13 Οκτ 2011

Χαρά Κεφαλίδου: Ερώτηση για την «μετανάστευση» των καταναλωτών


Η Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνυπέγραψε ερώτηση με ομάδα Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ναυτιλίας & Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοΐδη να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η καθημερινή αιμορραγία των τοπικών αγορών, κυρίως της Βορείου Ελλάδας, που τις στερεί από τους απαραίτητους πόρους για την επιβίωσή τους.


Όπως επισημαίνεται εξαιτίας της «μετανάστευσης» των καταναλωτών, μια στις (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχουν κλείσει, ενώ περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς την Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 6-10-2011

Θέμα: Αθρόα διαρροή καταναλωτών προς γειτονικές χώρες

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
1) ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η οικονομική κρίση και η μείωση του εισοδήματος των πολιτών έχουν οδηγήσει (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) πολλούς συμπολίτες μας να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις για την αγορά των βασικών προϊόντων και αγαθών που καταναλώνουν. Η εμπορική επιχειρηματικότητα συμπιέζεται λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με τα λουκέτα στην αγορά να είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.

Ειδικότερα στις παραμεθόριες περιοχές το φαινόμενο της μετανάστευσης των καταναλωτών της μίας ημέρας προκαλούν μία ακατάσχετη αιμορραγία στην τοπική αγορά, στερώντας την από αναγκαίους πόρους για την επιβίωσή της. Η εύκολη πρόσβαση πολιτών σε αγορές των γειτονικών χωρών και ιδίως προς τη Βουλγαρία και τα Σκόπια έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, ενώ ακόμη και προϊόντα πρώτης κατανάλωσης όπως γάλα και ψωμί αγοράζονται από τις γειτονικές χώρες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρήματος (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) διαρρέουν κάθε χρόνο μόνο προς τη Βουλγαρία. Στην κορυφή των προτιμήσεων των «ξενιτεμένων» καταναλωτών της μιας μέρας βρίσκονται τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, οι επισκευές αυτοκινήτων καθώς και οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως η προτίμηση στη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας.

Όπως επίσης, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια, η βενζίνη κοστίζει 0,45 ευρώ το λίτρο φθηνότερα απ' όσο κοστίζει στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποια μέτρα και ποιες πολιτικές σκοπεύετε να υιοθετήσετε προκειμένου να σταματήσει αυτή η αιμορραγία;

2. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε πολιτικές ούτως ώστε να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών και να επεκταθεί η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Από το Γραφείο Τύπου

Drama-tika.blogspot.com, Πολιτικές Ειδήσεις της Δράμας