17 Νοε 2011

Η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη στη Δράμα

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1991 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βασίζεται στη συλλογή από 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, καρπό 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη.


Το 1978 ο Φοίβος Ανωγειανάκης δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό δημόσιο και με την εποπτεία του άρχισαν οι εργασίες ίδρυσης του Μουσείου, που στεγάζεται σ' ένα παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου τα μισά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους, αλλά κυρίως το εθνολογικό και μουσικολογικό τους ενδιαφέρον

Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερεις ενότητες, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό το οποίο πάλλεται για να δώσει τον ήχο:

α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα και δ) ιδιόφωνα.

Η κινητή έκθεση του Μουσείου, αποτελείται από περίπου 500 αντικείμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε το 2000 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ. και περιοδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας από 19-11-2011 έως και 15-01-2012.

Για ραντεβού ώστε να υπάρχει εμπεριστατωμένη ξενάγηση από καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 6947 946 756 (κ. Δασκάλου) και 25210-28191.

Επιπλέον, στα πλαίσια της κινητής έκθεσης θα φιλοξενηθεί στο Μουσικό Σχολείο ειδική μουσειοσκευή για πραγματοποίηση παράστασης Καραγκιόζη. Παράλληλα, τα σύνολα παραδοσιακής μουσικής θα προσφέρουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα με τα όργανα που περιλαμβάνονται στην κινητή έκθεση του Μουσείου Φοίβου Ανωγειανάκη. Για πραγματοποίηση επίσκεψης στο Μουσικό Σχολείο, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Δασκάλου.

Η Διευθύντρια
Δρ Ευαγγελία Σπυράκου

E-mail: gymmdram@sch.gr

Πληροφορίες: Ευαγγελία Σπυράκου
Τηλέφωνο: 25210-28191