4 Απρ 2016

Project Δράμα 2020: Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων: αφορμή για πρόοδο ή άλλη μια ημερομηνία;

Γιορτάζεται σήμερα, 4 Απριλίου, η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων. Αλλά ας δούμε, πρέπει όντως στη Δράμα να έχουμε αυτή τη μέρα ως γιορτή;


Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι για το δήμο μας ένα άλυτο πρόβλημα, εδώ και αρκετά χρόνια. Η λύση του δεν αποτελεί απλά απάντηση σε ένα θέμα καθημερινότητας, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ζήτημα πολιτισμού.
Τι έχουμε σήμερα λοιπόν ως δεδομένα;

•           Ένα κυνοκομείο, που λειτουργεί με μια σύμβαση με τρεις κτηνιάτρους της Δράμας, με το ποσό μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σε ένα γκρίζο καθεστώς σε σχέση με την εκτέλεσή της.

•           Έναν κλειστό ΧΑΔΑ, στη Σίψα, όπου έχει μαζευτεί αδιευκρίνιστος αριθμός σκυλιών, τα οποία, αν δεν υπήρχαν οι εθελοντικοί, φιλοζωικοί σύλλογοι να τα ταΐζουν, θα πέθαιναν. Και από την άλλη, η μάζωξη τόσων πολλών αδέσποτων, που πεινάνε, σε έναν τέτοιο χώρο, δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους προς τα εκεί.

•           Ένα δήμο, ο οποίος ρίχνει σε μεγάλο βαθμό το μπαλάκι στους συλλόγους παρότι είναι υπεύθυνος, βάσει νομοθεσίας, για τα αδέσποτα ζώα. Η δημοτική αρχή έχει τεράστια ευθύνη και για το χρόνο που χάθηκε, δίχως να κάνει τίποτε και για το γεγονός ότι αποφεύγει να δώσει λύσεις σε προβλήματα που έχουν επισημάνει οι φιλοζωικοί σύλλογοι.

•           Φιλοζωικές οργανώσεις που βάζουν από την τσέπη τους λεφτά για να ταΐζουν, να αποπαρασιτώνουν και να φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα και που δυστυχώς, παρότι ο νέος εντεταλμένος σύμβουλος έδειξε να μπαίνει πιο ζεστά στο θέμα και προκάλεσε μια συζήτηση, δεν εισακούγονται και δε βοηθιούνται πραγματικά στο έργο τους.

Προεκλογικά, το Project Δράμα 2020 είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης του θέματος των αδέσποτων. Το ίδιο κάναμε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, κυρίως σε προ ημερήσιας διάταξης ερώτημα που θέσαμε.

Αντί να βγάλουμε ένα τυπικό δελτίο τύπου για τη σημερινή ημέρα, συναντηθήκαμε χθες Κυριακή, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων ζώων, με εκπροσώπους των φιλοζωικών συλλόγων και ακούσαμε τα προβλήματα που έχουν ως σύλλογοι, αλλά κυρίως ως φίλοι των ζώων. Αποφασίσαμε να βοηθήσουμε προκειμένου το ζήτημα των αδέσποτων να έρθει σαν θέμα προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο, στην ημερήσια διάταξη, με τη συμμετοχή τους, καθώς και τη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται για το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Πιστεύουμε ότι ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα αδέσποτα θα πείσει το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την αναγκαιότητα συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος. Ειδάλλως, είμαστε σίγουροι ότι θα συνταχθεί με την πρότασή μας, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και μέρους της συμπολίτευσης, για εισαγωγή του θέματος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Εκεί θα επαναλάβουμε τις προτάσεις του Project, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την ισχύουσα νομοθεσία και ελπίζουμε, με τη συνδρομή παρατάξεων, φορέων, συλλόγων και απλών πολιτών να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα επίλυσης της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα για την κοινωνία μας και εν τέλει για τον πολιτισμό μας.

facebook:       www.facebook.com/project.drama2020
web:                http://projectdrama2020.blogspot.gr/ 
e-mail:            project.drama2020@gmail.com

Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020