7 Απρ 2016

Αυτοδιοίκηση Πολιτών:Παίζουμε την “κολοκυθιά”

Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή απέδειξε πως είναι οπαδός της «κλασσικής» σχολής, η οποία αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό και τους φορείς του, ως πελατειακή δεξαμενή ψήφων.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Απριλίου η συζήτηση σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων πολιτιστικών, αθλητικών κλπ συλλόγων κατέληξε να εξελιχθεί όπως το παιδικό παιχνίδι της κολοκυθιάς «και γιατί να πάρει ο Χ σύλλογος τόσο κι όχι τόσο? …και ποιος θα πάρει αν δεν πάρει ο Ψ σύλλογος?».

Απολύτως κατανοητή τακτική, την οποία όμως δεν μπορούμε παρά να την καταγγείλουμε αλλά και να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο κατανομής της επιχορήγησης στους συλλόγους. Η πρόταση μας, που στηρίζεται στις αρχές της ίσης μεν αλλά ταυτόχρονα και της δίκαιης μεταχείρισης, συνίσταται στο να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο έναν «κώδικα αξιολόγησης» της δράσης και της παρουσίας του κάθε συλλόγου, με όρους που θα είναι γνωστούς εκ των προτέρων σε κάθε σύλλογο.

Με την εφαρμογή συγκεκριμένων και προκαθορισμένων κριτήριων (πχ πλήθος ενεργών μελών, αριθμό εκδηλώσεων σε συνδυασμό με την συμμετοχή του κόσμου σε αυτές κλπ) θα απονέμεται δίκαια και με διαφάνεια, αναλογικά με την προσφορά του στον κάθε σύλλογο η πολυπόθητη επιχορήγηση.

Φυσικά τα κριτήρια και η μέθοδος αξιολόγησης μπορούν να αποτελέσουν  αντικείμενο δημόσιας, ανοικτής διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους.

Προμήθειες, υπηρεσίες και άλλες ιστορίες….

Με αφετηρία τις ίδιες αρχές (τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη) θα έπρεπε να διαχειρίζεται η Δημοτική Αρχή και την «καυτή πατάτα» των αναθέσεων (είτε αυτές αφορούν δημόσιους διαγωνισμούς είτε απ’ευθείας αναθέσεις) έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Σαν Αυτοδιοίκηση Πολιτών θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στον τρόπο που η Δημοτική Αρχή επιλέγει να αναθέτει προμήθειες, υπηρεσίες και εργασίες, καθώς έχει περάσει ήδη 1,5 χρόνος θητείας και μπορεί ο καθένας να έχει μια σαφή εικόνα των προθέσεων της. Φαινόμενα «φωτογραφικών» διαγωνισμών (στους οποίους τα κριτήρια συμμετοχής λειτουργούν ως φίλτρο προκειμένου να «επιτευχθεί» ο επιθυμητός ανάδοχος-πχ υπερβολική προαπαιτούμενη προϋπηρεσία, για αντικείμενο που δε δικαιολογεί ιδιαίτερα «ειδικές» γνώσεις και «προσόντα»), φαινόμενα διασταλτικής ερμηνείας των νόμων για τον χαρακτηρισμό μιας υπηρεσίας, εργασίας, προμήθειας ή έργου, κλπ.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξηγήσει και στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά και στο Δραμινό πολίτη πως αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο υλοποιεί τις αναθέσεις.  Επιτέλους, η δημοτική αρχή ας αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διάφανεια, τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων των δραμινών πολιτών.


Από το Γραφείο Τύπου