25 Νοε 2014

Τοπικό Συμβούλιο Νέων: συμμετοχή ή ακόμη ένας «στρατός»;

Ως Project Δράμα 2020, έχουμε ζητήσει, από το πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρχει ενημέρωση σε όλες τις παρατάξεις και αν είναι δυνατό, οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται για σημαντικά θέματα να είναι ομόφωνες.


Η σύσταση Διαπαραταξιακών Επιτροπών λοιπόν, ως τακτική της δημοτικής αρχής, μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους. Εκεί που διαφωνούμε είναι όταν η σύσταση Διαπαραταξιακών Επιτροπών, τελικά, δεν αποδίδει καρπούς συνεννόησης, που όμως είναι και ο κατεξοχήν λόγος ύπαρξής τους.

Στο θέμα των συμπληρωματικών εκλογών για την ανάδειξη έξι (6) θέσεων εκ του εννιαμελούς Δ.Σ. του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) δήμου Δράμας λοιπόν έγινε ακριβώς αυτό που φοβόμασταν. Η δημοτική αρχή έκανε πρόταση στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή για άμεση εκλογή των έξι θέσεων, στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία απορρίφθηκε από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης (η μείζονα αντιπολίτευση δε συμμετείχε στην συγκεκριμένη Διαπαραταξιακή με εκπρόσωπό της), διαφωνώντας με το επείγον του θέματος.

Θυμίζουμε ορισμένα πράγματα για τη λειτουργία των ΤΟ.ΣΥ.Ν., που ουσιαστικά στοιχειοθετούν και τη διαφωνία του Project Δράμα 2020:

• Η λειτουργία των ΤΟ.ΣΥ.Ν. διέπεται από τους νόμους 3443/06 και την τροποποίησή του με τον 3577/07 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται ο τρόπος εκλογής των μελών του ΔΣ.

• Εκλογές έπρεπε να γίνονται στην αρχή και τη μέση της δημοτικής περιόδου, αλλά από το 2008, που έγιναν οι πρώτες εκλογές, δεν προκηρύχτηκαν ξανά από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και υπεύθυνο υπουργείο για το θεσμό.

• Το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δράμας είναι από τα πιο ενεργά ΤΟ.ΣΥ.Ν. της Ελλάδος, κυρίως λόγω Dramaica Youth Festival, αλλά και επειδή στην ουσία είναι η συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΔΗ.ΣΥ.Ν.) Δράμας, που ήταν άτυπο όργανο, το οποίο όμως λειτούργησε στο δήμο μας και ήταν αυτό άλλωστε που ξεκίνησε την πετυχημένη διοργάνωση του Dramaica.

•Από τον Απρίλιο, όταν παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΟ.ΣΥ.Ν. και τωρινός δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική αρχή, Γιώργος Ψαρράς, το ΔΣ του ΤΟ.ΣΥ.Ν. δε συνεδρίασε για άλλο θέμα, παρά μόνο για τη διεξαγωγή του Dramaica Youth Festival.

•Από τότε που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πως ο δήμος Δράμας θα επιδοτεί ετησίως το ΤΟ.ΣΥ.Ν. με 25000€ κάθε χρόνο, καμία χρονιά δεν ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα για οποιαδήποτε άλλη δράση πέραν του Dramaica Youth Festival, το οποίο μάλιστα γίνεται υπό την αιγίδα της ΔΕΚΠΟΤΑ, αφού το ΤΟ.ΣΥ.Ν. δεν μπορεί να διαχειριστεί απευθείας τα λεφτά, τα οποία εγγράφονται για χρήση του, γιατί δεν έχει ΑΦΜ.

•Ο θεσμός των ΤΟ.ΣΥ.Ν. έχει ατονήσει σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως λόγω της αντιμετώπισης που είχε ο θεσμός από τις κεντρικές κυβερνήσεις. Ουσιαστικά, κανείς δε γνωρίζει αν η σημερινή ή μια μελλοντική κυβέρνηση αποφασίσει να αναμορφώσει τα ΤΟ.ΣΥ.Ν., πάντως η μη προκήρυξη εκλογών εδώ και 3 χρόνια, δείχνει πως δεν είναι στις προτεραιότητές του.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, αντιπροτείναμε οι εκλογές να γίνουν τη νέα χρονιά, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χρόνος για όσους επιθυμούν να εγγραφούν μέλη του ΤΟ.ΣΥ.Ν., ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και μια καμπάνια από πλευράς δήμου Δράμας για να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι στο ανανεωμένο συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή απέρριψε τις προτάσεις μας και σαν «υπαναχώρηση» όρισε, από μόνη της, τις εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας αυτήν την απόφαση κατά πλειοψηφία.

Εφόσον η δημοτική αρχή έχει προαποφασίσει για ορισμένα θέματα, είναι τραγέλαφος, αλλά και προσβολή στην έννοια της συνεννόησης να δημιουργούνται για τους τύπους Διαπαραταξιακές Επιτροπές.

Εμείς, ως Project Δράμα 2020, έχοντας μέλη, που έχουν υπηρετήσει το ΤΟ.ΣΥ.Ν. και παλαιότερα το ΔΗ.ΣΥ.Ν. δήμου Δράμας, θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό το θεσμό. Η σημασία του όμως και η δυναμική του μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν διευκολύνεται η συμμετοχή των νέων δημοτών. Διαδικασίες που ουσιαστικά αποκλείουν τη συμμετοχή των πολλών και εξυπηρετούν τη δημιουργία «στρατών», απαξιώνουν περαιτέρω το θεσμό.

Διαφωνούμε με την απόφαση της δημοτική αρχής για βιαστικές διαδικασίες με πρόφαση την καλύτερη λειτουργία του ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Καλούμε τους νέους δημότες να συμμετέχουν μαζικά, αποτρέποντας τα σχέδια της δημοτικής αρχής για ελεγχόμενο ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Ευχόμαστε, όσοι εκλεγούν, να αποδείξουν, με τη στάση τους, την ανεξαρτησία τους.


facebook:       www.facebook.com/project.drama2020
web:               http://projectdrama2020.blogspot.gr/ 
e-mail:            project.drama2020@gmail.com


Ομάδα Τύπου Project Δράμα 2020