15 Δεκ 2014

Δράσεις του ΚΔΒΜ Δήμου Δράμας στην Ονειρούπολη

Τα στελέχη του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Δήμου Δράμας, οι εθελοντές εκπαιδευόμενοι και οι εθελοντές εκπαιδευτές σας περιμένουμε στο σπιτάκι του ΚΔΒΜ Δράμας στην Ονειρούπολη από τις 15 έως τις 21 Δεκεμβρίου! Ελάτε να σας 


ενημερώσουμε για τα προγράμματά μας και να διασκεδάσουμε μαζί με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στις χριστουγεννιάτικες γειτονιές του κόσμου. Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας!

Η ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Δράμας συμμετέχει στα δρώμενα της Ονειρούπολης 2014, εφαρμόζοντας αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας για την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και αγαθών σε όφελος του συνόλου των ανθρώπων. Μέσα από διαχρονικές αξίες, αναπτύσσει τη δράση «Ελάτε να ανταλλαξουμε χαρά» με στόχο την ανταλλαγή παιχνιδιών και βιβλίων. Απώτερος σκοπός είναι η ψυχαγωγία μέσω της κοινωνικής οικονομίας, η αξιοποίηση των πόρων, η χρησιμότητα, η χρηστικότητα, η αλληλεγγύη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανάδειξη του ενεργού πολίτη.

Η ιδέα της ανταλλαγής των αγαθών έχει πολιτισμικό χαρακτήρα και είναι διαχρονική, καταρρίπτοντας νοοτροπίες και προκαταλήψεις για την ανταλλαγή αγαθών τύπου «δεν θέλω πράγματα από δεύτερο ή τρίτο χέρι». Είναι οικονομία αφού κάθε αγαθό είναι και πόρος ενώ χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος θα αποκτηθούν νέα αγαθά.


Είναι αλληλεγγύη γιατί δίνει δύναμη στους ανθρώπους. Κυρίως είναι αγάπη για όσα έχουμε ζήσει μ’ αυτά και ενώ δεν θέλουμε ούτε να τα παραγκωνίσουμε, ούτε να τα πετάξουμε ανταλλάσοντας συνεχίζουμε να δίνουμε και να παίρνουμε ζωή και χαρά μέσα από αυτά. Σε αυτό το πνεύμα γεννήθηκε η ιδέα του «Πάρε.. Δώσε..», της ανταλλαγής των παιχνιδιών και των βιβλίων. Αρωγούς στην προσπάθεια αυτή θα θέλαμε όλους με σκοπό να αναδείξουν την έννοια, την φιλοσοφία, τους σκοπούς, τα χαρακτηριστικά, τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας στην κοινωνική συνοχή, απασχόληση, τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, προσεγγίζοντας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα.