11 Σεπ 2013

Δράμα: Άνοιξε…το σινεμά!

Το φθινόπωρο του 1978, μια παρέα κινηματογραφόφιλων, που αποτελούσαν την κινηματογραφική λέσχη Δράμας, ξεκίνησε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Το φεστιβάλ ταξίδεψε στα χρόνια, αγαπήθηκε από τους κινηματογραφιστές, στηρίχθηκε από τους Δραμινούς και έφτασε να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως στις τάξεις των σινεφίλ, αφού εν τω μεταξύ έγινε και διεθνές.


Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους αποτελεί για την Δράμα το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός. Τα τελευταία χρόνια όμως δείχνει να έχει χάσει ένα από τα σημαντικότερα συστατικά επιτυχίας του. Την συμμετοχή των Δραμινών. Μαζί με τη δεδομένη οικονομική κρίση, που έχει πλήξει και τον κινηματογράφο, αλλά και με τα προβλήματα που παρουσιάζει σε υλικοτεχνική υποδομή και χώρους το φεστιβάλ, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που τείνουν να μικρύνουν ένα γεγονός, που κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να αποτελεί μια συνεχή γιορτή για την πόλη με μόνιμους συμπαραστάτες τους Δραμινούς.

Από την άλλη, μια πόλη σαν τη Δράμα, που εκ των πραγμάτων είναι μια κινηματογραφούπολη, έχει μείνει με έναν κινηματογράφο, τα Ολύμπια, και ένα θερινό σινεμά, τον Αλέξανδρο, ο οποίος τα τελευταία δύο καλοκαίρια δεν λειτούργησε και ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί πλήρως από το δήμο Δράμας, στον οποίο και ανήκει.

Όλα τα παραπάνω μας ώθησαν να αναλάβουμε την πρωτοβουλία αφενός να οργανώσουμε δράσεις που θα «θυμίσουν» στους Δραμινούς ότι σε μία εβδομάδα αρχίζει η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της πόλης αφετέρου με αυτές τις δράσεις να αναδείξουμε έναν ακόμη χώρο πολιτισμού και τέχνης, τον θερινό κινηματογράφο.

Με την προσωπική εργασία πολλών εθελοντών, μελών και μη μελών του Συμμετέχω-Πρωτοβουλία Δραμινών, ο χώρος είναι πλέον θαυμάσιος. Δεν θυμίζει σε τίποτε την εικόνα εγκατάλειψης, που αντικρίσαμε πριν από δέκα ημέρες, όταν ο Δήμος Δράμας μας παραχώρησε τον χώρο (και τον ευχαριστούμε για αυτό, όπως και τον Πολιτιστικό Οργανισμό-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που μας παραχώρησε το αρχειακό υλικό με τις βραβευμένες ταινίες). 

Το σινεμά λοιπόν…άνοιξε!
Και φιλοξενεί προβολές παλαιότερων βραβευμένων ταινιών του φεστιβάλ, δύο εμβληματικούς έλληνες σκηνοθέτες, τον Λάκη Παπαστάθη και τον Τάσο Ψαρρά, με ταινίες που βασίζονται σε κείμενα ελλήνων λογοτεχνών, πολύ μουσική, χορό, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις για παιδιά και άλλες εκπλήξεις σε ένα δωδεκαήμερο κινηματογράφου και πολιτισμού!

Oι δράσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, παράλληλα με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, χωρίς να υπάγονται και να αποτελούν μέρος αυτού. Σκοπός μας, με την οργάνωση αυτού του μεγάλου προγράμματος πριν και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, είναι να αναδείξουμε πάνω από όλα το γεγονός πως οι πολίτες πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να ενεργοποιηθούμε για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη, λειτουργική και βιώσιμη.

Το συνολικό πρόγραμμα:

«Το φεστιβάλ ταξιδεύει στην πόλη του»
Προβολές βραβευμένων ταινιών σε στενά, στοές, πάρκα, γειτονιές της πόλης την εβδομάδα πριν το φεστιβάλ, δηλαδή από 9-12 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα:
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου:       Αυλή Οικολογικής Κίνησης  
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου:                      Πεζόδρομοι μεταξύ Βενιζέλου, Αμύντα και 19ης Μαΐου
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου:      Κάθετος πεζόδρομος επί της Σμύρνης
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου:      Ζερβού-Στοά Ντινάκη
Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20,30.    

«Άνοιξε…το σινεμά», Θερινός Κινηματογράφος Αλέξανδρος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (13/9/2013)
•           20.00: Προβολές βραβευμένων ταινιών παλαιότερων ετών
•           22.00: Σύγχρονος χορός από Κυριακή Ιωαννίδου
•           22.15: Πλήρη Ντάξει- Ρεμπέτικη συναυλία
ΣΑΒΒΑΤΟ (14/9/2013)
•           11.00: Δράσεις για παιδιά και γονείς
•           20.00: Λογοτεχνία και Κινηματογράφος “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του βραβευμένου Λάκη Παπαστάθη, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού-Συζήτηση με τον σκηνοθέτη
•           22.30: Monsieur Minimal- Electro pop συναυλία
ΚΥΡΙΑΚΗ (15/9/2013)
•           12.00: «Το παρόν και το μέλλον του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας»- Συζήτηση
•           20.00: Λογοτεχνία και Κινηματογράφος “Καραβάν Σαράι” του Τάσου Ψαρρά, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λάζαρου Παυλίδη-Συζήτηση με τον σκηνοθέτη (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό -Φεστιβάλ)
•           23.00: Salsa & Tango με το Χορόδραμα
•           23.30: Ασταθής Ισορροπία- Jazz συναυλία
ΤΕΤΑΡΤΗ (18/9/2013)
•           23.00: Still Gramophone feat VJ Patkas- Avant pop συναυλία με παράλληλη προβολή βίντεο στην μεγάλη οθόνη του Αλέξανδρου
ΠΕΜΠΤΗ (19/9/2013)
•           23.30: Η «Κουτσή Μαρία» πάει σινεμά και παρουσιάζει τρεις ταινίες του Rene Laloux
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (20/9/2013)
•           23.00: CAYETANO dj set- Αποχαιρετούμε το φεστιβάλ με ένα απέραντο πάρτι

Από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο χώρος θα παραμείνει τις πρωινές ώρες ανοιχτός για καφεδάκι, μουχαμπέτι και διαδραστικές εκδηλώσεις και τις περασμένες βραδινές ώρες για μπυρίτσα, events και μεταμεσονύχτιες προβολές! 


Facebook_ Συμμετέχω Πρωτοβουλία Δραμινών
Email_ contact@simmetexo.gr

Web_ www.simmetexo.gr