4 Φεβ 2012

ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ : Πολιτικές ιδέες και προτάσεις

Προοίμιο
Η Δημοκρατική Αριστερά ανανεώνεται και ανοίγει τις πόρτες της στη σύγχρονη νεολαία του 21ου αιώνα. Η νεολαία αποτελεί δύναμη αλλαγής της κοινωνίας και μπορεί να συμβάλει δημιουργικά στον κοινό αγώνα για την μετατόπιση του άξονα της πολιτικής σε προοδευτικότερες κατευθύνσεις.

Η ελληνική κοινωνία υποδέχτηκε τη δεύτερη δεκαετία της νέας χιλιετίας καταβαραθρωμένη ηθικά, πολιτικά και οικονομικά εξαιτίας της μεταπολιτευτικής εξουσιαστικής διελκυστίνδας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που έδρασαν σαν ξένοι προς τον Τόπο επιφέροντας πλήρη κατάρρευση και παρακμή. Επί δεκαετίες ο δικομματισμός διόριζε στον κρατικό μηχανισμό πιστούς κομματικούς υπηρέτες και «ημέτερους» και εξέθρεψε μία γενιά μη παραγωγικών κρατικών υπαλλήλων. Τα κόμματα της αριστεράς όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν επαρκώς, αλλά «φλερτάρισαν», ως ένα βαθμό, με αυτό το ιδιότυπο «κομματικο-κρατικιστικό» σύστημα.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων, μολονότι είναι ευαισθητοποιημένη και πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί πολιτικά και κοινωνικά, ασφυκτιά μέσα στο υφιστάμενο κομματικό και γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό πλαίσιο και την γενικότερη κοινωνική και πολιτική αποσύνθεση. Η γενικευμένη διαφθορά έχει γίνει δομικό χαρακτηριστικό του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος.

Σ’ αυτό μας το εγχείρημα στρεφόμαστε σε νέους, καινοτόμους τρόπους συμμετοχής γκρεμίζοντας τα παλαιοκομματικά τείχη, προσπερνώντας το συνδικαλιστικό παραγοντισμό και υπερβαίνοντας την παραδοσιακή έννοια της παρέμβασης,  θέτοντας τους δικούς μας κοινωνικούς στόχους.

Καλούμε τους νέους και τις νέες να χειραφετηθούν, ν’ αποκαθηλώσουν αυθεντίες και δοσμένες αλήθειες και ν’ αναπτύξουν ένα νέο δημιουργικό φαντασιακό με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Είμαστε εδώ για κάθε νέο και νέα με ανοιχτούς ορίζοντες έχοντας ύψιστα ιδανικά την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Μαζί μπορούμε ν’ αγωνιστούμε αληθινά και υπεύθυνα, αλληλέγγυα και ακηδεμόνευτα, μακριά από εύκολους λαϊκισμούς και ανέξοδα και στείρα «όχι».

Επιθυμούμε ν’ αφυπνίσουμε τη δημιουργικότητα της νεότητας, μεταδίδοντας διάθεση για συμμετοχή και αγώνα, ν’ αφουγκραστούμε την ανησυχία τους, να κατανοήσουμε τις επιθυμίες τους, να εμπνευστούμε απ’ τα οράματά τους, να γίνουμε η φωνή αυτών που δεν έχουν εκπροσώπηση, να δημιουργήσουμε το δίκτυ προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων.
(drama-tika.blogspot.com)
Ήρθε η ώρα να συνέλθουμε απ’ το σοκ της διάλυσης και της παρακμής, ν’ ανακόψουμε αυτήν την πορεία που μας έχει φέρει στο χείλος της αβύσσου.

