5 Δεκ 2011

Χαρά Κεφαλίδου : Επιστολή για την κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ

Επιστολή της Βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου και  Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης για την Κατάργηση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, συνυπέγραψε επιστολή με Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ των νομών 


Ξάνθης και Ροδόπης προς την Υπουργό Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία ζητούν να γίνουν γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για επικείμενη κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και ποιο θα είναι το νέο καθεστώς που θα ακολουθήσει.

Όπως επισημαίνεται στη δύσκολη σημερινή συγκυρία η παροχή υπηρεσιών στήριξης και συμβουλευτικής σε παιδιά με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στον χώρο της εκπαίδευσης δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα και η παροχή υψηλών προδιαγραφών δομών Ειδικής Αγωγής δεν αποτελεί προσφορά, αλλά υποχρέωσή μας.

Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στα δέκα χρόνια λειτουργίας τους έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην στήριξη των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στην συμβουλευτική των οικογενειών τους.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
κα Άννα Διαμαντοπούλου 
Αρ. Πρωτ.: 11933
Αθήνα, 02.12.2011


ΘΕΜΑ: Κατάργηση Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

το προσχέδιο νόμου για την «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης: «Πρώτα ο Μαθητής- Πρώτα η Σχολική Μονάδα – Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο» προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και την μεταφορά τους στο Τμήμα Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στα δέκα χρόνια λειτουργίας τους έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην στήριξη των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στην συμβουλευτική των οικογενειών τους. Στο υπόμνημα που σας επισυνάπτουμε στο τέλος της παρούσας, καταγράφεται αναλυτικά με ποσοτικά δεδομένα το έργο των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα ποιοτικά δεδομένα της εργασίας των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. είναι μεγέθη που δύσκολα αποτυπώνονται σε μία επιστολή, ειδικά σε μία Περιφέρεια όπου καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά μορφωτικού επιπέδου και υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής.

Το υπόμνημα φέρει την υπογραφή του προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και αναφέρεται στα αιτήματα του προσωπικού για διατήρηση της αυτοτέλειας των Κέντρων. Πρόκειται για ένα λογικό αίτημα το οποίο συμμεριζόμαστε κι εμείς με την παρούσα επιστολή, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι στο προσχέδιο νόμου το οποίο καταργεί τα Κέντρα, δεν προβλέπεται η δημιουργία αντίστοιχων δομών Ειδικής Αγωγής.

Κυρία Υπουργέ,

ζούμε σε εποχές όπου η παροχή υπηρεσιών στήριξης και συμβουλευτικής σε παιδιά με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στον χώρο της εκπαίδευσης δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, η παροχή υψηλών προδιαγραφών δομών Ειδικής Αγωγής δεν αποτελεί προσφορά, αλλά υποχρέωσή μας.

Η κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το διάδοχο καθεστώς καθώς μέχρι σήμερα επικρατεί συγκεχυμένη εικόνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ να μας εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με την επικείμενη κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., τους λόγους που σας οδήγησαν να λάβετε αυτήν την απόφαση και το καθεστώς που θα ακολουθήσει την κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Τέλος, επιθυμούμε να έχουμε τις απαντήσεις σας στα θέματα που σας θέτει το προσωπικό των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.