26 Μαΐ 2015

Ένας χρόνος μετά …Δικαιωμένοι ή εξαπατημένοι οι Δραμινοί από την επιλογή τους;

Του Παύλου Ζαχαριάδη
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Δράμας

Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που είχε ως αποτέλεσμα, έστω και οριακά, την αλλαγή στη Διοίκηση του Δήμου Δράμας, με την παράταξή μας, την «πόλη+ζωή», να επιλέγεται από τους συμπολίτες μας, ως μείζων αντιπολίτευση και την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ως Δημοτική Αρχή. 


Αναμφισβήτητα ήταν ένα αποτέλεσμα που μας πλήγωσε, αλλά η εντολή του Δραμινού λαού ήταν σαφής και απόλυτα σεβαστή. Μετά τις εκλογές διάφοροι καλοθελητές ήθελαν την «πόλη+ζωή» να διαλύεται την επόμενη ημέρα. Σε αυτό συνετέλεσε και η απόφαση του πρώην Δήμαρχου, ιδρυτή και επικεφαλής της παράταξής μας, Κυριάκου Χαρακίδη να κλείσει τον αυτοδιοικητικό του κύκλο. Παρά όμως τις προβλέψεις, αν όχι και επιθυμίες ορισμένων, η «πόλη+ζωή» είναι εδώ με τη δημοτική ομάδα και το σωματείο της, ανανεωμένη και πιο έμπειρη, σεβόμενη τους 12.500 συμπολίτες μας που με την ψήφο τους μας έδειξαν την αγάπη τους.
  
Σε αυτό το νέο μονοπάτι συνεχίζουμε, κοιτώντας το αύριο, μελετώντας και εκτιμώντας το χθες, με μοναδικό μας γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των συνδημοτών μας και του Δήμου μας. Ενωμένοι και πιο ώριμοι είμαστε παρόντες και θα είμαστε για τα επόμενα τέσσαρα χρόνια με την ίδια ένταση, ακριβώς γιατί δεν μας ένωνε η εξουσία, αλλά η αγάπη μας για τον τόπο, για να ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και να αποτελέσουμε τον καταλύτη για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Μέσα από το ρόλο που μας ανέθεσε η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποδεικνύουμε με τη γόνιμη και δημιουργική μας παρουσία, ότι στόχος μας δεν είναι να ασκήσουμε αντιπολιτευτική τακτική με στόχο να πριονίσουμε την καρέκλα του Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου και της Δημοτικής του Αρχής, γιατί έτσι θα πλήξουμε και τα συμφέροντα του Δήμου Δράμας. Όσον κι αν μοιάζει με σχήμα λόγου, επιθυμία μας είναι να επιτύχει στο έργο της η Δημοτική Αρχή, γιατί μόνο έτσι θα πάει ο Δήμος Δράμας μπροστά. Προσωπικά προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ ότι βοήθησα κάθε φορά που ζητήθηκε η συνδρομή μου από το Δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο αιρετό ή υπηρεσιακό παράγοντα.
  
Έχοντας, λοιπόν, ξεκαθαρίσει ότι το καλό της Δράμας είναι πάνω από κάθε μερική, εν μέσω της τρέχουσας θητείας, ή ολική, στις εκλογές του 2019, δικαίωση, συμβάλλουμε με τη στάση μας, την κριτική μας και κυρίως με τις προτάσεις μας για την επίλυση των μεγάλων ή μικρών προβλημάτων του Δήμου μας. Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, δείξαμε τη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όταν αυτό μας ζητήθηκε από τον Δήμαρχο. Επιπλέον, λειτουργώντας με υπεύθυνο τρόπο συμβάλλαμε, εκεί που ο νομοθέτης απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, να υπάρξει διέξοδος, όπως στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ή πρόσφατα στην επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων. Οικοδομούμε κλίμα συναίνεσης, ακόμη κι όταν η Δημοτική Αρχή δείχνει πως δεν είναι διατιθέμενη να εργαστεί για αυτό, κοιτώντας εμφατικά πίσω και αναμοχλεύοντας ότι μας διχάζει.
  
Στην προσπάθεια για υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση είναι εξόχως θετικό ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Αφήνοντας πίσω τα πάθη των εκλογών, προκαλέσαμε πολλές συναντήσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος και φαίνεται ότι όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, γεγονός που αποτελεί ευτύχημα για το Δήμο μας και όλους τους συμπολίτες μας.
  
Ενώ λοιπόν η Δημοτική Αρχή έχει να αντιμετωπίσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που δεν λαϊκίζει, αλλά συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, η ίδια φαίνεται ότι ψάχνει ακόμη τα πατήματά της. Θα ήταν άδικο για τη Δημοτική Αρχή, αλλά θα υποτιμούσαμε με αυτό τον τρόπο και τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας, να προσφεύγαμε στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» ή σε όσα βαρύγδουπα αναφέρθηκαν από το νυν Δήμαρχο, κατά την προεκλογική περίοδο. Χρόνος υπάρχει και ευελπιστούμε ότι η νυν Δημοτική Αρχή θα κριθεί στις εκλογές του 2019, με βάση τα όσα έκανε για τη Δράμα και όχι με βάση τα όσα δεν έκανε.
  