Οι νέοι της Χώρας δε φτάνει «να το θέλουν». Πρέπει ν’ αγωνιστούν!
Για ν’ ακουστεί μία φωνή που μας καλεί ν’ αγωνιστούμε για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό.
ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1.1     Μαθητές-Φοιτητές

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ αγωνίζονται για ένα ανοικτό, δημοκρατικό σχολείο, για ένα σχολείο που μορφώνει και διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Για ένα σχολείο με αυτοτελή χαρακτήρα και κοινωνικό ρόλο αντί για έναν υποβαθμισμένο  προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για ένα σχολείο με κοινά προγράμματα για κάθε μαθητή και μαθήτρια, κύριο μέλημα του οποίου θα είναι η ολόπλευρη πνευματική και ψυχοκοινωνική καλλιέργεια των νέων, η αγωγή τους ως πολιτών, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των προσωπικών ιδιαιτεροτήτων, της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης.

Η νοσηρή κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μέρος της καθημερινότητάς μας ως νεολαίας, οπότε οφείλουμε, πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, να προτείνουμε λύσεις και να απαιτήσουμε αλλαγές.
(drama-tika.blogspot.com) Θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαφορετικής φιλοσοφίας και παιδαγωγικής αντίληψης που θα λειτουργεί βελτιωτικά για το νέο άνθρωπο σε κάθε του βήμα, από την αποφοίτησή του από το Λύκειο μέχρι  την ένταξη του στην εργασία, σωστό προσανατολισμό για επιλογή αντικειμένου σπουδών, γεμάτα αμφιθέατρα από όρεξη γι’ ανακάλυψη και επικοινωνία, τίμιες εξετάσεις που επιβραβεύουν την κριτική σκέψη και ξεκάθαρη επαγγελματική ταυτότητα που να οδηγεί στην άμεση αποκατάσταση.  Ίσες ευκαιρίες, και κυρίως αξιοκρατία.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ακολουθώντας τα διεθνή κριτήρια και επιβραβεύοντας την πρωτοβουλία, τα πτυχία θα πάψουν να είναι στην πλειονότητα τους αποδεικτικά αποστήθισης πληροφοριών, αντιγραφικής δεινότητας και «επιστημονικού πληθωρισμού». Όσον αφορά στη ζωή του φοιτητή, απορρίπτουμε κατηγορηματικά τόσο τη συνδιαλλαγή με καθηγητικά κομματικά στελέχη, όσο και την εξαργύρωση της φοιτητικής πολιτικής δράσης μελλοντικά σε πολιτικό και επαγγελματικό επίπεδο.
(drama-tika.blogspot.com)

Για μας, ο φοιτητικός συνδικαλισμός έχει περιέλθει σε τέλμα!

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ συμμετέχει στο διάλογο και συζητά τις κυβερνητικές προτάσεις, τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των άλλων κομμάτων, έχοντας ως αφετηρία των επεξεργασιών και των διεκδικήσεών της είναι ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στην κοινωνία.


 Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ αγωνίζονται και διεκδικούν:

-Δημόσιο, αυτοδιοικούμενο ως προς την εκπαίδευση και την έρευνα πανεπιστήμιο, που λογοδοτεί στην ελληνική κοινωνία.

-Δωρεάν εκπαίδευση από τον παιδικό σταθμό μέχρι και το πανεπιστήμιο.

-Εναρμονισμός των δαπανών για την παιδεία με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης και 1% του ΑΕΠ για την έρευνα.

-Ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και ΟΧΙ διορισμένο από την εκάστοτε Κυβέρνηση ή Υπουργό.

-Οριζόντια διαμόρφωση ενός ενιαίου ερευνητικού χώρου που θα ενθαρρύνει την αλληλοεπίδραση και τη συνέργεια μεταξύ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Ερευνητικών Κέντρων με τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
(drama-tika.blogspot.com)

-Ανάδειξη του επαγγέλματος του ερευνητή σαν οριζόντιο επάγγελμα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Ασφαλισμένη και επ’ αμοιβή πρακτική άσκηση φοιτητών – σπουδαστών με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

- Περισσότερες φοιτητικές εστίες και φθηνό ενοίκιο για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν στέγαση.

-Ποιοτική βελτίωση και εξάπλωση των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στο σύνολο των λυκείων της χώρας.

- Αναδιοργάνωση του Φοιτητικού κινήματος και των δομών αυτού (ΕΦΕΕ) και όχι τη διάλυσή του.

- Αναγνώριση της φυσιογνωμίας των ΤΕΙ και κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμπορευθούν και να δηλώσουν κάθετα αντίθετοι:
(drama-tika.blogspot.com)

- Στους επαγγελματίες φοιτητοπατέρες της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ.

- Στους επαγγελματίες «επαναστάτες» και σε λογικές κηδεμονίας και ιδιοποίησης των αγώνων από μειοψηφίες.

- Στη γηπεδοποίηση των φοιτητικών συνελεύσεων.

- Στους μέτριους ή κακούς καθηγητές που αρνούνται την αξιολόγηση.

- Στην κουλτούρα της αντιγραφής και των αγορασμένων εργασιών και πτυχίων.

- Στην χρήση σπασμένων λογισμικών στην εκπαίδευση/έρευνα/τεχνολογία και αντικατάσταση αυτών με ΕΛΛΑΚ (Ελεύθερα Λογισμικά/Λογισμικά Ανοιχτού Κώδικα).

1.2     Νέοι Εργαζόμενοι


Οι χαμηλές αμοιβές, οι αβέβαιες προοπτικές, η ανασφάλιστη εργασία δεν κάνουν διακρίσεις. Η νεολαία βιώνει, συνολικά, την απόρριψη. Στη νέα ασφαλιστική πραγματικότητα το κόστος της ασφάλισης μετακυλίεται συνολικά στους νέους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, γεγονός που εντείνει την εκμετάλλευση. Η παντελής έλλειψη κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών εκτοξεύει το ποσοστό της μαύρης εργασίας.

Τα εργασιακά δικαιώματα των νέων καταστρατηγούνται σε μόνιμη βάση. Συμβάσεις μερικής απασχόλησης, εξευτελιστικές αποδοχές, αδήλωτη εργασία, ανασφάλιστη και πολλές φορές απλήρωτη «δοκιμαστική» περίοδος δύο, τριών ακόμη κι έξι μηνών είναι κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ζοφερής πραγματικότητας που έχουν να αντιμετωπίσουν  χιλιάδες νέοι/ες, ανεξαρτήτως προσόντων και μορφωτικού επιπέδου (υπάλληλοι, κούριερ, εξωτερικοί υπάλληλοι κλπ.).
(drama-tika.blogspot.com) Οι μισοί πλέον εργαζόμενοι μέχρι τα 30 δουλεύουν ανασφάλιστοι και το 70% των νέων εργαζομένων δεν έχει καμιά απολύτως συνδικαλιστική κάλυψη στο χώρο εργασίας του. Η μείωση του βασικού μισθού και η προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί τους νέους εργαζόμενους σε οικονομική ασφυξία.

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ διεκδικούν και αγωνίζονται για:
-Υπεράσπιση του οκτάωρου, προάσπιση της δημόσιας, καθολικής, κοινωνικής ασφάλισης.

-ΟΧΙ στην εισαγωγή των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

-Θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-Δημιουργία περισσότερων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας σε οικονομικούς τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία (περιβάλλον, αγροτοδιατροφικός τομέας, υγεία, εκπαίδευση,
(drama-tika.blogspot.com) επενδυτικός τομέας, κοινωνικές επιχειρήσεις, πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα).

-Εναρμόνιση των κατώτερων μισθών με το μέσο όρο της Ε.Ε.

-Ενίσχυση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της μαύρης εργασίας.

-Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με κρατική εποπτεία. Είναι προφανές ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις που θα αφορούν στο κάθε επάγγελμα ξεχωριστά απαιτούν την ιδιαίτερη εξέτασή τους.

- Ένταξη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των νόμιμα εργαζόμενων μεταναστών.

- Ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους πολίτης.

