19 Ιαν 2015

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου η κοπή βασιλόπιτας της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» - Ομιλία κ. Μαμσάκου

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και τίμησαν την κοπή της Βασιλόπιτας της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης και Δημοτικής Αρχής «Ενώνουμε τη Δράμα». Για ακόμη μία φορά το Δημοτικό Ωδείο Δράμας ήταν κατάμεστο από εκατοντάδες δημότες φίλους της παράταξης και του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.


Τα μηνύματα που μετέφερε ο κόσμος ήταν ενθαρρυντικά για τον Δήμαρχο Δράμας και την Δημοτική Αρχή, μίας και φάνηκε πως συνεχίζουν να στηρίζουν και να ελπίζουν στο όραμα και τα έργα της νέα Δημοτική Αρχή που θα αλλάξουν την πορεία της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε τους πολίτες για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, και δήλωσε βέβαιος πως η Δημοτική Αρχή θα εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών όπως υποσχέθηκε προεκλογικά.




Ομιλία κ. Μαμσάκου

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί μου συμπολίτες, 

Σας ευχαριστώ πολύ, για την παρουσία σας εδώ σήμερα, σε αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην κοπή της πίτας της παράταξής μας. Της παράταξης που στην πράξη και όχι στα λόγια Ενώνει τη Δράμα και τους Δραμινούς, και το δυναμικό σας παρόν σήμερα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη. Θέλω να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, σε κάθε έναν σας προσωπικά, αλλά και στις οικογένειες σας, καθώς και σε όλους τους συμπολίτες μας, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. 

Εύχομαι ολόψυχα αυτή η χρονιά να φέρει στον τόπο μας, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα ομοψυχία, δύναμη και κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών. 

Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε ως νέα δημοτική αρχή να δώσουμε όραμα και πνοή στον τόπο μας, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας και να την κάνουμε καλύτερο τόπο για να ζούμε. Να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους νέους ανθρώπους, στα παιδιά μας, για να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στην πόλη που μεγάλωσαν, να γίνουμε όλοι μια γροθιά και να δουλέψουμε διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους Δραμινούς πολίτες. 

Ξεκινήσαμε δυναμικά και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στην υλοποίηση στόχων που για χρόνια αποτελούν για την πόλη μας ζωογόνες δράσεις, που ενισχύουν τόσο το προφίλ της στον χάρτη των δρώμενων της χώρας, αλλά και την οικονομία της μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της δίνουν. 

Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας σε καιρούς δύσκολους, με την οικονομική κρίση να παρασύρει στο διάβα της πολλές φορές τα γερά θεμέλια της κοινωνίας, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το αύριο και δυστυχώς πολλές φορές απαξίωση των θεσμών, οι εκπρόσωποι των οποίων θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να θωρακίσουν την χώρα με δύναμη, δουλειά και αδιάκοπη προσπάθεια. 

Υπάρχουν συγκυρίες δύσκολες και πολλά μεγάλα εμπόδια. 

Η παράταξη μας όμως ανέλαβε τα ηνία του τόπου μας έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και γνωρίζοντας ότι τα εμπόδια αυτά δεν θα αποτελούν άλλοθι για έμενα και τους συνεργάτες μου να μην δουλέψουμε σκληρά, αλλά κίνητρο για να πάμε τον τόπο όχι ένα αλλά πολλά βήματα παρακάτω, κάνοντας τον ενεργό συμμέτοχο των εξελίξεων και όχι μίζερο ακόλουθο των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών διαδικασιών που όλοι καθημερινά παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην χώρα μας. Δεσμευτήκαμε ως παράταξη και δεσμευόμαστε ως νέα δημοτική αρχή να κάνουμε τις υποσχέσεις μας υλοποιήσιμους στόχους έχοντας σύμμαχο μας και συνεργάτη τον Δραμινό πολίτη, γιατί η νέα δημοτική αρχή, και εγώ προσωπικά ως δήμαρχος, δεν κλείνει την πόρτα στους συμπολίτες μας ούτε τα μάτια της στα προβλήματα της πόλης μας. 

