9 Ιουν 2012

Θάλασσα και ασφάλεια για βρέφη 0-12 μηνών


Παρόλο που πρόκειται για ένα μικροσκοπικό βρέφος 0-12 μηνών και οι γονείς έχουν αρκετή ανησυχία για το πρώτο μπανάκι, η ηλικία αυτή εμφανίζει αρκετά πλεονεκτήματα στην επιχείρηση «μπάνιο στη θάλασσα». Ας δούμε, όμως, τι πρέπει να προσέχουμε.


Μπαμπά, κράτα με καλά!
Το μωρό σε αυτή την ηλικία είναι πολύ εξαρτημένο κινητικά, καθώς δεν ξέρει ούτε να περπατήσει. Αυτό ήδη θέτει τους γονείς σε επιφυλακή, οι οποίοι δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια του μωρού τους, που δεν έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο του. Ο γονιός είναι αυτονόητο ότι θα κρατάει το μωρό συνέχεια στην αγκαλιά του ή στα χέρια του, ενώ είναι πολύ σημαντικό ο ίδιος να πατάει σταθερά και σε σημείο που το νερό δεν υπερβαίνει το επίπεδο του στήθους του. Ποτέ ο γονιός που κρατάει ένα μωρό στη θάλασσα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε βάθος που δεν πατάει σταθερά.

Μπρρρρ, κρυώνω!
Η θερμοκρασία του νερού είναι ακόμη ένα σημείο που θα πρέπει να δοθεί προσοχή. Όταν το νερό είναι πολύ κρύο, ακόμη κι εάν το βρέφος δεν δείχνει να δυσανασχετεί, ο οργανισμός του βρέφους καταπονείται υπερβολικά και υπάρχει ο κίνδυνος υποθερμίας. Γενικά, για τον ίδιο λόγο, μην κρατάτε το μωρό στο νερό για πολλή ώρα. Λίγα λεπτά είναι αρκετά.

Πότε με ταΐσατε;
Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι. Αυτό ισχύει και για τα βρέφη, ακόμη κι αν μας φαίνεται άκακο λίγο γάλα πριν το μπάνιο. Ας μην ξεχνάμε ότι το γάλα είναι το βασικό γεύμα του βρέφους, που απαιτεί χρόνο για την πέψη του. Αφήστε, λοιπόν, να περάσουν περίπου 3  ώρες από το τελευταίο γεύμα του μωρού για να το βάλετε στο νερό.

Πω, πω, ο ήλιος καίει!
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι δυνατός, ιδιαίτερα τις ώρες 12-5μμ και γι΄ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε την παραλία με το μωράκι εκείνες τις ώρες. Άλλωστε, ακόμη και μέσα στο νερό, το κεφάλι του μωρού εξακολουθεί να θερμαίνεται έστω και με καπέλο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μωρά δεν έχουν καλή θερμορύθμιση, υπάρχει ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Γι’ αυτό προτιμήστε τη σκιά, τις ώρες εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν και μην ξεχνάτε να δίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμό ή γάλα, στο μωρό μόλις βγει από τη θάλασσα.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και ότι το μωράκι δεν έχει την αντοχή του ενήλικα στον ήλιο και τη θάλασσα και τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, θα βοηθήσετε το μωράκι σας να απολαύσει το πρώτο του καλοκαίρι στο νερό της θάλασσας χωρίς απρόοπτα!