1.3     Νεανική Επιχειρηματικότητα


Η Ελλάδα δεν έχει στοχευμένη και αποτελεσματική πολιτική στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αγορά κυριαρχείται από μονοπώλια, ολιγοπώλια και καρτέλ δημιουργώντας ασφυξία τόσο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ απαιτεί και αγωνίζεται για:

-Θέσπιση νέων δικαιωμάτων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και την κατοχύρωση της ισονομίας της πρόσβασης στα καταναλωτικά ακροατήρια, με εισαγωγή φραγμών για προϊόντα με σπατάλη ενέργειας, με απόδοση προτιμησιακού καθεστώτος στα τοπικά προϊόντα.

-Υποστήριξη ομάδων παραγωγών και συλλογικής επιχειρηματικής δράσης των νέων, που μπορούν να επινοούν και να προσφέρουν νέα προϊόντα, ικανά να κερδίσουν μια θέση στις διεθνείς αγορές.

- Διαφάνεια και ορθολογικότερη κατανομή των κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων στους νέους επαγγελματίες.

1.4     Νέος Άνεργος

Η ανεργία μεταξύ των νέων έχει έντονα αυξητικές τάσεις. Απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Το προνοιακό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας έχει τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που χορηγείται τελικά στο 0,5% των μακροχρόνια ανέργων. Το ποσοστό των πολιτών που συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης είναι μόλις 1,4%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8,4%.
(drama-tika.blogspot.com)

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ στέκονται δίπλα στους ανέργους και αγωνίζονται για:

-Ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ.

-Οι προϋπολογισμοί να έχουν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα. Θεσμούς ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης των αδύναμων, αυτών που κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, αυτών που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

-Κατανομή του επιδόματος ανεργίας σε περισσότερους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

-Δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους τους ανέργους.

-Επέκταση του προνοιακού επιδόματος ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αρκεί να πληρούν κάποιες λογικές προϋποθέσεις χαμηλού εισοδήματος.
(drama-tika.blogspot.com)

-Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- Ενίσχυση των προγραμμάτων επιμόρφωσης ανέργων και παροχή κινήτρων στις εταιρίες για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων.

1.5     Νέοι Γονείς

Το εισόδημα των νέων οικογενειών είναι συνεχώς μειούμενο με πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνεια και τα χρέη τους. Η αύξηση της ανεργίας πλήττει δυσανάλογα τις παραγωγικές ηλικίες και τους «αρχηγούς του νοικοκυριού».

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ διεκδικεί:

-Διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών, είτε της μεταφοράς ή και εξοικονόμησης πόρων για την ανακούφιση του οικογενειακού εισοδήματος.

-Σταδιακή αντικατάσταση των εντελώς άνισων και πολυάριθμων οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, το οποίο θα καταβάλλεται από το πρώτο παιδί.

-Ανασχεδιασμός του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ.

-Πλήρες δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε δήμο της χώρας, διαθέσιμο σε όλες τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.
(drama-tika.blogspot.com)

-Επίδομα ενοικίου για όλους τους ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος υπό προϋποθέσεις.

1.6     Στρατός

Οι νέες και οι νέοι της ΔΗΜΑΡ αγωνίζονται για ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αναγνωρίζουν ότι η γεωπολιτική και στρατηγική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή έχει ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν μια ιδιαίτερα προσεκτική θεώρηση των ζητημάτων άμυνας. Τούτο όμως δεν είναι παραδεκτό να λειτουργεί εκβιαστικά και ως άλλοθι για εξωφρενικές εξοπλιστικές δαπάνες, την προσκόλληση σε ψυχροπολεμικές αντιλήψεις, καθώς και την καλλιέργεια εθνικιστικού μιλιταριστικού κλίματος.

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ ζητούν και απαιτούν:

-Την περαιτέρω σταδιακή μείωση του χρόνου της θητείας.

-Την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εναλλακτική θητεία.

-Τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ευέλικτου, επαγγελματικού στρατού.

-Τη μείωση του ανώτατου επιτρεπτού ηλικιακού ορίου στράτευσης από τα 45 έτη στα 35 έτη.

Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ζητούν:

- Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων.

-Τη θεσμοθέτηση μιας ανεξάρτητης αρχής προστασίας του στρατευμένου, στην οποία θα δύναται να καταφεύγει ο νέος στρατευμένος, προκειμένου να ενημερώνεται για τα δικαιώματά του ή να προσφεύγει, όταν θεωρεί ότι θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του.

-Τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων προς όφελος της παιδείας, της έρευνας και των κοινωνικών δαπανών.

1.7     Κινήματα και Δικαιώματα Νέων, Μετανάστες


Οι νέες και οι νέοι της ΔΗΜΑΡ, αντικομφορμιστές και ρεαλιστές, διεκδικητικοί και δυναμικοί, μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ νέων κινημάτων και Αριστεράς και να υπερασπίσουν την ατομική αυτοτέλεια. Μπορεί η νεολαία να «σηκώσει» θέματα που δεν συζητιούνται στα κανάλια ή περνούν στα «ψιλά»:

Δικαιώματα και αναγνώριση μειονοτήτων, μετανάστες, προσωπικά δεδομένα, εναλλακτική θητεία, δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων (γνωστά ως «δικαιώματα ΛΟΑΔ»).

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα ζητούν:


- Την επανεξέταση και αναθεώρηση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης (ΣΕΣ / Ν. 3719/2008). Ισχύς αυτού και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναθεώρηση της ισχύουσας διάταξης αναφορικά με τα ασφαλιστικά και τα κληρονομικά δικαιώματα των συντρόφων που συνάπτουν ΣΕΣ.

-  Την αναγνώριση πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

- Την επέκταση του νόμου 927/1979 και εναρμόνισής του με την συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ ενός κοινωνικού κράτους ικανού, αποτελεσματικού και ευαίσθητου στις διαφορετικές ταυτότητες των πολιτών.
(drama-tika.blogspot.com) Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε ένα νέο κοινωνικό κράτος δικαίου χωρίς ευνοημένους και αποκλεισμένους, χωρίς προνομιούχους και ξεχασμένους, χωρίς ευγενή και λαϊκά ταμεία, με ίσα κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες.

Ένα κοινωνικό κράτος αποτελεσματικό, που να μειώνει τη φτώχεια και να αναδιανέμει πόρους εκεί που υπάρχει ανάγκη, αντί να αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες. Ένα κοινωνικό κράτος βιώσιμο, χωρίς αλόγιστες σπατάλες.
Διεκδικούμε και προτείνουμε:


- Τον ανασχεδιασμό του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ.

- Την δίκαιη ενοποίηση των δεκάδων επιδομάτων σ’ ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρίας όχι ανάλογα με την ισχύ της κάθε ομάδας πίεσης.

- Τη διατήρηση και ενίσχυση των ολοήμερων ειδικών σχολείων σε όλες τις βαθμίδες.

- Την παροχή όλου του αναγκαίου εξοπλισμού στην τριτοβάθμια εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε άτομο με αναπηρία.

- Την αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας από το σύνταγμα ως επίσημης γλώσσας.

- Την δωρεάν παροχή των υπηρεσιών βιντεοκλήσης και διερμηνέα σε Κωφούς – Βαρήκοους.


Η Ελλάδα, ως κράτους δικαίου, οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα του μετανάστη, νόμιμου και μη. Η είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα κατά παράβαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της δεν αποστερεί τους μετανάστες από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από τα διεθνή κείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τους παράτυπους μετανάστες. Σύσσωμη η νεολαία υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όπως επιτάσσεται και διασφαλίζεται από το Ελληνικό Σύνταγμα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλες και όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική προέλευση τους. Η ισότητα όλων και η υποχρέωση του συνόλου να παρέχει στον καθένα τις ίδιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του, είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες. (drama-tika.blogspot.com)

Στο πρόσωπο της νεολαίας η ΔΗΜΑΡ ανακαλύπτει ξανά την ελπίδα ότι, μέσα από τις νέες μορφές δράσης και το συλλογικό κίνημα, αρχίζει να οικοδομείται η προοπτική ενός εναλλακτικού μέλλοντος, ενός διαφορετικού και καλύτερου κόσμου. Σ’ αυτά τα κινήματα η νεολαία της ΔΗΜΑΡ οφείλει να συμμετέχει ενεργά, να υπερασπίζεται τα δίκαια των αγώνων τους, να εγγυάται την αποτελεσματικότητά τους.
Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητα:

-  Την ανθρωποδικαιωματική προσέγγιση του φαινομένου της μετανάστευσης που να βασίζεται στις αξίες, τα πρότυπα και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υποδοχής των μεταναστών με σαφείς και καθορισμένες αρμοδιότητες των φορέων υποδοχής και την ενίσχυση των μηχανισμών ενημέρωσης, συνδρομής και καθοδήγησης των μεταναστών, για την άμεση προστασία των δικαιωμάτων τους.

-Τη σύσταση αποτελεσματικών μηχανισμών λογοδοσίας και ελέγχου των κρατικών υπηρεσιών.

-Την προώθηση της ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης των μεταναστών εργαζόμενων.

-Τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

-Το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.

-Την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο II του 2003.

1.8     Πολιτισμός

Στον τόπο μας δεν έλειψε ποτέ η παραγωγή πολιτισμού. Εκείνο που έλειψε και λείπει είναι η ευρύτερη διάδοσή του καθώς και η συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια μονόδρομη σχέση καλλιτεχνών και κοινού αλλά για μια πολύ πλατύτερη έννοια: αφορά τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο ζωής μας, την κοινωνική στάση και αντίληψή μας.
(drama-tika.blogspot.com) Προτεραιότητα των νέων της ΔΗΜΑΡ αποτελεί ασφαλώς η απαγκίστρωση από την συντεχνιακή και λαϊκιστική αντίληψη που εξαντλεί την καλλιτεχνική δημιουργία στην διεκδίκηση και μόνο της κρατικής προστασίας.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ προκρίνει μια πολιτική ενίσχυσης των υποδομών και διαμόρφωσης των δομών που ευνοούν τη δημιουργία.  Προκρίνει την ενίσχυση της πρωτογενούς δημιουργίας, ιδίως των νέων, με την παροχή όχι μόνο οικονομικών πόρων αλλά και συλλογικών τόπων, μέσα από τους οποίους μπορεί να προβληθεί και να συζητηθεί το έργο τους.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ επιδιώκει τη συνομιλία και τη συνεργασία με όλους τους νέους καλλιτέχνες και αγωνίζεται ώστε ο πολιτισμός να μετατραπεί σε ζωτικό μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης που θα προβάλει έναν αυθεντικό τρόπο ζωής και ένα πρότυπο ανθρώπου που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο μέλλον.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ διεκδικεί και προτείνει:

-Την ενίσχυση των πολιτιστικών δυνάμεων και ειδικά των νέων καλλιτεχνών.

-Την εκ βάθρων αναβάθμιση της πολιτιστικής υποδομής τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

-Την ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

- Την ετήσια δημόσια καταγραφή του συνόλου των επιδοτήσεων που έλαβε κάθε ομάδα, οργανισμός κ.λπ. απ’ το ΥΠΠΟ.

- Τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού καταβολής του 1,5% των εσόδων από διαφημίσεις των τηλεοπτικών καναλιών για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου.

- Την αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ.

1.9     Οικολογία


Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα διακυβεύουν τη ζωή των νέων, των επόμενων γενιών και όλων των έμβιων όντων του πλανήτη. Με δεδομένη την οικολογική κρίση, η νεολαία πρέπει να αρνηθεί την κουλτούρα του μαζικού καταναλωτισμού και να εντάξει την οικολογική συνείδηση στην καθημερινότητά της.
(drama-tika.blogspot.com) Ο καταναλωτισμός ως κουλτούρα, ιδεολογία και πρότυπο ζωής επιβαρύνει το περιβάλλον με σωρούς από απορρίμματα, απειλεί τα οικοσυστήματα και προξενεί κατασπατάληση φυσικών πόρων.

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία και κοινές δράσεις με τις συλλογικότητες, οργανώσεις και νέα κινήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, υποστηρίζουν:

-Την εφαρμογή των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των ρύπων τα επόμενα χρόνια.