Η νέα χρονιά μας βρίσκει ενωμένους και έτοιμους για δουλειά. Αυτή η δέσμευση θα είναι οδηγός της καθημερινής μας προσπάθειας καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας.

Σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε μιαν ανάσα ελπίδας στους Δραμινούς και να τους υπενθυμίσουμε ότι η πόλη μας δεν είναι για να στριμώχνεται στη γωνιά του νέου, ελπιδοφόρου οικονομικά και κοινωνικά, σκηνικού που οραματιζόμαστε για την χώρα όλοι οι Έλληνες, αλλά μπορεί και θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο με την προσπάθεια και την βοήθεια όλων μας. Η σημερινή γιορτή δίνει στον καθένα μας την ευκαιρία για ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Είναι μια κορυφαία διαδικασία, είναι η ουσία της δουλειάς μας και η καρδιά του δημοκρατικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζει την υποχρέωση που έχει η τοπική εξουσία να ενημερώνει με διαφάνεια τον πολίτη, να αποδέχεται το δημόσιο έλεγχο για τα πεπραγμένα της, και οι δημότες, να γίνονται γνώστες των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Αρχής.

Ο δικός μας απολογισμός βέβαια, θα είναι σύντομος δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος που έχουμε το τιμόνι του δήμου στα χέρια μας. Ξεκινήσαμε πριν περίπου τέσσερις μήνες και αμέσως κληθήκαμε να αναλάβουμε την διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το όνομα της πόλης μας. Με συνέπεια, συστηματική, συλλογική δουλειά και έχοντας ως στόχο το καλύτερο για την πόλη μας καταφέραμε να διοργανώσουμε με απόλυτη επιτυχία το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τη συμμετοχή 205 ταινιών μικρομηκάδων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και την παρουσία των περισσότερων από αυτών στη Δράμα. Αμέσως μετά, και σε ένα πραγματικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα, υλοποιήσαμε την 11η «Ονειρούπολη», με απόλυτη επιτυχία. Πάνω από 550.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τη Δράμα κάνοντας ακόμη μια φορά την πόλη μας την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της χώρας μας. Δεν είναι όμως μόνον αυτά:

Στον τομέα της ύδρευσης μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από τη ΔΕΥΑΔ:
 Αντικατάσταση – Επέκταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Δράμας Ζώνη 1 (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 7.487.414,00 Ευρώ

 Έργα αποχέτευσης – σύνδεση τοπικών διαμερισμάτων στο βιολογικό καθαρισμό Δήμου Δράμας (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 3.120.00,00 Ευρώ

 Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων και συναφή έργα (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 492.000,00 Ευρώ

 Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών του δικτύου ύδρευσης πόλεως Δράμας (ΕΠΠΕΡΑΑ) προϋπολογισμού 2.130.390,75 Ευρώ.

Έχουμε επίσης υποβάλει και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου:

 Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Χωριστής (ΕΠΠΕΡΑΑ) προϋπολογισμού 2.039.813,99 Ευρώ Ενώ είναι προς υποβολή για χρηματοδότηση τα έργα:

 Αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δράμας (ΕΠΠΕΡΑΑ) προϋπολογισμού 10.800.000,00 Ευρώ

 Κατασκευή σύνδεσης παροχών με το δίκτυο διανομής ύδρευσης Δράμας – ζώνης 1 προϋπολογισμού 2.850.000,00 Ευρώ

 Επέκταση αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Δράμας - ζώνη 3 προϋπολογισμού 4.612.500,00 Ευρώ

 Επέκταση αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Δράμας - ζώνη 2 προϋπολογισμού 4.000.000,00 Ευρώ συνολικού ύψους 22.262.500,00 Ευρώ.

Παράλληλα η ΔΕΥΑΔ έχει κάνει καίριες επεμβάσεις μέσα στην πόλη της Δράμας με τη δημιουργία φρεατίων όμβριων υδάτων και αντικαταστάσεις αμιαντοσωλήνων στις Τοπικές Κοινότητες Μυλοποτάμου, Ξηροποτάμου, Μαυροβάτου και Καλού Αγρού.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ολοκληρώσαμε τις παρακάτω δράσεις:

 Δημιουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων

 Άμεση συνεργασία με τη ΔΕΗ για την αντιμετώπιση προβλημάτων ηλεκτροδότησης των ευπαθών ομάδων του Δήμου

 Υλοποίηση του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  Χορήγηση επιταγών και διατακτικών για την παροχή κρέατος και τροφίμων των ευπαθών ομάδων του Δήμου την περίοδο των εορτών

 Αναδιοργάνωση της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου με σκοπό την πιο ισότιμη διανομή των προϊόντων στους δικαιούχους του

 Συνεχείς επαφές με συλλόγους και φορείς του δήμου Δράμας και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους

 Καθορισμός της νέας Χάρτας Σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής του δήμου Δράμας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η υλοποίηση του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» συνολικού προϋπολογισμού ύψους 330.555.921,00 ΕΥΡΩ για τη χρονική περίοδο 2014-2020.

Με το πρόγραμμα αυτό θα διανέμουμε, στοχευμένα, υλική βοήθεια (όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη). Θα παρέχουμε επίσης συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης (όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιών, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών, κοινωνικά φροντιστήρια, υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά, εκδρομές, παροχή χώρων για παιχνίδι και πολλά άλλα).

Στον τομέα της εκπαίδευσης, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014-2015, την 1η Σεπτεμβρίου που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Δράμας, φροντίσαμε και καλύψαμε όλες τις ανάγκες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας για να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργία.

Επιπλέον για να διευκολύνουμε το έργο των Διευθυντών των σχολείων μας αναλάβαμε από την 1η του χρόνου και την αγορά και την προμήθεια των υλικών καθαριότητας.

Παρά το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις της πολιτείας μειώνονται εν τούτοις αντιμετωπίσαμε όλες τις έκτακτες ανάγκες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του τετραμήνου χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων.

Στον τομέα της καθαριότητας:

 Καθαρίσαμε την πόλη και τις γειτονιές

 Συνεργαζόμαστε στην καθαριότητα και το πράσινο με τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες

 Δώσαμε χρώμα στα παρκάκια μας

 Λειτουργούμε με τον καλύτερο τρόπο την ανακύκλωση

 Είμαστε έτοιμοι να μοιράσουμε τους κάδους κομποστοποίησης

 Δημοπρατούμε το κλείσιμο του ΧΑΔΑ με 3.300.000,00 ΕΥΡΩ

Εκτός από τα παραπάνω, μέσα στο 2015, προχωρούμε στην υλοποίηση έργων κομβικής σημασίας για το Δήμο μας:

 Χρηματοδοτούμε με 200.000,00 ευρώ τον ηλεκτροφωτισμό του περιφερειακού δρόμου στον Κορύλοβο

 Ξηλώσαμε όλες τις παιδικές χαρές, που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφάλειας, κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2012 και δρομολογούμε μέσα στο 2015 την αντικατάστασή τους, διαθέτοντας το ποσό των 500.000,00 ευρώ για τον σκοπό αυτό

 Στην οδοποιία, διαθέτουμε 300.000,00 ευρώ και συνεχίζουμε τις διανοίξεις δρόμων (όπως αυτή που πρόσφατα κάναμε στην οδό Βοραζάνη, δίπλα στην Πετρελαική) που και αυτές, παρόλο που έγιναν οι απαλλοτριώσεις, καθυστερούσαν ανεξήγητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Σας αναφέρω ενδεικτικά την διάνοιξη της οδού Βάρναλη πίσω από το Μουσείο, της οδού Καζαντζάκη στα δικαστήρια, της οδού Άργους στην αρχή της 19ης Μαΐου στη γέφυρα Αντιγόνου.

Είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που θα δώσουν λύσεις και μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, αισθάνομαι για όλα που μέχρι στιγμής πετύχαμε, και όσα σχεδιάζουμε, μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, όμως πρέπει να έχουμε και απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και των καθηκόντων που έχουμε αναλάβει. Έχουμε σκοπό να υπηρετήσουμε την διαφάνεια σε όλους τους τομείς, αλλά και το συλλογικό συμφέρον του τόπου μας.

