2 Οκτ 2015

Καβάλα: Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσφορά και η συγκίνηση απέναντι στους πρόσφυγες

1.500 και πλέον πρόσφυγες από την Συρία κατέφθασαν το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι της Καβάλας ταξιδεύοντας με το πλοίο Νήσος Ρόδος. Στην οδό Φιλικής Εταιρίας τους πρόσφυγες περίμεναν τουλάχιστον σαράντα εθελοντές και μάλιστα μαθητές, που τους πρόσφεραν 325 τσάντες τρόφιμα και ρούχα. Η αυθόρμητη και 


...συγκινητική προσέλευση τόσο των οργανωμένων εθελοντών όσο και των μεμονωμένων πολιτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η υπεύθυνη του τοπικού παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου Άννα Γιοβανιού μας ενημέρωσε ότι εκτός από τις οργανωμένες εθελοντικές δράσεις και αρκετοί ακόμη ιδιώτες συγκεντρώνουν είδη από τα σπίτια τους και τα προσφέρουν στους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης πολύ γνωστή καβαλιώτισσα γιατρός και ο αδελφός της είχαν ετοιμάσει περίπου 15 τσάντες κατόπιν προσωπικής τους πρωτοβουλίας ώστε να τις προσφέρουν στους ταξιδιώτες.

Σε τρία τουλάχιστον σημεία της διαδρομής των προσφύγων, από το λιμάνι έως το σταθμαρχείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ βρίσκονται αντίστοιχες ομάδες πολιτών που προσφέρουν είδη στους πρόσφυγες. Η εθελοντική ομάδα από τη γειτονική Δράμα ήρθε και το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη προκειμένου να προσφέρει τη δική της βοήθεια, ενώ και εθελόντριες του συλλόγου κυριών Γερμανίας διένειμαν φρούτα. Είδη στάλθηκαν επίσης από το ΚΑΠΗ Δοξάτου Δράμας, το λύκειο Χρυσουπόλεως και από τα λύκεια της Καβάλας.

Τα περισσευούμενα σακίδια και τις τσάντες που συγκέντρωσαν στο αμφιθέατρο οι οργανωμένοι σύλλογοι τα μοίρασαν στο σταθμαρχείο και ειδικότερα σε όσους πρόσφυγες έχουν εμφανή ανάγκη να μεταφέρουν κάπως τα υπάρχοντά τους. Οι ταξιδιώτες άρχισαν να ζητούν ζεστότερα ρούχα ώστε να αντιμετωπίσουν την πτώση της θερμοκρασίας. Όσα μπουφάν και φλις κουβέρτες είχαν συγκεντρωθεί, το βράδυ της Τετάρτης διανεμήθηκαν στο σύνολό τους. Εντός του σταθμαρχείου μοιράστηκαν επίσης αδιάβροχα και ισοθερμικές κουβέρτες.

Η κ. Γιοβανιού μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε ένα πρωινό και μάλιστα μέσα σε δύο μόλις ώρες συγκεντρώθηκαν επαρκή είδη ώστε να ετοιμασθούν 220 τσάντες. Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την ευαισθησία των πολιτών της Καβάλας στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες. Ίσως γιατί και οι καβαλιώτες, όπως άλλωστε και πλήθος κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, είναι απόγονοι προσφύγων κι έχουν ακούσει πλείστες όσες ιστορίες για το ξεριζωμό των οικογενειών τους από τη Μικρά Ασία, για τα παιδιά που πέθαναν στη διαδρομή και για τις οικογενειακές περιουσίες που χάθηκαν.

Υπάρχουν στιγμές που η συγκίνηση ξεχειλίζει, όταν τα μικρά προσφυγόπουλα αγκαλιάζουν τους εθελοντές και τους ευχαριστούν σε σπαστά αγγλικά, με αποτέλεσμα οι ενήλικες να ξεσπούν σε κλάματα. Το βράδυ της Τετάρτης για παράδειγμα, ένα ζευγάρι βρισκόταν στο σταθμαρχείο και προσπαθούσε εναγωνίως να εντοπίσει τους πρόσφυγες που δεν είχαν οικονομική ικανότητα να πληρώσουν το εισιτήριό του, προκειμένου να καταβάλει το αντίτιμο. Κάποια στιγμή ενδέχεται να προκληθεί ακόμη και κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους εξαιτίας της μαζικής προσέλευσης του κόσμου που επιθυμεί να προσφέρει οτιδήποτε από το υστέρημά τους στους άτυχους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Η Άννα Γιοβανιού μας εξήγησε ότι το αμφιθέατρο του διοικητηρίου θα είναι διαθέσιμο έως τις 9 Οκτωβρίου, ωστόσο στη συνέχεια θα πρέπει να εξευρεθεί νέος χώρος για τη συλλογή των προσφορών και την προετοιμασία των πακέτων βοήθειας. Όποιος καβαλιώτης λοιπόν διαθέτει κάποιον άδειο χώρο στο κέντρο της πόλης και επιθυμεί να τον παραχωρήσει στους οργανωμένους συλλόγους ας επικοινωνήσει με τους αρμόδιους.