Όμως, τα πρώτα δείγματα μας προβληματίζουν. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή φαίνονται να μην μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο με βάση τις μεγαλόπνοες προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά ούτε καν στη στοιχειώδη λογική της διαχείρισης. Αδυνατούν όχι μόνο να ενώσουν τους Δραμινούς, αλλά ούτε καν να διατηρήσουν τη συνοχή των μελών της παράταξης τους. Κι αν κάποιες αστοχίες μπορούν να αποδοθούν στην απειρία (π.χ. έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, προβληματικές ποσοστώσεις του άλλου φύλλου σε Δ.Σ. οργανισμών του Δήμου, ανάκληση απόφασης μέσα σε μια μέρα, μετά και από δική αντίδρασή μας, για την ανάθεση καθηκόντων Γενικού Γραμματέα σε υπηρεσιακό παράγοντα), υπάρχουν ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν επιεικώς με προχειρότητα και ανευθυνότητα. Το γαϊτανάκι παραιτήσεων για προσωπικούς λόγους από θέσεις ευθύνης (Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι) στελεχών της Δημοτικής Αρχής, η καταγγελία από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ για λειτουργία εξωθεσμικών (χωρίς να τους κατονομάσει, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης) στην Ονειρούπολη, η καταγραφή περιστατικού μαύρης εργασίας στην ίδια Δημοτική Επιχείρηση, η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της πρότασης για εξαγορά της Καπναποθήκης Μιχαηλίδη, οι χειρισμοί στην μακροχρόνια εκμίσθωση έκτασης στο Μαυρόβατο που θέτουν εν αμιφβόλω την υλοποίηση μιας επένδυσης που θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, ότι αυτή η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν μπορεί να χειριστεί αξιόπιστα σημαντικές υποθέσεις του Δήμου, αλλά δυστυχώς, ευελπιστούμε λόγω άγνοιας και ανικανότητας, μπορεί να πλήξει το κύρος του Δήμου.
  
Όσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις, όταν ο νυν Δήμαρχος και οι άνθρωποι του έταζαν τα πάντα στους πάντες, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μόλις στον πρώτο χρόνο Διοίκησης, ενώ θα περίμενε κανείς έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπως εξαγγελλόταν, να έχουμε το ίδιο ποσό με την προηγούμενη χρονιά στον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά και επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας με την αύξηση του χρηματικού ορίου για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο; Να μην πούμε βέβαια και για τις υποσχέσεις περί βελτίωσης της καθημερινότητας, της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, το θέμα της ανεργίας, την προβληματική λειτουργία του Νοσοκομείου και άλλα όσα άσχετα και ασύνδετα έταζε.
  
Βέβαια, πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής, υπάρχουν και θέματα που οι σημερινοί Διοικούντες του Δήμου συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική μας, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος και στελέχη της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» ως αντιπολίτευση, στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, καταψήφιζε, προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους. Παρά λοιπόν τα πυρά που δεχόμασταν ως Δημοτική Αρχή, ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η κατανομή πιστώσεων σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, η πάγια προκαταβολή με τον ίδιο τρόπο και η επιβολή τελών και δικαιωμάτων όπως ακριβώς τα  καθιέρωσε η παράταξη «πόλη+ζωή». Εκτός αυτών των παραδειγμάτων σε καίρια ζητήματα λειτουργίας του Δήμου έρχεται και το πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών στους θερινούς μήνες, που πρωτοεφαρμόστηκε από την «πόλη+ζωή», αν και πολεμήθηκε από στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά έχει ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση της πλειοψηφίας, να συνεχιστεί. Ευτυχώς βέβαια εκτός από ένα εύρωστο και στρωμένο Δήμο, παρέλαβε και μια σειρά από μεγάλα έργα σε εξέλιξη, που σύντομα η ίδια θα εγκαινιάσει.
  
Στο ερώτημα, λοιπόν, αν ως Δραμινοί πολίτες νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή που κάναμε, την απάντηση οφείλει να την δώσει ο καθένας από εμάς προσωπικά. Πάντως όλο και συχνότερα γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων από ολοένα και περισσότερους συνδημότες μας, που αναπολούν τα χρόνια άσκησης Διοίκησης της παράταξης «πόλη+ζωή». Επειδή ο χρόνος όμως δεν γυρίζει πίσω και μετά την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, σας καλώ όλους να συμβάλλουμε στην επιτυχία του έργου αυτής της δημοτικής αρχής. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση εκτός τον πρώτο χρόνο και τα επόμενα τέσσερα να είναι χαμένα χρόνια για το Δήμο μας.
  
Όταν από την άλλη θα έρθει η ώρα … τότε θα επιβεβαιώσουμε αυτό που είναι κοινός τόπος στην πόλη μας: 

                                            Μαζί μπορούμε καλύτερα!



2 ΣΧΟΛΙΑ:

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα ξαναέρθει αυτή η ώρα πάλι στην αντιπολίτευση θα είστε....!!!!

=====================================================================
rodolfo chikilicuatre.

Ένας από τους πολλούς της σιωπηλής πλειοψηφίας.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ειμαστε ο πιο περιεγος λαος.. Μια δημοτικη αρχη με 3,5 χρονια θητεια , 80 εκαττομυρια δημοπρατημενα εργα στην θητεια τους, 100 τοις 100 χρηματοδοτουμενα απο το ΕΣΠΑ. Και τελικα επιλεξαμε ποιους??? Δεν ειναι τυχαιο εδω που βρισκομαστε σαν χωρα.