14 Σεπ 2015

Το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι εδώ!

Το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σηκώνει αυλαία σήμερα Δευτέρα (14/9), παραμένοντας πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού έως τις 19/9, παρά τον εκλογικό πυρετό της εβδομάδας. Φέρνει στο προσκήνιο ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών, νέων κυρίως δημιουργών, αφιερώματα, εργαστήρια σινεμά, και παράλληλες εκδηλώσεις. 


Με διακόσιες δέκα ταινίες σε όλα της τα προγράμματα, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα που κλείνει φέτος τα 38 της χρόνια αναπτύσσεται και εκτός από τους πιστούς της υποστηρικτές, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά φέτος η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα δώσει το δικό της βραβείο από το Διεθνές Τμήμα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ τα οποία θ' απονείμει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Αχιλλέα Κυριακίδη, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκο Σέκερη και Γιώργο Φρέντζο.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές, στις οποίες συμμετέχουν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται.

Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, με την ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά. Ενώ η οικογένεια, η φιλία, η μοναξιά, τα γηρατειά, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι) οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε μελλοντικές φουτουριστικές πόλεις αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές.

 Πολλοί είναι και οι καταξιωμένοι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού, όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Λυδία Φωτοπούλου, η Υβόννη Μαλτέζου και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. Ακόμα, η όμορφη Ζωή Χωραφά («Talio»), κόρη του Γιώργου Χωραφά, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδοποιός Πάνος Μουζουράκης («Χωρίς Γάλα»), ενδίδουν στη γοητεία των μικρομηκάδων και ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί τους, πρωταγωνιστώντας σε καινούργιες παραγωγές.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια και θα προβάλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, η ιταλο-αλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill» του Νεριτάν Ζιντζιρία, γνωστού από το πολυβραβευμένο του «Χαμομήλι». Την παραγωγή της υποστήριξαν η γνωστή Ιταλοελληνίδα ηθοποιός, που βραβεύτηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας με βραβείο α΄γυναικείου ρόλου, Βαλέρια Γκολίνο και ο Γκαμπριέλε Ορίκιο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ), ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν από μερικά χρόνια. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και το «Ψωμί» της Αλβανίδας Μπλέρτα Κελμέντι, σε παραγωγή της Τέφτα Μπέικο και του συμπατριώτη της Μπουγιάρ Αλιμάνι, γνωστού και αγαπημένου σκηνοθέτη, με καριέρα στη χώρα μας.

 Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας, θα προβληθούν και animation, όπως το «Baby box», η καινούργια δουλειά της διάσημης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ, αλλά και το γερμανικό «Who will pay the bill?» με θέμα την κρίση, του Γερμανού Ντάνιελ Νόκε που ανοίγει τη διοργάνωση. Οι τρεις ελληνικές ταινίες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα είναι το «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, ο «Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και το «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα. 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δράμας, ξεχωρίζουν το «Short Matters! 2015» με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα με τρία προγράμματα αφιερωμένα στη στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας, σε μια επιλογή σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών που έχουν προβληθεί μέσα στα χρόνια στο φεστιβάλ και βαλκανικές ταινίες από το Altcine, το masterclass του Γιώργου Αρβανίτη στις 16 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της» και φυσικά το νεοσύστατο αλλά επιτυχημένο Drama Pitching Lab, το εργαστήριο για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους.