4 Φεβ 2012

"Καλλικράτης 2" στην Αυτοδιοίκηση. Τι αλλάζει σε Δήμους-Περιφέρειες


Στα χέρια των άμεσα εμπλεκόμενων για το στάδιο της διαβούλευσης, βρίσκεται πλέον το προωθούμενο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωστό και ως Καλλικράτης 2, το οποίο επιχειρεί να διορθώσει τα κενά και τις αστοχίες του αρχικού σχεδίου για την αυτοδιοίκηση και να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες οργάνωσης των ΟΤΑ.

Μειώνει Αντιδημάρχους το Νομοσχέδιο
Ανάμεσα στα ζητήματα που επιχειρεί να επιλύσει ή να εξορθολογήσει το Πολυνομοσχέδιο για Περιφέρειες, Δήμους και Επιχειρήσεις των ΟΤΑ, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες διατάξεις. Ανάμεσα σε αυτές η μείωση του αριθμού των Αντιδημάρχων, που στην περίπτωση της Ξάνθης μειώνονται κατά έναν ενώ η θητεία τους παύει να είναι ετήσια και θα είναι τουλάχιστον 2,5 έτη, δηλαδή το ήμισυ της θητείας μιας δημοτικής αρχής.  Ακόμη πιο δραστική είναι η μείωση του αριθμού των Αντιδημάρχων στους μικρότερους Δήμους της Ξάνθης, όπου περιορίζονται στους δύο.

Επανέρχονται μικρά “Νομαρχιακά Συμβούλια”
Καθιερώνει την Περιφερειακή Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κάθε Π.Ε., που αποτελεί ένα είδος μετεξέλιξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με ρόλο γνωμοδοτικό. Παράλληλα συστήνει Οικονομική Επιτροπή στην Περιφέρεια με ιδιαίτερα σημαντικές αρμοδιότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους Αντιπεριφερειάρχες.

Αναπτυξιακές Περιφερειών και προσωπικά ΟΤΑ
Στο Νομοσχέδιο καθορίζεται το καθεστώς ίδρυσης Αναπτυξιακών εταιριών των Περιφερειών, εφόσον δεν συμμετέχουν σε καμία άλλη, αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, προβλέπει μια σειρά από ζητήμα για τους εργαζόμενους σε Δημοτικα Ραδιόφωνα και Τηλεοράσεις, γενικότερα για το προσωπικό των ΟΤΑ, για αιρετούς που υπηρετούν στο Δημόσιο, για διαδικασία προσλήψεων.

Εξυγίανση Δήμων, Διαχείριση Αποβλήτων, Μεταναστευτική πολιτική
Σημαντικά κεφάλαια του Σχεδίου αναφέρονται στο Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για την τοπική ανάτπυξη, τη χρηματοδότηση και την εξυγίανση των Δήμων,  στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε Περιφερειακό επίπεδο όπου προβλέπεται η αναγκαστική συγχώνευση όλων των κατά τόπους συνδέσΜων στον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης.

Τέλος, το Νομοσχέδιο ασχολείται στο ένα από τα δύο κεφάλαιά του, με το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και της καθιέρωσης της "μπλε κάρτας" για πολίτες τρίτων χωρών.