν αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν με τη διάθεση της πατάτας, που είναι και το μοναδικό προϊόν της περιοχής.

Οι έμποροι δεν έπαιρναν τις πατάτες ή τις έπαιρναν σε εξευτελιστικές τιμές των 10 και 12 λεπτών το κιλό, ενώ στους καταναλωτές έφταναν με 80, 90 λεπτά και 1 ευρώ. Οι πατάτες έμεναν στις αποθήκες και οι παραγωγοί και ουσιαστικά όλη σχεδόν η κοινωνία του Νευροκοπίου αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης. Από το δήμο έγιναν παρεμβάσεις προς τη περιφέρεια, προς τα υπουργεία, αλλά πέρα από υποσχέσεις, στη πράξη δεν είδαν τίποτα.

Η αρχή έγινε από τη Πιερία που με πρωτοβουλία του δήμου έγιναν παραγγελίες για πατάτες από παραγωγούς του Νευροκοπίου απευθείας και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες. Και άλλοι δήμοι και κινήσεις συνέχισαν τη πρωτοβουλία.

Στη περιοχή μας, αντί του δήμου, τη πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων. Ξεκίνησαν διστακτικά, παραγγέλνοντας 6 τόνους πατάτες, όμως ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση που αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Η διανομή είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου,  στον πολυχώρο Σήματα Καπνού, αλλά μέσα σε πέντε λεπτά, είχαν πουληθεί και οι 6 τόνοι. Συνεχώς κατέφτανε κόσμος και ο Σύλλογος άρχισε να παίρνει παραγγελίες. Μέχρι τις 11.30 το πρωί, είχαν συγκεντρώσει παραγγελίες για άλλους 10 τόνους. Να σημειώσουμε πως η τιμή είναι το τσουβάλι των 20 κιλών, μόνο 5 ευρώ, δηλαδή 25 λεπτά το κιλό. Έτσι και οι παραγωγοί παίρνουν καλύτερη τιμή και οι καταναλωτές βρίσκουν φθηνή πατάτα, γλιτώνοντας πάνω από 50% αν  αγόραζαν από μαγαζιά.

Μετά την πατάτα, υπάρχουν σκέψεις και πρωτοβουλίες να διατεθούν χωρίς μεσάζοντες και άλλα προϊόντα, ενώ σοβαρά το σκέφτονται και κτηνοτρόφοι να διανείμουν με αυτό το τρόπο αρνιά, ενόψει Πάσχα. Βέβαια αυτές οι κινήσεις, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας, το πρόβλημα επιβίωσης, που λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας.

Μπορούν όμως να δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση και κυρίως μια μικρή  ανάσα στους παραγωγούς που συνθλίβονται από τους μεσάζοντες. Χρειάζεται βέβαια κάτι περισσότερο, οι παραγωγοί να οργανωθούν σε δικούς τους πραγματικούς συνεταιρισμούς…

Η Νάντια Κλικά από το Σύλλογο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων μας είπε «πως τρομοκρατούν το κόσμο με τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά ο λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει. Εμείς αναλάβαμε αυτή τη πρωτοβουλία για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Ξεκινήσαμε διστακτικά, αλλά υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Καλούμε όλους να συσπειρωθούν στο Σύλλογο και να κάνουμε και άλλες τέτοιες δράσεις».

Όπως μας είπε είχαν έρθει σε επαφή με τρεις παραγωγούς του Νευροκοπίου. Ήρθε το πρώτο φορτηγάκι, αλλά το δεύτερο σταμάτησε στο Πολύστυλο από την αστυνομία. «Μας ξάφνιασε ότι σταμάτησε η αστυνομία το φορτηγάκι στο Πολύστυλο και έκανε έλεγχο. Οι άνθρωποι ήταν εντάξει σε όλα τα χαρτιά τους και φυσικά τους άφησαν να φύγουν και φέρουν τις πατάτες»…

Όποιος ενδιαφέρεται να παραγγείλει πατάτες, μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα: 6976198601 και 6977180286.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