7 Μαΐ 2015

Οικολογική Κίνηση Δράμας: "Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αναρωτηθούν οι δήμαρχοι τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια;"

Βρισκόμαστε μιαν ανάσα πριν φτάσουμε να αντιμετωπίσουμε και στο νομό μας τους σωρούς των σκουπιδιών που θα βρίσκονται παντού, όπως συμβαίνει στην Τρίπολη ή την Ηλεία, και έχει τεχνηέντως καλλιεργηθεί στους πολίτες η αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να λυθεί, πρόβλημα. Πρόβλημα που, για να 


...αντιμετωπιστεί, πρέπει να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την αύξηση των δημοτικών τελών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τώρα αρχίσαμε να παράγουμε απορρίμματα; Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο που υποχρεώνει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να το αντιμετωπίσει; Γιατί ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι πρέπει να κλείσει η χωματερή, προκειμένου να μην πληρώνουμε ένα τεράστιο ημερήσιο πρόστιμο που αγγίζει ετησίως τις 7.000 ευρώ ανά οικογένεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις δημάρχου στο κοινό δελτίο τύπου;

Όποιος έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με το ζήτημα των απορριμμάτων ήταν εύκολο να προβλέψει τη σημερινή κατάσταση παρακολουθώντας την απίστευτη αδράνεια των εκάστοτε αρμοδίων σ’ αυτό το θέμα. Δεν διαθέταμε μαντικές ικανότητες όταν, εδώ και χρόνια, προειδοποιούσαμε και καταθέταμε μια ρεαλιστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν αρκεί όμως να υπάρχουν προτάσεις, χρειάζονται και ευήκοα ώτα που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, οι δημοτικοί μας άρχοντες δεν διαθέτουν. Ακόμη προχθές, έκλεισαν τη πόρτα και μας άφησαν έξω από τη σύσκεψη στην οποία ο Δήμαρχος θα ενημέρωνε τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων όλων των δήμων του νομού. Δεν μας θέλουν, όχι ως συνεργάτες ή συμβούλους, αλλά ούτε ως «αντιπολίτευση», κι ας κόπτονται δήθεν για κοινωνικό διάλογο και συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στις αποφάσεις.

Όμως, αν και δεν μπορεί κανείς από τους αρμόδιους να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε την πρότασή μας, την καταθέτουμε για μία ακόμη φορά, παρακούοντας τη γνωστή παροιμία «στου κουφού την πόρτα…»

Ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση που προτείνουμε σημαίνει:
Μείωση παραγομένων σκουπιδιών με
  • Διαλογή στην Πηγή
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – συμμετοχή των δημοτών
  • Αποσύνδεση της διαχείρισης από κάθε είδους εργολαβικά συμφέροντα
Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός διαχειριστικού σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης περιλαμβάνει:

1. Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και ανακύκλωση σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.λπ. σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
α. Χαρτί
β. Πλαστικά, μέταλλα, γυαλί
γ. Οργανικά υλικά – ζυμώσιμα (φυτικής ή ζωικής προέλευσης)
δ. Υπόλοιπα

Προϋπόθεση είναι η τοποθέτηση από τους Δήμους των αντίστοιχων κάδων για κάθε υλικό.

Η μείωση του όγκου των σκουπιδιών με τη διαλογή στη πηγή μπορεί να είναι τεράστια αφού το 40-60% των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμο, το 40-60% οργανικό και μόλις το 10% υπόλειμμα μαζί με τα αδρανή υλικά.

2. Δημιουργία εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και επέκταση των υπαρχουσών.
Οι μονάδες αυτές απαιτούν φθηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από ένα Δήμο. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και παράγουν χρήσιμα προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

α. Κέντρα διαλογής και συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί κ.λπ.) που θα οδηγούνται στην ανακύκλωση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται. Σήμερα ο ΚΔΑΥ της Δράμας φαίνεται ότι είναι ανεπαρκής και χρειάζεται επέκταση. Δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα ανακυκλώσιμα. (Δείτε τι έγινε κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.)

β. Μονάδες κομποστοποίησης για το ζυμώσιμο τμήμα των απορριμμάτων και αξιοποίηση του προϊόντος ως εκμεταλλεύσιμης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Αυτό το υλικό μπορεί να διατίθεται στα πάρκα των δήμων. 

γ. Αφαίρεση και επεξεργασία (κοσκίνισμα μπάζων, θρυμματισμός) των αδρανών υλικών και αξιοποίησή τους στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου (π.χ. αποκατάσταση λατομείων).

Επειδή μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως, καλά είναι όλα αυτά, όμως είναι γενικόλογα και απαιτούν πολύ χρόνο που δεν διαθέτουμε πλέον, θα θέλαμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, καταθέτοντας πρόταση – λύση του προβλήματος:

1.      Άμεση αναμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να αυτονομηθεί ο κάθε νομός και η Δράμα να προχωρήσει ανεξάρτητα από την Καβάλα και την Ξάνθη. (Οι άλλοι δύο νομοί της Περιφέρειας έχουν συνεργαστεί και προχώρησαν ήδη σε λύσεις.)

2.      Ο νομός μας διαθέτει ή μπορεί να συμπληρώσει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (αυτοκίνητα, ΚΔΑΥ, ΣΜΑ…) όχι όμως ΧΥΤΥ, τον οποίο μπορεί να χωροθετήσει αυτόνομα, με βάση την πρόταση του Δήμου Νευροκοπίου για «φιλοξενία» τού ΧΥΤΥ εκεί.


3.      Οι ενέργειες αυτές και ειδικά η πρόταση για δημιουργία ΧΥΤΥ στον Δήμο Νευροκοπίου, πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα, ώστε να μην περάσουμε για άλλη μια φορά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

4. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν και ξεκινήσει η επιβολή προστίμων, προτείνουμε, ως εντελώς προσωρινή λύση, και μάλιστα με μειωμένο κόστος, τη μεταφορά των απορριμμάτων στις Σέρρες (ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου) ή την Ξάνθη ή ακόμη, σε έσχατη περίπτωση, στην Αλεξανδρούπολη με τρένο.

Με τη ρεαλιστική και εφικτή αυτή λύση που προτείνουμε, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε δύο στόχους συγχρόνως: Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα διά παντός και μειώνουμε σημαντικά το κόστος διαχείρισης.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως την περιγράψαμε παραπάνω, είναι η μόνη πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, είναι φτηνή και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της είναι χρήσιμα και αποφέρουν έσοδα για το Δήμο.

Η αύξηση των εσόδων του Δήμου που θα προέλθει από την διάθεση των προϊόντων της εναλλακτικής διαχείρισης, θα επιτρέψουν τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες. Η εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης έχει μόνο οφέλη για το κοινωνικό σύνολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. Γι’ αυτό καλούμε τους Δημότες των Δήμων του ν. Δράμας να το στηρίξουν και ν’ απαιτήσουν την υλοποίησή του. Για να μην πληρώσουν οι δημότες ακόμη μία φορά για ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι.

Για την Οικολογική Κίνηση Δράμας        
   ο Πρόεδρος
                                                                 
Ανδρέας  Χ Μπακιρτζής