- Τη συμμετοχή στους διεθνείς αγώνες ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

-Την υπεράσπιση των δασών, κτηματολόγιο – δασολόγιο και την άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός δασικών περιοχών.

-Την ευαισθητοποίηση των νέων για την αξιοπρεπή διαβίωση και τα δικαιώματα των ζώων.

-Την απαγόρευση του κυνηγιού δια παντός στις προστατευόμενες περιοχές.
 
1.10    Νεανική Βία και Παραβατικότητα, Ναρκωτικά

Το βίαιο άτομο δεν γεννήθηκε με βίαια χαρακτηριστικά, αλλά τα ανέπτυξε μέσα στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο.
(drama-tika.blogspot.com) Στη μάθηση της βίας συντελεί καταρχήν, το άμεσο περιβάλλον του ατόμου, το οικογενειακό και στη συνέχεια ο ευρύτερος κοινωνικός χώρος όπως το σχολείο. Κυψέλες βίας αναπτύσσονται ολοένα και συχνότερα στις σχολικές κοινότητες τις περισσότερες φορές με την ανοχή και τη σιωπή της κοινωνίας των σχολείων.
Σύμφωνα με πρόσφατη (Ιούνιος 2011) έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) σε γονείς και παιδιά της Αττικής και της Περιφέρειας διαπιστώθηκε:

•    Παγιοποίηση και ελαφρά επιδείνωση των κρουσμάτων βίας.

•    Το σχολείο είναι ο κύριος τόπος εμπειριών βίας αυξητικά, με ποσοστό 58%.

•    Η έκθεση στο διαδίκτυο κάνει τα παιδιά ευάλωτα σε απειλές και χρήση βίας μέσω υπολογιστή ή κινητού. Επτά στα δέκα παιδιά έχουν ηλεκτρονικές φιλίες. Οι γονείς δεν γνωρίζουν τις λανθάνουσες ή περισσότερο προσωπικές μορφές βίας (μέσω διαδικτύου, τα σεξουαλικά υπονοούμενα κλπ.).

•    Ένα στα πέντε παιδιά έχει ζητήσει να αλλάξει σχολείο κυρίως για διαμάχες με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σημαντική έκφανση της νεανικής βίας και παραβατικότητας αποτελεί η πολιτική βία. Νέα παιδιά, έχουν αναγάγει τη βία σε ηδονή, την καταστροφή και το έγκλημα σε αυτοσκοπό. Δεν έχουν ούτε συνθήματα, ούτε ιδεολογικές πλατφόρμες.
(drama-tika.blogspot.com) Τον ψυχισμό τους τον διαμόρφωσε ο μηδενισμός και το «όλα επιτρέπονται». Ιστορικά εντοπίζεται την περίοδο της μεταπολίτευσης ως φαινόμενο άσκοπης και άλογης βίας των «κουκουλοφόρων» «μπαχαλάκηδων» που βαφτίζουν τη μανία τους αναρχική ιδεολογία.

Από την άλλη πλευρά έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων ακροδεξιάς, φασιστικής βίας απέναντι σε μειονότητες και μετανάστες. Τέλος, παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων βίας και χουλιγκανισμού στα γήπεδα, καθώς και αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η αναξιοκρατία και η κατάργηση κάθε ανάληψης και απόδοσης ευθυνών, μετάγγισε στην κοινωνία τη βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται»: ακόμα και τα ειδεχθή εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της «Marfin» στις 5 Μαΐου 2010 και η απανθράκωση αθώων ανθρώπων. Δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας!

Οι νέοι και νέες της ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετοι στην κουλτούρα της βίας και του μηδενισμού, απορρίπτει αποφασιστικά τη χρήσης της και οριοθετεί το πεδίο της δράσης της μέσα από τις ειρηνικές μαζικές διεκδικήσεις.

H νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς παρατηρεί με ανησυχία και ευαισθησία το πρόβλημα των ναρκωτικών και θεωρεί τη σωστή ενημέρωση (στα σχολεία, στο δρόμο, στο στρατό, στην οικογένεια) ως τη μόνη απάντηση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Για μας οι λύσεις είναι:

-Δημόσια και δωρεάν κέντρα απεξάρτησης.

-Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων και πλουραλισμό των προγραμμάτων απεξάρτησης. Παροχή της δυνατότητας στο χρήστη να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει.

- Ο χρήστης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άρρωστος και όχι ως εγκληματίας.

-Ενίσχυση των προγραμμάτων επανένταξης απεξαρτημένων ατόμων.

-Διαχωρισμός σκληρών – μαλακών ναρκωτικών.

2.    Κράτος – Εκκλησία και θρησκεύματα

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την πολιτιστική σημασία της Χριστιανικής Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας στη ζωή και την ιστορία της ελληνικής κοινωνίας, ωστόσο η σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και Αναγνωρισμένων Εκκλησιών και Θρησκειών με την απάλειψη από το Σύνταγμα του Άρθρου 3 και την οριοθέτηση των σχέσεων με βάση το Αρθρο13 και τις αντίστοιχες οδηγίες της ΕΕ.


Η ΔΗΜΑΡ προτείνει :

- Τη λειτουργία των Εκκλησιών και των αναγνωρισμένων Θρησκειών ως Ν.Π.Ι.Δ. Εκκλησιαστικού Τύπου – sui generis. Δεν νοείται η πολιτεία να έχει ανάμειξη στη λειτουργία των Εκκλησιών και Θρησκειών.
(drama-tika.blogspot.com)

-Την πλήρη κατάργηση του Θρησκευτικού όρκου, σύμφωνα με το πνεύμα των περισσοτέρων Εκκλησιών και Θρησκειών, από την πολιτική, διοικητική και δικαστική ζωή της χώρας. Την αντικατάστασή του με λογοδοσία στην «Τιμή και τη Συνείδηση» και την υποχρέωση της διαφύλαξης του Συντάγματος και την υπακοή στους Νόμους του Κράτους.

- Τη φορολόγηση της Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής περιουσίας καθώς και της περιουσίας των Πατριαρχείων και όλων των Εκκλησιών και Θρησκειών.

- Την αφαίρεση του μαθήματος των Θρησκευτικών από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εισαγωγή μαθήματος Θρησκειολογίας.

- Την κατάργηση κάθε είδους Προσευχής και υποχρεωτικού εκκλησιασμού τόσο στην Εκπαίδευση όσο και στο στράτευμα.

 - Την κατάργηση των θεολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων και αντικατάσταση τους από δύο τμήματα Θρησκειολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενταγμένα στις Φιλοσοφικές Σχολές.

3.    Επανάκτηση του Κύρους του Πολιτικού Συστήματος

Για τη μαζική συμμετοχή των νέων στις πολιτικές διαδικασίες, το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα που θα συμβάλουν στην επανάκτηση του κύρους του. Στην κατεύθυνση αυτή η νεολαία της ΔΗΜΑΡ διεκδικεί και προτείνει:


- Πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της Βουλής, των βουλευτών και των κομμάτων.

- Δημοσιοποίηση όλων των πράξεων.
(drama-tika.blogspot.com)

-Πλήρη διοικητική αυτονομία της δικαιοσύνης κι αποκλεισμό κάθε δυνατότητας κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της.

-Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου διασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος «Διαύγεια» για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας.

- Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

- Δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος./

- Δήμευση περιουσιών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με το μαύρο χρήμα.

Η νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς, στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της αλήθειας, της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, διεκδικεί να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία της με τα οράματα που επαγγέλλεται.

Η νεολαία της ΔΗΜΑΡ είναι ανοικτή σε κάθε νέο και νέα που νιώθει έτοιμος να συνδράμει δημιουργικά με ουσιαστικές προτάσεις και διάλογο, μακριά από λαϊκισμούς και στερεότυπα, που επιμένει, αγωνίζεται και νικάει – γιατί ότι επιμένει είναι μέλλον.