1 Σεπ 2015

Εξαπλώνεται ραγδαία η οζώδης των βοοειδών στον Έβρο - Ανησυχία σε όλη την Θράκη

«Καλπάζει» η οζώδης δερματίτιδα στον πληθυσμό των βοοειδών του Έβρου αφού μετά την περιοχή του Δέλτα του ομώνυμου ποταμού, όπου εντοπίζεται η κυρίως εστία της νόσου και τα κρούσματα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, το Σαββατοκύριακο υπήρξε πληροφόρηση για επέκταση της ασθένειας και στο Πέπλο, με ένα ανεπιβεβαίωτο (για την ώρα) κρούσμα


...που δείχνει ότι το πρόβλημα αρχίζει σταδιακά και ξεφεύγει.

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της νόσου αναμένεται να οδηγηθούν σε θανάτωση γύρω στα 5.500 βοοειδή (σ. σ. το 25%-30% του συνολικού πληθυσμού του νομού), τα οποία ανήκουν σε κοπάδια στα οποία έχουν καταγραφεί ένα ή περισσότερα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας, «βυθίζοντας» σε βαθειά απόγνωση τους ιδιοκτήτες των προσβεβλημένων εκτροφών, που βλέπουν το βιος τους να χάνεται και δεν μπορούν να αποτρέψουν το κακό, σύμφωνα με το AgroNews

«Έχουμε ήδη 35 επιβεβαιωμένα εστίες της ασθένειας και συνεχώς προστίθενται και νέες», τόνισε στο Agronews ο τμηματάρχης στη διεύθυνση υγείας των ζώων της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Φωτεινιάς, συμπληρώνοντας πως «οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι συνέλεξαν την Δευτέρα (31 Αυγούστου) άλλα 17 δείγματα από την περιοχή του Δέλτα του Έβρου, προκειμένου να τα εξετάσουν».

Ενδεικτικό των διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα της οζώδους δερματίτιδας τοπικά είναι το γεγονός ότι έως την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου είχαν θανατωθεί γύρω στα 150 βοοειδή, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 500 ζώα.

«Συμβαίνει ότι και με την ευλογιά. Έστω και ένα κρούσμα να διαπιστωθεί σε μια εκτροφή, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού», εξηγεί ο κ. Φωτεινιάς και τονίζει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα υπόλοιπα υγιή κοπάδια του νομού, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

«Περιμένουμε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί μέσα στην εβδομάδα. Τα προβλήματα που είχαμε με τα capital controls και μας εμπόδιζαν να προμηθευτούμε τα εμβόλια, έχουν πλέον επιλυθεί. Βρέθηκε τρόπος και τα χρήματα κατατέθηκαν από την Παρασκευή, οπότε τώρα περιμένουμε να παραδοθούν, γιατί πρόκειται να έρθουν από τη Νότιο Αφρική» μας ανέφερε ο υπηρεσιακός υπάλληλος και τόνισε ότι «θα επιστρατευτούν όλοι οι συνάδελφοι κτηνίατροι από την περιφέρεια, γύρω στα 11-13 άτομα, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στον εμβολιασμό των εκτροφών που δεν έχουν προσβληθεί».

Αναμένουν τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο εμβολιασμός θα αρχίσει από τη Ζώνη Προστασίας (σ.σ. Δέλτα του Έβρου), στην συνέχεια θα εμβολιαστούν τα ζώα της Ζώνης Επιτήρησης και τέλος αυτά της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας.

Το σχήμα εμβολιασμού θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την τελική έγκρισή του, ενώ η δαπάνη αγοράς του εμβολίου θα βαρύνει τις πιστώσεις του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  και οι δαπάνες διενέργειας του εμβολιασμού από πιστώσεις της Περιφέρειας, η οποία επιπλέον εξασφάλισε πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών καθώς και για την αγορά υγειονομικού κτηνιατρικού υλικού.


Θυμίζουμε ότι η κτηνοτροφία στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου δέχεται το τρίτο κατά σειρά πλήγμα, καθώς έχουν προηγηθεί, τα δύο προηγούμενα χρόνια, η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός, δύο ασθένειες που αποδεκάτισαν τις προβατοτροφικές εκτροφές.

thrakitoday.com