Ήδη βρίσκεται στις εισαγγελικές αρχές ολόκληρος φάκελος για κακοδιαχείριση στο Μουσικό Οργανισμό, ώστε να αποδοθούν ευθύνες παντός υπευθύνου.

Και θα συνεχίσουμε, άπλετο φως παντού, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Για μας, ο Δραμινός και οι ανάγκες του, ήταν και είναι πρώτη προτεραιότητα.

Σήμερα, ο ενθουσιασμός μας και η διάθεση για προσφορά είναι μεγάλη, γιατί αισθανόμαστε τη στήριξή σας.

Όταν οι κάτοικοι της Δράμας συντάσσονται στις προσπάθειές μας, τότε ο τόπος μας θα προχωράει μπροστά.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε, και θα πετύχουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Όλοι εμείς μαζί σας σήμερα καλωσορίζουμε την καινούργια αυτή χρονιά.

Με ελπίδα και αισιοδοξία, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, με προσήλωση και πίστη στο καλύτερο, με υψηλούς πάντα στόχους και νέα δύναμη για δράση, ώστε να παρέχουμε επαρκείς υπηρεσίες, στους δημότες, με θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του.

Είμαστε αισιόδοξοι για τον τόπο μας, αλλά πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, και τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, παραγωγικά, χωρίς στείρα αντιπαράθεση, παραμερίζοντας τις προσωπικές αντιδικίες, για μια Δράμα ενωμένη, πιο ανταγωνιστική, πιο ισχυρή.

Αγωνιζόμαστε για μια δημοτική πολιτική που υπηρετεί με συνέπεια το κοινό καλό, που σέβεται τις αντίθετες ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις και λειτουργεί ενωτικά, που παρακολουθεί τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων των κοινωνικών ομάδων και συμμετέχει στις προσπάθειες εξεύρεσης αλλά και διεκδίκησης λύσεων.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν και το νέο χρόνο, για την οικονομική ανάκαμψη και την πρόοδο του τόπου μας, καθώς και για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε ως Δήμος.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Δράμας είναι οι πολίτες της. Ο πολιτισμός της σημερινής Δράμας είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας των κατοίκων της. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε και τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας.

Φίλοι και φίλες,

Έχουμε όραμα για τον τόπο μας και μεράκι να κάνουμε το όραμα αυτό πραγματικότητα για την πόλη μας. Ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια κρατώντας όλα τα θετικά έργα που μας δόθηκαν ως παρακαταθήκη.

 Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε νέες υποδομές για να αναδείξουμε την ομορφιά και τον πλούτο της πόλης μας χωρίς να αιθεροβατούμε και να υποσχόμαστε ανέφικτους στόχους προς τέρψιν των πολιτών. Μικρά, σταθερά βήματα, πολύ δουλειά και ανανέωση των στόχων βάσει των πραγματικών αναγκών που έχουν οι Δραμινοί.

Τα μεγάλα λόγια δυστυχώς η ιστορία απέδειξε ότι συνοδεύονται από μικρά έργα και η δική μας παράταξη δεν σκοπεύει να το επιβεβαιώσει.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια θέλουμε τη συμμετοχή όλων, οι καιροί δεν χωράνε μικροπολιτικά συμφέροντα και πολιτικές αντιπαλότητες.

Μόνο με συνεργασία μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά. Τακτικές κομματικών διαφωνιών που προκάλεσαν ρωγμές στα θεμέλια της κοινωνίας η ίδια η ιστορία παγκοσμίως τις πετάει στις μαύρες σελίδες της.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε πνεύμα ομόνοιας και αλληλέγγυοι ας δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό παράγοντας έργο που θα μείνει στην επόμενη γενιά, αυτή που όλοι έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε, αυτή που πρέπει να πάρει αύριο τη σκυτάλη από εμάς και να μεγαλουργήσει.

Ας δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον και βάσεις γερές για να ορθοποδήσουν.


Εύχομαι σε όλους για τη νέα χρονιά υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα και ευτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. 

Σας ευχαριστώ