4 Φεβ 2012

"Πράσινο" επιχειρείν: οι 10 πρωτοπόρες εταιρίες

Φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές πρακτικές υιοθέτησαν πολλές μεγάλες εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που κάποιοι εκπλήσσονται με το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο περιβάλλον, αυτές οι δέκα μεγάλες εταιρείες έχουν μπει στην πρωτοπορία του “πράσινου” επιχειρείν.

1. Toyota
Παράλληλα με τη διάθεση του Prius (του πρώτου υβριδικού αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής), η Toyota επίσης βρίσκεται στο δεύτερο έτος πενταετούς περιβαλλοντικού σχεδίου που θέτει στόχους με ευνοϊκές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίοι εκτείνονται από την παραγωγή έως την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα απόβλητα.

2. Timberland
Η εταιρεία παράγει μπότες από ανακυκλωμένα υλικά, οι οποίες είναι επίσης ανακυκλώσιμες. Οι σόλες είναι φτιαγμένες από λάστιχα αυτοκινήτων και κάθε ζευγάρι “Yele Haiti”, δύο δολάρια πηγαίνουν στο ίδρυμα Wyclef Jean, το οποίο ασχολείται με την αναδάσωση στα δάση της Αϊτής.

3 .TJX
Οι επιχειρήσεις TJX (όπως οι TJMaxx, Marshalls, HomeGoods και Bob’s) υιοθέτησαν από νωρίς – το 1998 – μία τεχνολογία η οποία περιορίζει δραστικά τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα καταστήματα της εταιρείας. Η TJX επίσης δίνει προτεραιότητα στο φωτισμό στα κέντρα διανομής της, τα οποία χρησιμοποιούν λάμπες φθορισμού T5, οι οποίες χρησιμοποιούν κατά 50% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι των συμβατικών λαμπτήρων. Επίσης, εφαρμόζεται σύστημα ανακύκλωσης στα κέντρα διανομής της.

4. Starwood
Η εταιρεία Starwood Capital Group, η οποία ελέγχει τα ξενοδοχεία Starwood (όπως οι αλυσίδες Sheraton και W) χτίζει μονάδες υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητα και φιλικές προς το περιβάλλον. Το σχέδιο “Seattle Project”, ύψους 200 εκατ. δολαρίων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 και σε αυτό εντάσσεται μία μονάδα στη Νέα Υόρκη μέσα στο κοντινό μέλλον.

5. Hewlett Packard
Η Hewlett Packard έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί τις μονάδες ανακύκλωσης “e-waste”,  που μετατρέπει τα παλιά, πεταγμένα προϊόντα πληροφορικής σε πρώτες ύλες. Η εταιρεία επίσης συμφώνησε να παίρνει πίσω τον εξοπλισμό όλων των brands και έχει κάνει βήματα για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της είναι 100% ανακυκλώσιμα.

6. Starbucks
Η Starbucks έχει δεσμευθεί για τη μείωση της ενεργειακής της κατανάλωσης κατά σχεδόν 25%. Επίσης, αποφάσισε να χρησιμοποιεί συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί, σώζοντας 78.000 δέντρα ετησίως από το 2006.

7. Alcoa
Η παγκόσμια ηγέτης στην παραγωγή αλουμινίου, είναι μέλος του USCAP και έχει χρηματοδοτήσει γεωθερμικές έρευνες, καθώς επίσης και έρευνες για τη διατήρηση γλυκού νερού, ενώ συμμετείχε σε συνεργασία για την παραγωγή λεωφορείων φιλικών προς το περιβάλλον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

8. Honda
Η Honda κάνει βήματα για τη δημιουργία μίας συνολικής υποδομής υδρογονοκίνησης, οραματιζόμενη την εποχή που περισσότερα αυτοκίνητα θα κινούνται με υδρογόνο έναντι συμβατικών καυσίμων.

9. General Electric
Από το 2006, οι πωλήσεις της General Electric σε προϊόντα Ecomagination, στα οποία περιλαμβάνονται τα ηλιακά πάνελ, ξεπερνούν τα 12 δις. δολάρια.

10. Target
Η Target παρουσίασε μία σειρά οικολογικών ενδυμάτων στο Barney’ s στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Rogan Gregory, γνωστό για τις οικολογικές του ευαισθησίες.  Τα ρούχα αυτά, φτιαγμένα από “δυναμικά υφάσματα”, είναι διαθέσιμα στα καταστήματα με το σήμα Target.


Green Business