27 Νοε 2011

Αύξηση στα 2,40 "με το καλημέρα" στα διόδια της Εγνατίας.

Πριν ακόμη λειτουργήσουν τα διόδια του Ιάσμου και οι υπόλοιποι νέοι σταθμοί διοδίων της Εγνατίας Οδού το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υποδομών – πριν αποχωρήσει ο Γ. Ραγκούσης- προχώρησαν στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση των διοδίων.

Στην απόφασή αναφέρεται ότι η αύξηση οφείλεται στις ανάγκες «συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης της Οδού», παρότι δεν έχουν δοθεί τα επίσημα στοιχεία για το κόστος συντήρησης ή για τα προσδοκώμενα έσοδα ενώ, ταυτόχρονα, έχουν δρομολογθεί η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. 
 
Η  αύξηση που ξεπερνά το 20% στους σταθμούς των διοδίων της Εγνατίας οδού, όπου από τον Απρίλιο η διέλευση των Ι.Χ. θα κοστίζει 2,40 ευρώ, για τα δίκυκλα από 1,40 σε 1,70 ευρώ, για τα λεωφορεία και τα μικρά φορτηγά από 5 ευρώ σε 6 ευρώ και για τα μεγάλα φορτηγά από 7 ευρώ σε 8,40 ευρώ.

Η απόφαση για αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού υπεγράφη στις 6 Οκτωβρίου αλλά δημοσιεύτηκε καθυστερημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά τους σταθμούς Ιάσμου, Ανάληψης, Μουσθένης (όταν γίνει) Πολυμύλου, Τύριων, Μαλακασίου 

Σταθμός Εξυπηρέτησης στη Ν. Καρβάλη
Μέσα στον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί και η δημοπράτηση για την κατασκευή έξι σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων κατά μήκος του ίδιου άξονα.

Οι αλλαγές στο σχεδιασμό συνεχίζονται και με τους σταθμούς εξυπηρέτησης, οι οποίοι παρότι αλλάζουν διαρκώς χωροθέτηση, εντούτοις παραμένουν «φαντάσματα» αφού ποτέ δεν κατασκευάστηκαν. Σύμφωνα με τη νέα –και τελική- εκδοχή Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων πρόκειται να γίνει στη Ν. Καρβάλη. 

Στις 12 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η διενέργεια τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή έξι σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ): Περιστερίου Μετσόβου και Ταξιάρχη Γρεβενών, Σιάτιστων και Πολύμυλου Κοζάνης, Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και Νέας Καρβάλης Καβάλας.
Πηγή:xanthipress.gr